STUDENTER

Solberg på karrieredag: — Ikke gjør som meg

Erna Solberg åpnet Arbeidslivsdagene på Det samfunnsvitenskapelige fakultet på Universitetet i Oslo (UiO) til fullsatt sal. Der ga hun råd om karriere, blant annet å fullføre studiene — ulikt det hun selv gjorde. 

Tidligere statsminister Erna Solberg da hun pratet til studenter under Arbeidslivsdagene ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet på UiO. Til venstre Aurora Stetskevitch Møllersen, leder av Studentutvalget ved Det samfunnsvitenskapelig fakultet (SVSU)
Publisert Sist oppdatert

— Vi vil skape engasjement rundt å planlegge egen karriere, sier Aurora Stetskevitch Møllersen. 

Hun er leder av studentutvalget ved Samfunnsvitenskapelig fakultet (SVSU) ved Universitetet i Oslo (UiO). 

Aurora Stetskevitch Møllersen er leder av Studentutvalget ved Det samfunnsvitenskapelig fakultet (SVSU)

— Altfor mange studenter føler at det de studerer ikke helt henger sammen med det arbeidslivet de møter. Det ble viktig for oss i studentvalget å øke arbeidslivsrelevansen på fakultetet, sier Møllersen. 

Hun fortsetter:

— De som for eksempel studerer samfunnsgeografi syns det er kjempegøy, men de aner ikke hva en samfunnsgeograf gjør i arbeidslivet. Nå har vi invitert Byantropologene som driver med byplanlegging, så studentene kan få et nedenifra og opp-perspektiv. 

Savner arbeidslivsrelevans

Denne uken har det vært karriereuke for samfunnsvitenskapsstudentene.

Det hele ble startet på mandag med besøk fra tidligere statsminister Erna Solberg. 

— Hvorfor velger du å komme hit i dag?

— Fordi jeg ble invitert, og fordi det alltid er hyggelig å snakke med studenter, sier Solberg til Khrono når hun ankommer Eilert Sundts hus der hun skal forelese.

Student i statsvitenskap, Evy Marie Holter, var en av dem som kom for å høre på Solberg. 

— Jeg tenker det er spennende å høre om hva slags karrieremuligheter andre mer profilerte personer tenker er relevante for oss. Hva slags kunnskap kan vi bruke, hvilke fag som er relevante eller interessante, sier Holter.

— Får du nok informasjon om arbeidslivet underveis i studiene?

— Nei, det er ikke så mye informasjon om det. Det er mye bøker. Så det er fint å ha dette så informasjonen blir mer tilgjengelig, sier Holter.

Ifølge Møllersen, leder av Studentutvalget, er dette en generell trend blant studentene i samfunnsvitenskap. De mener det ikke er nok arbeidslivsrelevans i løpet av studiene, noe som kommer frem i Studiebarometeret. 

Evy Marie Holter er student i statsvitenskap ved UiO.

Kunnskap fra samfunnsvitere

Det var stinn brakke da Erna Solberg skulle forelese. Forelesningssalen som rommer 200 ble ganske full. Solberg stod tålmodig og ventet ved podiet med hendene bak ryggen og et skuende blikk utover studentmassen. Som seg hør og bør på forelesning var det ingen som vil sitte på de to første radene — unntatt arrangørene. 

Studenter står i kø for å høre Erna Solberg prate på Arbeidslivsdagene

— Det er morsomt å bli invitert hit for å snakke — jeg er 63 år og skal gi dere karriereråd, sa Solberg til spredt latter. 

Erfaringen hennes er bred. Hun snakket om sin tid som statsminister og hvor mye fagkunnskap som ligger i bunn når en statsminister skal gjøre valg. Blant annet vil det alltid være behov for kunnskap om andre land, deres politiske systemer og hvordan Norge kan samarbeide med dem. Kunnskap som kommer fra samfunnsviterne. 

— Ikke gjør som meg 

Solberg opplevde også selv at det var litt langt til arbeidslivet da hun var student, og mener at det er viktig at studenter bruker tid på å bli kjent med arbeidslivet. 

Hun påpekte også at mange samfunnsvitere ikke utdannes til en spesifikk jobb, men utdanner seg til å kunne få en rekke jobber. 

Selv har Solberg utdanning som gjør henne aktuell ovenfor samfunnsviterne: En cand.mag. innenfor sosiologi, sammenlignende politikk, statistikk og sosialøkonomi fra Universitetet i Bergen (UiB). I tillegg har hun deleksamen i sosialøkonomi hovedfag. 

Fra talerstolen er hun tydelig:

— Ikke gjør som meg. Ikke avbryt studiene. 

Solberg ber studentene vente til de har levert oppgave med å takke ja til jobbtilbud, fordi man aldri vet om den jobben vil være riktig før man starter i den. Med en ferdig grad bak seg har man større sjanse for å endre kurs hvis man skulle trenge det. 

Solberg anbefaler også å få seg erfaring utover studiene.

— Om det er frivillighet eller i arbeidslivet eller annet, forsøk å få en jobb et eller annet sted så dere får prøvd ut arbeidslivet. 

Og til slutt: 

— Husk å føre korrekte kildehenvisninger, sier Solberg. 

— Hvis dere har lyst til å bli politikere kommer det til å komme tilbake.

Arbeidslivsrelevans

Det er ikke første gang studentene i samfunnsvitenskap arrangerer Arbeidslivsdagene, men leder Møllersen forteller om endringer i program og fokus. Blant annet større navn og mer fokus på at studentene kan møte bedrifter. 

— Gjerne bedrifter som studentene kunne tenke seg å vite mer om, og det er preg av at det er konkurranse om stillingene deres, at det er prestisje å jobbe der, sier Møllersen.

For eksempel skal konsulentselskapet Rambøll holde en case, der studentene kan se den praktiske delen av å arbeide som konsulent. Også Utenriksdepartementet kommer innom for å fortelle om hvordan det er å jobbe som aspirant og diplomat for Norge. 

Arbeidslivsdagene avsluttes onsdag.

Powered by Labrador CMS