Debatt Nina riibe

Slipp studentene frem i vaksinekøen!

Alle vil ha vaksine, gjerne fortest mulig, også jeg. Samtidig ser jeg at det er noen jeg burde slippe foran meg i køen. Noen det haster mer for.

Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Jeg skal ikke hevde at studentene er den viktigste gruppen, men nå som alle i helsevesenet og i risikogrupper snart har fått sin vaksine, bør de få en plass langt frem. Dette er ikke snakk om hvem som skal få vaksine, men i hvilken rekkefølge.

Selv om det begynner å bli en stund siden sist, har vi alle stått der, på flyplassen. I køen til sikkerhetskontrollen og sett den fortvilede reisende som av en eller annen grunn er sent ute. Ingen av oss er vel særlig begeistret for å tilbringe tid i kø, men som et hyggelig medmenneske slipper jeg gjerne vedkommende frem, det samme gjør de fleste andre. For meg og de andre som havner bak i køen blir det kanskje et minutt ekstra i kø. For den det gjelder handler det om å rekke flyet eller bli stående igjen på Gardermoen.

Slik ser jeg også situasjonen for studentene som skal begynne eller fortsette på studier til høsten. For enkelte handler det kanskje til og med om de skal vente et år med studiestarten eller ta en pause. For meg selv er konsekvensen av et par uker fra eller til, ganske liten.

Resultatene av SHoT-undersøkelsen ble lagt frem i forrige uke. Det er en dyster lesning – igjen. Nær halvparten av studentene svarer at de har alvorlige psykiske plager. Alt kan ikke relateres til pandemien, men isolasjon og digitale forelesninger bidrar ikke i positiv retning. Studiestedene har meldt til statsråd Henrik Asheim at nærmere 6000 studenter står i fare for å bli forsinket eller falle fra studiene.

For enkelte handler det kanskje til og med om de skal vente et år med studiestarten eller ta en pause. For meg selv er konsekvensen av et par uker fra eller til, ganske liten.

Nina Riibe

Syv av ti studenter sier at den digitale undervisningen er dårligere enn tradisjonell undervisning. Hele åtte av ti sier at dette skyldes manglende kontakt med medstudenter og mindre engasjerende forelesninger. En viktig del av læringen er dialogen med foreleser og medstudenter. Diskusjon og refleksjon som gruppe er vanskelig å gjenskape på teams, og det samme er dynamikken i et godt gruppearbeid. Ved siden av dette kommer også erfaringen og det sosiale nettverket man får gjennom å påta seg verv og engasjere seg i studentlivet.

(les videre under AnnonseN)

Last ned Khrono-appen og få varsel om den viktig debatt og nyheter.
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-

Dette gjelder ikke bare studentene i Norge. Utenlandsstudentene må ha vaksinepass, slik at de kan takke ja til studieplass og få reist av gårde i tide for semesterstart. Det kan ikke være slik at de må bruke august på å lure på når de må reise og om de må regne med karantene dit de kommer. Det ville også være svært lite hensiktsmessig om de måtte ta enda flere reiser for å komme tilbake til Norge i høst for å vaksineres.

Med de siste oppdateringene fra FHI kan vi ha fått første vaksine innen 1. august. Om det holder med en vaksine før studiestedene kan åpne, er dette gode nyheter. Kanskje, ender dette innlegget med å slå inn åpne dører. Samtidig har denne våren vist oss at estimater endres hele tiden. Det vi trenger er en garanti om at studentene prioriteres, slik at universitetene og høyskolene kan starte planleggingen. La UH-sektoren få bruke sin energi og erfaring på å gi studentene en god start og undervisning av høy kvalitet i stedet for å legge beredskapsplaner langt ut i alfabetet. La studentene få slipper mer usikkerhet – og gi dem garanti for vaksine i tid for studiestarten.

Powered by Labrador CMS