Covid-19
Slik forbereder europeiske universiteter seg på høsten
Noen har bestemt seg for at all undervisning er digital fram til sommeren 2021. Andre universiteter gjenåpner nå gradvis i Europa.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Brussel/Bergen (Khrono): Hva skjer egentlig med universitetene i Europa til høsten? Kan studenter og ansatte vende tilbake til campusene? Eller må de forberede seg på at den digitale undervisningen er normalen helt inn i jula?
Etter flere uker med varierende grad av lockdown har europeiske land begynt å åpne opp samfunnene igjen. Elever er tilbake i skolegårder. Restauranter er åpne. For universitetenes del er fortsatt mye usikkert.
Det varierer hvor mye som er klart på universitetsfronten. Noen steder ønskes folk tilbake på campus, andre steder varsles digital undervisning langt inn i 2021.
Svært mye er uklart, men noe vet vi. Oversikten under vil bli oppdatert fortløpende. Har du tips eller informasjon? Ta kontakt.
Belgia
Mye er fortsatt usikkert. Université libre de Bruxelles (ULB) var i slutten av mai først ute blant de belgiske universitetene med å presentere detaljer for sine planer for høsten.
De ønsker nye studenter velkommen på campus i den belgiske hovedstaden, men vil ikke slutte med digital fjernundervisning. De ser ikke for seg å kunne samle flere hundre til forelesninger i ett og samme auditorium, de varsler at antallet timer med fysisk undervisning vil bli redusert og at noe av den vil skje i seminarer med mindre grupper.
Studentene vil veksle mellom fysisk undervisning på campus, og fjernundervisning. Ifølge avisa Le Soir vil en av tre bli invitert til forelesninger i auditorium, som samtidig blir sendt direkte til resten. Det skal gå på rundgang hvem som er på campus og hvem som må følge forelesningene på nett.
For å møte sosial ulikhet heter det at de som ikke har tilgang på nødvendig utstyr for å følge undervisning digitalt, og ikke kan skaffe seg det, vil kunne låne utstyr fra universitetet.
Danmark
I starten av mai presenterte statsminister Mette Frederiksen de ulike fasene av gjenåpning av Danmark.
Fase tre, fra 8. juni, omfattet full åpning av offentlige forskningsaktiviteter som krever tilstedeværelse, meldte danske Uniavisen. Det åpnes for økt fysisk tilstedeværelse på offentlige arbeidsplasser, inkludert universiteter.
Samtidig ble det klart at selve utdanningene åpnes med fase fire, i august. Betyr det at studentene slipper digital fjernundervisning til høsten? Det er uklart.
Avisa viser til en pressemelding fra Utdanningsdepartementet fra 8. mai, der det blant annet heter at «det er de enkelte utdanningsinstitusjonene som vurderer hvilke utdanninger, studenter, undervisere og forskere som har bruk for fysisk oppmøte».
De første til å melde noe om hvordan høsten ser ut var Copenhagen Business School (CBS). Ifølge Uniavisen innebærer retningslinjene blant annet at alle forelesninger med mer enn 100 studenter vil være online, minst halvparten av all undervisning skal være digital og eksamener må planlegges slik at de kan utføres digitalt.
Finland
Fem måneder etter at den finske regjeringen vedtok unntakslover for å stenge alle skoler og universiteter, kan det bli delvis gjenåpning for både forskning og undervisning på finske campuser. Forskning som med helt nødvendig tilstedeværelse på campus har vært tillatt siden 1. juni.
Om det går etter planen, vil Helsingfors universitet, som er Finlands eldste og største, åpne for undervisning for forsamlinger med maksimalt 50 personer og med strenge smittevernregler fra 17. august.
Hovedregelen for undervisningen og forskningen vil likevel bli hjemmekontor, også for høsten. Dersom pandemien forverres, kan det bli innført nye restriksjoner, heter det på universitetets hjemmesider.
Åbo universitet åpnet sine biblioteker og museer med visse restriksjoner 1. juni.
Frankrike
Allerede 13. april varslet president Emmanuel Macron at franske universiteter ville være stengt for studentene til september. Det er fortsatt status fra den franske regjeringen. Det er overlatt til hvert enkelt universitet å bestemme hvordan gjenåpningen skal gjennomføres.
Det blir ikke slutt på fjernundervisning til høsten, spørsmålet er hvor omfattende det blir. Landets minister for høyere utdanning, Frédérique Vidal, har bedt universitetene holde på fjernundervisningen utover september, for å unngå overfylte forelesningssaler til høsten.
Rektor Jean Chambaz ved Sorbonne Université i Paris er ikke klar for å droppe fysisk undervisning til høsten. Han sa nylig til avisa Le Parisien at deres prioritet er å kunne ta imot studentene på campus. De vil blant annet se på forholdene for å kunne sikre nødvendig fysisk avstand i auditoriene. Fjernundervisning alene er ikke en løsning, slår han fast. Det må være et tillegg til fysisk undervisning. Du lærer aldri bedre enn sammen med flere. Vi trenger kontakt og samhandling med studentene, sier han til avisa.
Irland
De fleste universitetene i Irland planlegger å begrense tilgangen til campus til noen dager i uka og holde forelesninger digitalt, melder The Irish Times. Samtidig åpnes det for laboratoriearbeid, mindre fysisk undervisning og gruppearbeid på campus.
University College Dublin planlegger ifølge avisa å livestreame forelesningene, som vil være tilgjengelig fysisk for et svært begrenset antall studenter. Rektor ved universitetet, Andrew Deeks, sier samtidig at de vil sikre at studentene kan bruke campus i «så stor grad som mulig».
Island
Nedstengingen av Island har ikke vært like omfattende som i mange andre europeiske land. Universitetene har blant annet vært åpne for ansatte. 4. mai ble det lettet på ting, da ble både lesesaler og datarom åpnet for studentene, med krav om to meter avstand, melder Science Business. Eksamener utsettes ikke.
Italia
Utdanningsinstitusjonene nord i Italia var de første som ble stengt i Europa. Alle skoler og universiteter i landet ble stengt 5. mars. Landet åpnes gradvis og gikk i begynnelsen av mai inn i fase 2, der det ble lettet på flere restriksjoner.
Det ble også mulig for ansatte å komme seg inn på universiteter, som på universitetet Sapienza i Roma, som blant annet har åpnet for at studenter kan møte opp fysisk for å ta eksamen. Det er samtidig klare restriksjoner for alle som vil inn på campus. 3. juni gikk landet inn i fase 3, der det ble lettet ytterligere på restriksjonene. Sapienza skriver samtidig på sine nettsider at de vil være i fase 2 til ut august.
Landets utdanningsminister, Lucia Azzolina, varslet nylig at skoler og universiteter vil forbli stengt helt til september.
Luxembourg
Université du Luxembourg har lettet gradvis på begrensningene. Fra 25. mai økte de andelen for hvor mange som kan være til stede i bygningene til universitet fra 25 til 40 prosent av normalen. Eksterne besøkende, inkludert forskere, er ikke tillat, med unntak av personer som skal gjøre en jobb som krever fysisk tilstedeværelse. Fjernundervisningen fortsetter fram til semesteret er ferdig, 4. september.
Nederland
Fra 15.juni kan universiteter gjenoppta fysisk undervisning i begrenset skala, skriver Association of Universities in the Netherlands (VSNU) på sine hjemmesider.
Det er etablert strenge protokoller for hvordan den fysiske undervisningen skal gjennomføres, og hvilke aktiviteter som blir prioriterte de kommende ukene.
De prioriterte aktivitetene er undervisning i laboratorier og praktisk læring der avgangsstudenter har prioritet.
Undervisning i små grupper, slik som arbeidsgrupper, klinisk og pre-klinisk praksis der det ikke finnes online-alternativer. Tester og muntlig eksamen som ikke kan organiseres desentralisert. Mentoraktivitet og veiledning av sårbare studenter og veiledning i forhold til avhandlinger.
Polen
Både grunnskoler og universiteter ble delvis gjenåpnet i Polen mandag 25. mai. Universitetene gjenopptok undervisningen for avgangsstudenter.
Spania
De spanske universitetene styres i stor grad regionalt, men er bundet av sentrale bestemmelser som etter 7. juni er blitt lempet litt på. De hardest rammede regionene inkludert Madrid og Barcelona, gikk fra mandag av inn i gjenåpningsfase 2. De fleste universitetene har lagt detaljerte planer for hver fase. Mer enn halvparten av Spania er nå inne i fase 3, der innendørs restauranter kan åpne, samlinger på opptil 15 personer er tillatt, og flere fritidsaktiviteter som å gå på teater er tillatt. Men fysisk undevisning på universitetene er stanset ut skoleåret hos de fleste som på Universidad Autónoma de Madrid.
Universitetene i Madrid legger opp til digital undervisning i sommermånedene, men når gjenåpningen der går over i fase 3 vil tilgang til en del undervisningsrom og laboratorier bli åpnet. Det legges opp til bruk åpningstider utenfor rushtidene. For øvrig planlegger universitetene fysisk undervisning i høstsemesteret, støttet av digitale løsninger.
Storbritannia
University of Cambridge varslet nylig at de vil kjøre alle store forelesninger digitalt gjennom hele det neste akademiske året, altså helt fram til sommeren 2021. Eller som det het i en melding fra universitetet: «Given that it is likely that social distancing will continue to be required, the university has decided there will be no face-to-face lectures during the next academic year». Alle forelesninger vil bli tilgjengelig digitalt.
De har samtidig gjort det klart at det vil være mulig med fysisk undervisning i mindre grupper, samt laboratoriearbeid og annet praktisk arbeid. Universitetet understreker også at mye er usikkert rundt pandemien og hvordan den vil påvirke universitetene. Om det er mulig å gjenoppta normal aktivitet tidligere enn antatt, vil de gjøre det.
Universitetet var det første til å varsle dette radikale grepet med å kjøre alle store forelesninger digitalt. Det ventes at mange universiteter vil ha store deler av undervisningen som fjernundervisning, selv om ikke alle går like langt som Cambridge.
Hvert enkelt universitet lager egne planer for høsten. Samtidig presenterte Universities UK, som organiserer britiske universiteter, nylig prinsipper for gjenåpning.
Arrangementer for nye studenter avlyses, eller de flyttes til verdensveven. Studenter skal deles inn i grupper, eller «bobler», der studentene også skal bo bare sammen med andre studenter fra samme kurs, for å begrense smittespredning.
Sveits
Den fysiske undervisningen ved universitetene i Sveits ble stanset 16. mars. 8. juni kunne universitetene igjen åpne campusene for studentene, men mange fortsetter med digital fjernundervisningen ut semesteret.
Selv om det åpnes er det med begrensninger. Universitetet i Bern skriver på sine nettsider at hjemmearbeid vil fortsette der det er mulig og fornuftig. De gjør det samtidig klart at jevnlig arbeid på kontoret er mulig med tillatelse fra overordnet. Det oppfordres til å gjennomføre møter digitalt. Lesesaler åpnes med begrensninger.
Universitetet i Zürich har lignende begrensninger. Deler av universitet åpnes, men folk oppfordres til å jobbe hjemme.
Sverige
Også i Sverige, som ikke har stengt ned, har mye av undervisningen vært flyttet over på nett på grunn av covid-19. Der meldte statsminister Stefan Löfven i utgangen av mai at universitetene kan åpne for undervisning på campus fra 15. juni.
Høyere utdannings- og forskningsminister Matilda Ernkrans ga samtidig klar beskjed om at høsten ikke vil bli som vanlig. Hun rettet fingeren mot institusjonene.
— Lærestedene har et ansvar for å tilpasse undervisningen og minske smittespredningen. Det ligger også et stort ansvar på studentene. Å klare studiene, men også å holde seg hjemme ved minste tegn til sykdom, holde avstand og vaske hendene. Sammen skal vi klare dette, het det i en uttalelse fra Ernkrans.
Tyskland
I Tyskland er det også en gradvis reåpning av universitetene. Technische Universität Berlin skriver på sine hjemmesider at fase 3, tilstedeværelse med restriksjoner-uten fysisk undervisning, med økte muligheter for å jobbe på campus, startet 18.mai. Det betyr ifølge universitetet at digital undervisning er hovedregelen, men med muligheter for noen aktiviteter på campus.