iran
Slår alarm om dødsdømt akademiker. Rektorer krever umiddelbar løslatelse
FN-eksperter slår alarm om helsetilstanden for svensk-iranske Ahmadreza Djalali. Han skal være døden nær etter måneder i isolasjon.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Brussel (Khrono): Øyeblikkelig løslatelse av den svensk-iranske akademikeren Ahmadreza Djalali. Det er kravet fra svenske og tyske rektorer i et åpent brev stilet til Irans øverste leder, Ali Khamenei.
Brevet er signert rektorkonferansene i de to landene, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) og Hochschulrektorenkonferenz (HRK). De viser til en forverret helsetilstand for den svensk-iranske katastrofemedisineren etter måneder med isolasjon og skriver at han må løslates umiddelbart, slik at han kan sikres nødvendig medisinsk behandling.
Brevet kommer etter at FNs menneskerettighetseksperter nylig slo alarm om helsetilstanden for Djalali.
— Situasjonen til Djalali er forferdelig. Han er blitt holdt i isolasjon i over hundre dager, med en konstant fare for å bli henrettet hengende over seg, heter det i en uttalelse fra FN-ekspertene.
De legger til at fengselsbetjentene holder ham våken med sterkt lys inn i den lille cella, 24 timer i døgnet. Han skal være preget av dramatisk vekttap fordi helseproblemer har hindret ham i å spise riktig.
— Situasjonen hans er så alvorlig at han skal ha problemer med å snakke. Vi er sjokkerte og opprørte over den grusomme mishandlingen av Djalali, heter det fra FN-ekspertene.
Protester også fra norske rektorer
BLI VARSLET
OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
Det er ikke første gang det kreves løslatelse av Djalali, kravet er blitt reist gjentatte ganger, protestene mot fengslingen og dødsdommen har kommet fra universiteter og andre i en rekke land. Ikke minst økte presset på Iran etter at det i november ble kjent at dødsdommen kunne bli iverksatt når som helst.
Svenske universiteter og høgskoler har bedt Sverige ta en ledende rolle i å få iranske myndigheter til å snu. Ledelsen ved Vrije Universiteit Brussel, der Djalali er gjesteforsker, har bedt EU om å ta grep. Det samme har svenske EU-parlamentarikere.
Kravet om løslatelse er også reist av samtlige norske universitetsrektorer, som i et debattinnlegg i Dagbladet i desember ba om at ansvarlige myndigheter i Iran «trekker tilbake dødsdommen og umiddelbart frigir Djalali slik at han kan gjenforenes med sin familie og gjenoppta sitt arbeid innen katastrofemedisin for å redde liv».
De ba samtidig den iranske ambassadøren til Norge og den norske regjeringen om å «gjøre alt i sin makt til å sikre human behandling og frigivelse» av Djalali.
Djalali ble arrestert under en tjenestereise i 2016 og anklaget for spionasje. Selv har han sagt at ble spurt om å spionere for Iran, men at han nektet dette. Amnesty International mener det er en årsak til dødsdommen mot Djalali i 2017. Rettssaken er blitt kraftig kritisert av blant andre Amnesty.
— Bør snarest få komme tilbake til familien
FN-ekspertene beskriver situasjonen for Djalali som kritisk, akademikeren skal være nær døden etter måneder med isolasjon. Selv om han ikke blir henrettet kan han snart dø i fengselet, advarer de.
— Det er bare ett ord som kan beskrive den alvorlige fysiske og psykiske mishandlingen av Djalali, det er tortur, sier FN-eksperteme,
De legger til at «anklagene mot han er grunnløse og han bør snarest få komme tilbake til familien i Sverige».
Rektorkonferansene i Sverige og Tyskland viser til disse uttalelsene når de nå gjentar kravet om løslatelse av Djalali.
— Den siste rapporten fra FN-ekspertene viser tydelig hvor tragisk situasjonen for Djalali er, sier lederen for tyske HRK, Peter-André Alt, i en pressemelding og viser til bekymringen for at akademikeren kan dø på grunn av isolasjon og manglende medisinsk behandling.
— Irans handlinger er med rette klassifisert som tortur. Jeg er forferdet over at Iran viser en slik total ignorering av menneskerettigheter og akademisk frihet, og ødelegger livet til en respektert forsker, fortsetter han.
Både han og lederen for svenske SUHF, Astrid Söderbergh Widding, gjentar kravet om løslatelse. Widding sier i en uttalelse at de i svensk akademia har mottatt rapporten fra FN-ekspertene med forferdelse.
— Vi er sjokkerte over Iransk umenneskelige behandling av Djalali og den totale mangelen på respekt som i dette tilfellet vises både for akademisk frihet og menneskeverd, sier Widding.