Svenske universiteter og høgskoler
Har samarbeidet med Iran etter dødsdommen mot Ahmadreza Djalali
Belgia har brutt det høyere samarbeidet med Iran. I Sverige har 13 universitet og høgskoler valgt ikke å gjøre det, viser en undersøkelse SVT har gjort.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Den svensk-iranske forskeren Ahmadreza Djalali ble dømt til døden i Iran i 2017. I november i år skulle han henrettes, men rundt månedsskiftet kom meldingen om at henrettelsen var utsatt i noen dager.
Når har det gått mer tid enn noen dager, men foreløpig er det ikke kommet meldinger som tyder på at 49-åringen er henrettet.
I slutten av november skrev 21 rektorer ved svenske universiteter og høgskoler et innlegg i svenske Expressen, der de krevde at Sverige tar en drivene rolle i å få iranske yndigheter til å snu i saken, og således unngå henrettelse av Djalali.
Tirsdag denne uken kan SVT dog avsløre at 13 svenske universiteter og høgskoler enten har fortsatt å samarbeide, eller til og med inngått nye samarbeidsavtaler, med blant annet iranske utdanningsmyndigheter.
I SVTs artikkel kan man lese følgende:
«8. april 2018 har KI-forsker Ahmadreza Djalali blitt fengslet i Iran i nesten to år. Ifølge ham er han blitt torturert og nylig blitt dømt til døden, noe som er blitt sterkt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner. Samme dag reiser en delegasjon fra Sverige til Teheran for å møte regjeringsrepresentanter og representanter for en rekke universiteter i Iran.»
Videre sår det at de svenske universitetene beskriver besøket som en rekrutteringstur for å tiltrekke studenter fra Iran til Sverige. Besøket ble arrangert av blant annet Lund universitet, og representanter fra seks andre institusjoner slo følge til Iran.
— Sjokkerende
Prosjektleder ved Lunds universitet, Majid Mahdi, forsvarer turen overfor SVT.
— Turen handlet utelukkende om markedsføring av svensk høyere utdanning, sier Mahdi.
Forskningsleder i organisasjonen United Against Nuclear Iran (UANI), Daniel Roth, er sjokkert over SVTs rapporter om universitets- og høgskolesamarbeider med Iran.
— Ja, det er sjokkerende. Særlig timingen er spesiell. Sverige har i praksis valg tå feie Djalali-saken under teppet, mens Belgia har løst det på en helt annen måte, sier Roth.
Belgia, som Roth nevner, valgte å stoppe alt samarbeid med Iran da det ble Djalali-saken ble kjent. Den svensk-iranske forskeren har vært gjesteforsker ved flere universiteter i Belgia.
SVTs undersøkelse viser altså at hele 13 høyere utdanningsinstitusjoner har samarbeidet med Iran i etterkant av dødsdommen. Universitetet i Borås og universitetet i Gävle har til og med signert nye avtaler i 2018, og Luleå teknologiske universitet så sent som i mai 2020, skriver SVT.
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år