Debatt ● Per Thorvaldsen
Skriv på norsk!
Hk-dir bør støtte selvpublisering, og utdanningsinstitusjonene bør vurdere å støtte eller gi ut fagbøker av høy kvalitet selv, skriver Per Thorvaldsen.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Forsknings- og høyereutdanningsminister Ole Borten Moe oppfordrer akademia til å skrive på norsk. HK-dir drysser penger ut til forlag som gir ut bøker på norsk.
Som om ikke det er nok, gir NFFO (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening) oss forfattere rause stipend slik at vi kan få skrive våre lærebøker i fred og ro. Da burde vel alt være i skjønneste orden? Eller?
Jeg kjenner det klør i englevingene. For å hjelpe studenter og andre med å forstå Newtons lover, har jeg skrevet en ny og annerledes bok i klassisk mekanikk. Ifølge Grønmo & Hole er norske elevers fysikkprestasjoner i fritt fall.
En ting er å måle synkende kvalitet til vi blir blå i ansiktet, noe annet er å gjøre noe med problemet. Hvorfor har jeg gjort det? Fordi egen manglende forståelse av Newtons lover har vært et dypt sår i fysikersjelen min.
Klassisk mekanikk er notorisk vanskelig, og jeg har derfor skrevet en lærebok som skal hjelpe studenter, lærere i videregående skoler og deres elever å knekke koden og mestre fysikk. Da har jeg som lærer utført mitt samfunnsoppdrag.
En ting er å skrive en bok som folk trenger, noe annet er å få den utgitt. Jeg har tidligere utgitt lærebøker på et norsk forlag. Det lærte meg en god del. Forlaget var fullstendig uinteressert i kvalitet. De var bare interessert i å komme inn på pensumlister. For å få det til, valgte de konsulenter som underviste i emnet der det var flest studenter, og gav dem lommerusk for å kvalitetssikre bøkene. Når bøkene ble utgitt var det null markedsføring.
Det aller viktigste jeg lærte var hvor lett det var å lage bøker, og hvordan det ikke burde gjøres. Når det gjelder min siste bok, har jeg valgt en helt annen strategi. Jeg fikk NFFO-stipend, sørget for å få to av de beste fysikerne i Norge til å være konsulenter, og betalte dem fra egen lomme.
Jeg konsentrerte meg om å skrive en god bok i klassisk mekanikk på norsk, som er sårt savnet av studenter og andre, uten å skjele alt for mye til pensum.
Boken gir jeg bort gratis. Jeg har fått min fantastiske arbeidsgiver, Høgskulen på Vestlandet, til å støtte utgivelsen.
Hvorfor gratis? Penger skal ikke stå i veien for kunnskap. I tillegg er konkurransen fra engelskspråklige bøker knallhard, og det finnes alltid et hjørne av Internett der studenter finner dem gratis.
Fungerer denne nye publiseringsmodellen? Vel, jeg pakker bøker for harde livet og sender dem land og strand rundt til lærere i videregående skoler. I tillegg har jeg klart å bli tilleggspensum i mekanikk på mitt Alma mater UiO.
Tiden er overmoden for å vurdere om måten vi produserer norske læremidler på er fornuftig.
Det jeg ser konturene av, er en disrupsjon og kreativ destruksjon hvor vi alle må gjøre vårt for å fremme kunnskap og redde norsk som fagspråk.
HK-dir bør ta stilling til om de også skal gi midler til selvpublisering, og sette krav til kvalitet og anstendig konsulentbetaling. Kanskje høyere utdanningsinstitusjoner bør gi ut gode fagbøker med høy kvalitet selv?
Jeg tror også at norske forlag må ta den nye virkeligheten inn over seg.
Mens vi venter på svar fra ministeren og andre, kan du vurdere kvaliteten og kose deg med min bok i klassisk mekanikk helt gratis, og kanskje også lære noe nytt. Skulle du ønske deg en signert bok, er det bare å sende meg et ord.