20 millioner kroner

Skal prøve å berge den skandinaviske barskogen

— Endringene i barskogen har aldri skjedd raskere, sier professor Barbara Zimmermann.

Klimaendringene har ført til at barskogen og dyrene som lever der er under press.
Klimaendringene har ført til at barskogen og dyrene som lever der er under press.
Publisert Oppdatert

Klimaendringene har ført til at barskogen og dyrene som lever der er under press. Nå skal et forskningsprosjekt ved Høgskolen i Innlandet bidra til å berge den skandinaviske barskogen.

Startskuddet for prosjektet gikk 1. oktober, og har en estimert varighet på fire år, informerer Høgskolen i Innlandet på sin nettside.

Professor Barbara Zimmermann.
Professor Barbara Zimmermann.

Prosjektleder og professor Barbara Zimmermann forteller at forskerne skal se nærmere på hvordan barskogen kan forvaltes på en mer bærekraftig måte.

— Endringene i barskogen har aldri skjedd raskere, og forholdene er nye og ukjente fra tidligere, sier Zimmermann.

— Klimaet endrer seg raskt

Viltforskere, samfunnsforskere, skogforskere og andre fagfolk utgjør prosjektgruppen, og i tillegg til forskerne ved HINN, er også forskere fra NMBU og et anerkjent østerriksk analyseinstitutt med på laget.

— Det gjelder å finne løsninger for hele systemet, fra artsmangfoldet til utnyttelse av skogens ressurser, sier Zimmermann.

— Klimaet endrer seg så raskt at det er på høy tid å se fremover, se på hva som skjer og se på hvordan vi kan ivareta de ulike interessene og mangfoldet som er i barskogen med alle de endringene som kommer, fortsetter professoren.

Verktøy

I tillegg til å kartlegge dagens situasjon i den skandinaviske barskogen, skal forskerne også komme med forslag til løsninger på utfordringene som venter.

— Vi skal lage et verktøy der man kan legge inn ulike forutsetninger og mål. Der kan man legge inn en eiendom eller et større område og se hva som vil skje under forskjellige klimascenarier, sier Barbara Zimmermann.

Powered by Labrador CMS