siste nytt om studentkrisepakken

Sjekk hvor mye som kan bli omgjort til stipend

Lånekassen vil gjennomføre kontroll for å hindre juks, skriver regjeringen i en pressemelding fredag morgen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) uttaler at han forstår at det har vært forvirring rundt studentkrisepakken, som først ble lansert i forrige uke, for deretter å blir oppgradert tirsdag denne uken.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en hard drakamp på Stortinget, ble det natt til tirsdag klart at det skulle pumpes ytterligere en milliard kroner inn i studentkrisepakken.

Regjeringen hadde foreslått et rent ekstralån til studentene, men man ble til slutt enig med Stortinget om at deler av lånet skulle gis som stipend, og nå har departementet offentliggjort hvordan dette skal skje.

I en pressemelding fredag morgen kommer regjeringen med flere detaljer om den nye krisepakken.

8000 blir omgjort til stipend

Blant annet er det avgjort at 8000 kroner av de i alt 26.000 kronene som studenter med inntektsbortfall kan søke om, skal gjøres om til stipend. Det utgjør i overkant av 30 prosent.

Fra før av er det bestemt at alle studenter vil få utbetalt stipend og lån for april mai og juni allerede 15. april. Denne summen utgjør 27.500 kroner.

I tillegg er søknadsfristen for lån og stipend blitt utsatt med én måned, til 15. april, og Lånekassen lemper også på ordningen som har med betalingsutsettelse å gjøre.

Jeg forstår at situasjonen vi er i har skapt usikkerhet for mange.

Henrik Asheim, Forsknings- og høyere utdanningsminister (H)

Har skapt usikkerhet

Det i pressemeldingen heter det videre: «Rent praktisk blir pengene utbetalt som lån, og så blir en andel gjort om til stipend i ettertid, slik det gjøres med den ordinære studiestøtten. Dette er basert på anslag av hvor mange som har behov for og vil benytte seg av ekstralånet tilpasset bevilgningen på 1 milliard kroner.»

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) uttaler i pressemeldingen at målet med studentkrisepakken først og fremst er å gi studenter som har mistet inntekt mer å rutte med.

— Jeg forstår at situasjonen vi er i har skapt usikkerhet for mange. Men nå vil tusenvis av studenter få utbetalt et stort beløp i april, i tillegg til å kunne motta et tilleggslån i mai, hvor deler av det vil bli omgjort til stipend senere, sier Asheim, og legger til:

— Dette er en pakke som sikrer studentene forutsigbarhet og trygg økonomi frem mot eksamen.

Kan bli ettersyn

Lånekassen vil gjennomføre kontroll for å hindre juks, står det i . I en egenerklæringen må søkerne bekrefte at de er permittert eller har mistet arbeidsinntekt. Dette må i tillegg kunne dokumenteres ved kontroll.

Lånekassen vil gjennomføre kontroll av at søkerne kan dokumentere at de faktisk har mistet inntekt som følge av korona.

Dersom søkere har gitt uriktige opplysninger, vil ikke deler av lånet bli gjort om til stipend.

Dobbelt så mange søker utsettelse

Lånekassen fortalte i forrige uke, er det en nær dobling av antallet kunder som søker og får innvilget betalingsutsettelse så langt i mars i forhold til samme periode i fjor.

I mars valgte 32.300 kunder å utsette innbetalingen til Lånekassen, mot 17.200 i mars i fjor.

Alle som betaler på studielånet sitt kan utsette den månedlige innbetalingen 36 ganger, tilsvarende tre år. En del av kundene har imidlertid brukt opp sine utsettelser.

For å hjelpe de som betaler på studielånet som er i en vanskelig økonomisk situasjon, utvides muligheten for betalingsutsettelse i Lånekassen.

— Lånekassens ordning for betalingsutsettelse er i utgangspunktet god, men jeg er glad for at vi nå kan tilby alle våre tilbakebetalingskunder muligheten til å utsette uten at det tas av kvoten på 36 måneder, sier Nina Schanke Funnemark, administrerende direktør i Lånekassen, i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS