Debatt ● Anna Rygh
Senterpartiets isolasjonisme gjør oss fattigere
Senterpartiet innfører skolepenger for internasjonale studenter, svekker IB-linjen og kutter i stipend til studenter i utlandet. Det er ikke bare usolidarisk, men gjør også samfunnet vårt fattigere.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Senterpartiets internasjonale studiepolitikk gjør meg bekymret for fremtiden. I en mer urolig verden trenger den neste generasjonen å vokse opp med verdier som åpenhet og inkludering — ikke isolasjon og fordommer.
Likevel er det nettopp isolasjonismen som ser ut til å være styrende for denne regjeringen. For med Senterpartiet i føresetet, har det blitt vanskeligere for internasjonale elever å komme til Norge. Det er en direkte konsekvens av innføringen av skolepenger for internasjonale studenter. Det sender et signal om at de, og deres perspektiver, ikke er ønsket. Etter innføringen av dette reduserte antallet internasjonale søkere med 80 prosent. Det er et stort tap for Norge.
Internasjonale elever er ikke bare en mulighet for Norge å dra viktig kompetanse, men også for å skape et mer mangfoldig og åpent studiesamfunn hvor ideer og synspunkter blir delt på tvers av kulturer.
Det stopper dessverre ikke der. Regjeringen har også kommet med en ny karakterkonversjon for elever som tar Internasjonal Baccalaureate (IB) linjen, som gjør det vanskeligere for mange elever å komme inn på norske studier. Dermed blir flere dører lukket enn åpnet for dem.
Det er ikke bare internasjonale elever som regjeringen skuffer. Norske elever som ønsker å studere i utlandet har også fått en kraftig økning i kostnader. Allerede i det første statsbudsjettet til Støre-regjeringen kuttet de i mengden lån som disse elevene kunne få konvertert til stipend fra 70 til 40 prosent.
Med stadig økende kostnader begrenses mulighetene for norske studenter til å få internasjonal erfaring. Dermed mister vi verdifull kompetanse og perspektiver de ellers kunne tatt med seg hjem til Norge, til nytte for både økonomien, samfunnet og vår kollektive forståelse av verden.
I en globalisert verden er det avgjørende at unge har muligheten til å lære i ulike kulturelle og akademiske miljø. Dette er kunnskap og perspektiver de tar med seg tilbake til Norge, noe som styrker både vår økonomi, vårt samfunn og vår evne til å møte de globale utfordringene vi står ovenfor.
I stedet for å møte dagens utfordringer med frykt og murer, slik Senterpartiet gjør, må vi satse på samarbeid, utveksling og forståelse. Vi må investere i framtiden, og det gjør vi ved å bygge broer, ikke murer.