— Vi må kjenne vår besøkelsestid nå. Jeg hører den riktige retorikken fra rektorene, vi sier alle de riktige tingene om nulltoleranse og vi jobber alle med strukturer og systemer, men jeg opplever at arbeidet går veldig tregt, sier Curt Rice om arbeidet mot seksuell trakassering i akademia. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Rektor Rice vil luke ut alle «weinsteinene» i akademia

Rektor Curt Rice vil luke ut «weinsteinene» i universitets- og høgskolesektoren. Han synes arbeidet mot seksuell trakassering i akademia går for sakte, og ber om at landets rektorer samlet tar initiativ til en kartlegging i sektoren.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag morgen la rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, ut en oppdatering på den offisielle facebookprofilen sin, merket #metoo. Der deler han et innlegg fra to engelske professorer i Times Higher Education som i forrige uke tok til orde for å luke ut «weinsteinene» ved engelske høyere utdanningsinstitusjoner, selv om det betyr at man samtidig i full offentlighet må avskjedige noen eminente akademikere.

Rice mener at arbeidet mot seksuell trakassering i norsk akademia går for sakte. 

I facebookposten minner han om sommerens store seksuell trakassering-skandale i norsk høyere utdanning, pluss skandalene i andre sektorer som medie- og kulturbransjen.

 

Jeg opplever at arbeidet går veldig tregt.

Curt Rice

— Og med all internasjonal diskusjon rundt disse temaene er det på tide med seriøs handling i norsk høyere utdanning. Jeg synes ikke vi handler raskt nok, eller med nok overbevisning, skriver Rice og legger til: 

— De av oss som sitter i lederposisjoner burde kunne handle selv før vi kjenner omfanget av problemet, skriver Rice. 

Toppene må ta ansvar

Han oppfordrer landets ledere i høyere utdanning, Universitets- og høgskolerådet (UHR), som er samlet på Lillehammer i to dager denne uka, om å sette igang en nasjonal undersøkelse for å avsløre fakta om seksuell trakassering i høyere utdanning. 

Det er rektor ved Universitetet i Agder, Frank Reichert, som har initiert temaet på UHR-møtet etter at en forsker ved universitetet har påvist seksuell trakassering i en undersøkelse blant studenter ved fem høyere utdanningsinstitusjoner. 

Les også: Ny rapport om seksuell trakassering i akademia

Burde ha nulltoleranse

Curt Rice var den første rektoren ved en høyere utdanningsinstitusjon i Norge som i sommer gikk ut og mente det burde være nulltoleranse for seksuell trakassering. Siden har de fleste andre av landets rektorer fulgt opp og ment det samme. 

— Vi må kjenne vår besøkelsestid nå. Jeg hører den riktige retorikken fra rektorene, vi sier alle de riktige tingene om nulltoleranse og vi jobber alle med strukturer og systemer, men jeg opplever at arbeidet går veldig tregt, sier Rice til Khrono. 

Selv har han informert sitt eget styre på Høgskolen i Oslo og Akershus om at han vil sette igang en kartlegging på høgskolen for å finne ut hvor stort omfanget er. Høgskolen har ingen kjente saker med seksuell trakassering, men Rice frykter det er mørketall. 

— Hvor langt har dere kommet internt på HiOA når det gjelder kartlegging av omfanget? 

— Vi sliter med å finne metodikken, og er fremdeles i planleggingsfasen. Seksuell trakassering er satt opp som en hovedsak på representantskapsmøtet til Universitets- og høgskolerådet denne uka. Jeg håper vi kan finne en løsning på dette sammen, sier Curt Rice. 

Han mener at det er viktig å undersøke seksuell trakassering i alle tenkelige konstellasjoner og ikke bare fra ansatt til student, men også mellom ansatte. 

- Nasjonal handlingsplan neppe løsningen

Kunnskapsdepartementet har allerede signalisert at de ikke ønsker å initiere en felles nasjonal handlingsplan mot seksuell trakassering i høyere utdanning.

Statssekretær Bjørn Haugstad sa i et intervju med Khrono at det er en selvfølge at ansatte og studenter ikke skal oppleve seksuell trakassering.

— Det er spesielt viktig fordi ansatte ved universiteter og høgskoler ofte står i et maktforhold til studentene. Det er mest fremtredende i veiledningsforhold, men gjelder generelt. Derfor forutsetter jeg at dette er noe institusjonene og ledelsene har oppmerksomhet om, sa Haugstad. Og han la til: 

— Samtidig mener jeg en nasjonal handlingsplan neppe er løsningen. Det ville i så fall være en fallitterklæring for sektorens evne til å ta dette alvorlig på egenhånd. 

Statssekretæren var mer positiv til å legge inn spørsmål om seksuell trakassering i Studiebarometeret, men var for sent ute i år. I slutten av oktober gikk spørreskjemaet ut til utvalgte studenter uten at spørsmålet om trakassering var med. 

Les også: Sextrakassering kan bli tema i studiebarometer

Omfattende problem

Debatten om seksuell trakassering i akademia tok av etter at det i begynnelsen av juli ble kjent at professor Nils Rune Langeland ved Universitetet i Stavanger hadde sendt grove meldinger til flere kvinner, noen av dem studenter. 

Les også: Langeland sendte grove meldinger til kvinner

De siste ukene har debatten både nasjonalt og internasjonalt blusset opp etter at flere kvinnelige skuespillere sto fram og anklaget filmregissøren Harvey Weinstein for omfattende seksuell trakassering i Hollywood. Som en følge av dette startet #metoo-kampanjen der folk oppfordres til å dele hendelser om seksuell trakassering i sosiale medier.  

Også i Norge har kampanjen fått mye oppmerksomhet. Mediebedriftenes landsforening har satt igang en kartlegging av seksuell trakassering i mediebransjen etter at flere hendelser er blitt kjent. Senest i helga gikk mediepersonligheten Aleksander Schau ut med 24 twittermeldinger med eksempler han kjente til på seksuell trakassering i mediebransjen. Flere av eksemplene var hentet fra TV2. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS