Debatt Jan Storø

Se! 155 kortfilmer om nedstengingen

Et spennende nordnorsk samarbeid dokumenterer følgene av pandemien og nedstengingen, slik den oppleves av såkalte vanlige folk, og filmskapere.

Fra «Å våkne Å se».
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Satsningen har fått navnet «Tidskapsel». På prosjektets hjemmeside kan vi lese bakgrunnen. Filmskapere fra Brønnøysund i sør til Honningsvåg i nord har laget kortfilmer om hvordan det har opplevdes å leve i et Nord-Norge med de særegne betingelsene 2020 ga oss.

Filmene er samlet på hjemmesiden «Tidskapsel». Det er blitt hele 155 av dem til sammen. De er i «ulike formater og sjangere, men har det til felles at de formidler egne og andres fortellinger gjennom film», for å sitere filmskaperne selv.

Når den nesten heldigitale Tromsø Internasjonale filmfestival 2020 åpner mandag er en film om filmene en av de få bidragene som vises i fysisk format - den vises under åpen himmel. Filmen er laget av regissør Fredrik Mortensen, og har fått samme navn som prosjektet. Mortensen har satt sammen biter og deler av 47 av tidskapsel-filmene og på denne måten laget en overkommelig oppsummering. Men de fleste av oss får ikke sett den, iallfall ikke med den første. Hvis vi ikke befinner oss i Tromsøs gater de nærmeste dagene.

Vi må til kilden. De 155 filmene. De kan strømmes gratis alle sammen. En utmerket anledning når vi er bundet til å være hjemme. Her har vi tilgang til et overflødighetshorn av skaperkraft, ofte ung og lokal. Men også en kreativt vinklet bank av utforskende fortelling om Norge slik det møtte dette rare unntaksåret.

Det er vanskelig å velge ut noen få eksempler fra en så stor katalog. Men valg må gjøres. Derfor noen av filmene her. Se filmene ved å gå inn på hjemmesiden og søk dem opp der, eller klikk på titlene her i artikkelen (for visning på Vimeo).

«Tankesprang», hva om jeg smitter noen?

Tankesprang av Maria Skogvang-Stork forteller en liten historie som de fleste av oss nok har vært innom det siste året; hva om jeg smitter andre, kanskje til og med de jeg er glad i? Jeg-personen bor i Oslo. Vi aner en studenttilværelse. Hun begir seg på vei hjem til Bodø for å besøke foreldrene. Men er det greit å reise fra der hvor smitten er stor til der hvor den er null?

I Hjemmekontor viser Inge Wegge oss rett og slett hvordan hjemmekontor kan fungere med små barn i huset. Et skrått blikk på noe mange opplever for tiden. Enkelt og engasjerende fortalt. Og et engasjerende lydspor.

Fra hjemmekontoret

Bestemor av Christina Lande forteller om noe mange har opplevd i denne tiden. En bestemor er på besøk hos barnebarnet, men kan bare hilse på på den andre siden av vindusglasset. Så nært, og så langt fra, bringer tiltakene oss.

Bestemor på besøk, på utsiden av studevinduet

The funky horror discoveries av Anton Johannes Nyman tar oss fire hundre år fram i tid, der vi inviteres til å se på som skjedde under pandemien i 2020. Blikket er humoristisk.

The funky horror discoveries

Den teknisk avanserte COR_1-A av Ronny Steffensen og Simen Nyland er en helt annen type film. Her er sci-fi, humor og et par herlige figurer. Vefsn kommunes ekspedisjon til Mars er nesten over. Romskipet er på vei tilbake til jorda, og vi er med i et viktig øyeblikk.

COR_1-A

I den kontemplative «Å våkne Å se» går Yvonne Thomassen dypere inn i egen tankeverden og bruker dette til å håndtere den uvanlige situasjonen: «...kanskje verden trengte en pause».

Å våkne Å se
Powered by Labrador CMS