Godt betalte ledere i samskipnadene: Tre tjener mer enn statsministeren
Lønn. Tre av de administrerende direktørene ved landets samskipnader har bedre betalt enn landets statsminister.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Administrerende direktører for samskipnadene i Oslo/Akershus, Vestlandet og Gjøvik, Ålesund og Trondheim har et inntektsnivå som ligger godt over landets statsminister som i 2018 hadde 1,631 millioner i inntekt.
Direktøren i Oslo og Akershus hadde i 2017 totalt 2,18 millioner, direktøren for Ålesund, Gjøvik og Trondheim hadde totalt 2,10 millioner, mens direktøren for samskipnaden Vestlandet hadde 1,685 millioner totalt i 2017.
Deler av de totale utgiftene til de daglige lederne er årlig verdi av pensjonsavtaler, og dermed årlige utgifter for samskipnadene.
Khrono skrev nylig om at landets studentsamskipnader gikk med en halv milliard i overskudd i 2017, og hadde 1,7 milliarder «på bok». NHH-økonom spør om ikke overskuddene burde gått til lavere husleie og kantinepriser heller enn at pengebingene til samskipnadene bygges opp.
Les også: Studentvelferd er god butikk: Pengebingen har økt fra 800 millioner til 1,7 milliarder på sju år
Oslo og Trondheim i lønnstoppen
Lisbeth Dyrberg, administrerende direktør for Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO), har en lønn med annen godtgjørelse som utgjør 1,83 millioner.
I tillegg har hun en pensjonsfordel som utgjør 348.000 i utgifter årlig for SiO. Totalt hadde SiO utgifter til sin toppeleder på 2,18 millioner i 2017.
Audhild Kvam er i dag administrerende direktør for Studentsamkskipnaden for Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit). I 2017 var det Knut Solberg som hadde denne jobben. Kvam overtok sommeren 2018.
Honoraret vi omtaler her er fra 2017, og angir altså tidligere direktør Solbergs lønn og godtgjørelse. Utgiftene til administrerende direktør for Sit utgjorde 2,1 millioner kroner, hvorav 309.000 kroner var pensjonsfordel.
Hos Gjøvik, Ålesund og Trondheim står det spesifisert i årsrapporten for 2017:
«Det er inngått pensjonsforsikringsavtale som dekker ektefellepensjon og pensjon tilsvarende 67 % av lønn ved adm direktørs fratreden ved fylte 65 år. Deler av pensjonen er opparbeidet i tidligere arbeidsforhold.»
Les også: Stor forskjell på styrehonorarer i landets studentsamskipnader
Oslo og Akershus har høyest lønnsnivå
Vetle Bo Saga er styreleder i Samskipnaden for Oslo og Akershus (SiO). Han må svare for landets høyeste betalte direktør lønn blant samskipnadene, men selv har han også det klart høyeste styrehonoraret.
— Tre av landets daglige ledere i samskipnadene har godt høyere lønn enn statsministeren. Også din daglige leder. Hva tenker du om det?
— Når vi fastsetter lønningsnivå må vi se til konkurranseforholdene i den sektoren vi befinner oss i, og næringslivet rundt oss, samt det lederansvaret som ligger i jobben, sier Saga og legger til:
— Jeg kan ikke svare for de valgene andre samskipnader har gjort. Vi er landets langt største samskipnad, og vi mener lønna ligger på et fornuftig nivå. Vi er dessuten veldig godt fornøyd med den jobben vår administrerende direktør Lisbeth Dyrberg gjør for Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).
— Du har selv det høyeste styrelederhonoraret Hvordan ser du på det?
— Det er styret som fastsetter honorarer for styret og styreleder. Honoraret er avpasset i forhold til arbeidsmengde, oppgaver og ansvar som er lagt til styreleder i SiO, svarer Saga.
NSO: — Det er høye lønninger
Nestleder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Marte Øien, bemerker innledningsvis at NSO er enig i at lønnsnivået for ledelsen for samskipnadene ligger høyt.
— Men her må jeg trekke fram at studentene selv er godt representert i alle styrer som fastsetter lønningsnivået. Vi må gå ut fra at de har en god begrunnelse for at lønningene må ligge så høyt og at de har gode svar å gi de studentene som har valgt dem, legger Øien til.
Seks styreledere har over 100.000
Den lavest betalte styrelederne blant samskipnadene i 2017 var styderlederen ved Høgskulen i Volda. Vedkommende fikk utbetalt 52.000 for jobben.
Seks av styrelederne fikk i 2017 utbetalt over 100.000 kroner.
I tillegg til den allerede nevnte Vetle Bo Saga med 218.000 kroner, ligger styrelederne i Sørøst-Norge, Ålesund, Gjøvik og Trondheim, Arktiske over 100.000. Sammen med SiO ligger Innlandets styreleder i toppen med 178.000 kroner utbetalt og styreleder på Vestlandet har 156.000 kroner.
(Vi gjør oppmerksom på at tallene vi har brukt er hentet fra 2017-regnskapene til samskipnadene. Regnskapene og dermed nivå på lønn og honorar for daglig leder og styreleder 2018 vil foreligge i februar/mars 2019.)
Khrono skrev nylig om hvordan flere studentsamskipnader ikke bruker opp pengene sine, og samlet har 1,7 milliarder kroner på bok. Bare i 2017 gikk samskipnadene med en halv milliard kroner i overskudd.
11 av 14 studentsamskipnader hadde i 2017 en resultatgrad på 6-18 prosent – kravet er 3 prosent.
— En resultatgrad på rundt fem prosent er kanskje rimelig, slik at samskipnadene kan opparbeide seg noen midler til å videreutvikle drift og bygningsmasse. En resultatgrad høyere enn det tilsier imidlertid at dagens studenter må finansiere morgendagens aktiviteter, og det er kanskje ikke rettferdig. Her må man spørre seg om hvorfor ikke prisene ut til studentene på husvære og mat reduseres, heller enn at pengebingen til samskipnadene skal vokse så sterkt som de gjør, sa førsteamanuensis Iver Bragelien ved NHH til Khrono den gangen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!