OsloMet-rektor Curt Rice har tatt til orde for nye tanker om norsk studieopptak. Her i møte med nye studenter under velkomstseremonien i 2016. Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet

Departementet: Søkere fra utlandet synes opptak 20.juli er for tidlig

Opptak. Dato for opptak i høyere utdanning har ikke vært tema hos myndighetene. Ekspedisjonssjef Toril Johansson viser til at flere også synes at 20.juli er for tidlig for opptak, ikke for sent.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med flere svar fra Kunnskapsdepartementet).

Tanken om et «midlertidig opptak» i februar for å gi søkere forutsigbarhet, hadde i realiteten ekskludert en rekke søkere, samt vært langt mindre effektivt enn dagens modell, mener Kunnskapsdepartementet.

OsloMet-rektor Curt Rice tok nylig til orde for å tenke nytt rundt hvordan studieopptak gjøres i Norge, og skrev på Twitter at det «egentlig er helt absurd» at norske søkere må vente til 20. juli før de vet hvilken by de skal bo og studere i noen uker senere.

Kunnskapsdepartementet viser til at datoene for søknad og offentliggjøring av studieopptak ikke har vært tema i departementet, og at datoene har vært på samme tid siden etablering av Samordna opptak i 1995.

Bedre planlegging for studenter

Hvert år er det noen som synes at opptaket er for tidlig, mens andre synes det er for sent.

Toril Johansson

— Jeg mener både den enkelte student og utdanningsinstitusjonene med fordel kunne kjent til resultatet av opptaksprosessen tidligere. Studenter kunne fått startet planleggingen, og institusjoner kunne startet kommunikasjonen med nye studenter tidligere, sa Rice til Khrono.

Rektoren har ikke rukket å formulere et konkret forslag om endringer, men har pekt på en mulig modell med et betinget opptak i februar eller mars, basert på standpunktkarakterer fra de første fem semestrene på videregående og med betingelse om at vitnemål oppnås eller et visst karaktersnitt opprettholdes.

Ikke vært tema for departementet

Rice har fått positive tilbakemeldinger på utspillet fra flere hold, blant annet fra Elevorganisasjonen og Arbeiderpartiet.

Svaret Khrono får på epost fra Kunnskapsdepartementet ved ekspedisjonssjef for Avdeling for høyere utdanning, forskning og internasjonalt arbeid, Toril Johansson, må derimot sies å være av den mindre inviterende sorten.

— Dette har ikke vært et tema for Kunnskapsdepartementet. Det er fordeler og ulemper med ethvert system. Det norske systemet gir stor fleksibilitet for søkere hva gjelder omprioriteringer av studieønsker frem til 1. juli, skriver Johansson.

Ekspedisjonssjefen legger til at det allerede finnes mulighet for tidlig opptak for kvalifiserte søkere som kan dokumentere behov for tidlig svar, for eksempel søkere med barn i barnehage eller en jobb som må sies opp.

Noen synes det er for tidlig

— Hvert år er det noen som synes at opptaket er for tidlig (både søknad og offentliggjøring), mens andre synes det er for sent, melder Johansson.

— Er det virkelig noen som gir tilbakemelding om at offentliggjøringen av opptaket kommer for tidlig? Hvilke søkere er dette typisk, og hvorfor mener de det?

— Fristen for å ettersende dokumentasjon er 1. juli for å kunne tilby søkere studieplass i hovedopptaket 20. juli. Det finnes imidlertid både norske og utenlandske søkere som har avsluttet videregående opplæring i utlandet (utenom Norden) der sensur og vitnemål ikke foreligger før sent i juli eller i august. Slike søkere med vitnemål fra utlandet som ellers ville ha vært kvalifisert for opptak, henvises til «Ledige studieplasser» når vitnemålene foreligger.

Under 20 prosent avgangselever

— Er datoen for offentliggjøring av opptak så tidlig som mulig?

— Datoen er satt så tidlig som det er mulig å få til. Sensur i videregående opplæring er i slutten av juni for både elever og privatister. Dette gjør at de siste vitnemål og kompetansebevis ikke er ferdig før helt i slutten av juni.

— Anser dere datoen som uproblematisk for nye studenter, som jo ofte må flytte til nytt sted og finne bolig?

Ekspedisjonssjef i Kunnskapsdepartementet, Toril Johansson.

— Rice viser til årets avgangselever. Kunnskapsdepartementet vil påpeke at under 20 prosent av søkermassen er 19 år eller yngre, det vil si årets avgangselever fra videregående opplæring. Det er alltid slik at noen nye studenter må flytte til studiestedet. Datoene for søknad og offentliggjøring har vært på samme tid siden etablering av Samordna opptak.

— Burde ikke den utstrakte digitaliseringen av prosessen ha muliggjort en raskere prosess, og dermed tidligere offentliggjøringsdato, siden 1995?

— Digitaliseringsprosessen har ført til at det er mulig å behandle langt flere søkere som har vitnemål fra videregående opplæring i Den nasjonale vitnemålsdatabasen, og at det derfor er mulig å sluttbehandle alle søkerne innen 20. juli, jf. fristen for å ettersende dokumentasjon. Terminkarakterer slik som Rice foreslår skulle legges til grunn, foreligger ikke i noe felles register. Det betyr at søkerne ville måtte legge inn dette selv, noe som ville føre til mye mer manuell saksbehandling. Det vil være langt mindre effektivt enn dagens modell.

Kan ekskludere søkere

Avslutningsvis peker Johansson på at en ny, tidligere opptaksform i praksis kan ekskludere flere søkergrupper som ikke er blant avgangselevene det aktuelle året.

— Det er også andre søkere enn årets avgangselever som ikke har nødvendig dokumentasjon på at de er kvalifisert før i slutten av juni. Det er mange søkere, også norske elever, som ikke har gått i norsk videregående skole, deres dokumentasjon foreligger ikke før tidligst i slutten av juni.

— Flere søkere vil ikke ha dokumentasjon som kan benyttes til en slags «midlertidig vurdering» i januar-februar. De vil ennå ikke være kvalifisert til å kunne få et tilbud om opptak, skriver Johansson.

Fakta

Studieopptak

Fra 6. februar kan man søke på studier via Samordna opptak.

15. april er siste frist for å søke eller legge til ønsker i søknaden.

1. juli er frist for å omprioritere studieønsker, samt levere dokumentasjon på utdanning fullført samme vår.

Klokken 09.00 20. juli blir søknadene besvart.

142.004 personer søkte opptak til høyere utdanning i 2018.

57.402 studieplasser er planlagt ved institusjonene.

Kilde: Samordna opptak

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS