PLAGIAT
Samme sitat brukt i over 50 tilbakemeldinger
Forsker reagerte på fagfellevurderingen og fant ut at den inneholdt plagiat. En større undersøkelse avdekket et langt større problem enn først antatt.
Plagiat har vært svært aktuelt den siste tiden. To ministre har måttet gå etter anklager om plagiat i deres masteroppgaver. Papirmøller, som kverner ut forskningsartikler av lav kvalitet, øker i omfang. En norsk forsker har vært med på å avsløre mange hundre falske vitenskapelige artikler.
Nå er det fagfellevurderinger som er under lupen. En forskningsartikkel som undersøker plagiat i fagfelleprosessen, viser at ett enkelt sitat ble gjenbrukt i 50 rapporter, fordelt på 19 tidsskrifter, skriver Nature.
Reagerte på tilbakemeldinger
Forskeren Mikołaj Piniewski reagerte på tilbakemeldinger i fagfellevurderingen som han syntes ga lite mening. Derfor søkte han opp ulike fraser fra tilbakemeldingene på Google. Han fant ut at de var identiske med fraser som allerede var brukt i flere rapporter om open access-publisering.
Han undersøkte nærmere, og fant flere tilfeller av plagiat i en tilbakemelding han hadde fått noen måneder før. Derfor satte han sammen en internasjonal gravegruppe. Det resulterte i en forskningsartikkel som avdekket et langt større omfang enn først antatt.
Fant samme sitat i 50 rapporter
Forskningsartikkelen tar utgangpsunkt i tre ulike analyser:
Først lastet gruppen opp fem fagfellerapporter fra de to manuskriptene Piniewski og medforskere hadde sendt inn til vurdering i et plagiatverktøy. De fant 44—100 prosent tekstlikhet med tidligere publisert innhold på nett.
Den andre analysen besto av bruke 1-3 setninger og søke etter dem på Google. De fant eksakte treff i 22 åpne fagfellerapporter publisert mellom 2021 og 2023.
Den siste analysen ga de mest oppsiktsvekkende resultatene. Med et enkelt sitat på 43 ord, inkludert lange ord og flere språkfeil, fikk de treff i 50 fagfellevurderingsrapporter i 19 ulike tidsskrift.
Disse resultatene kom fra fagfellevurdering fra tidsskrifter primært publisert av MDPI, PLOS og Elsevier, og det var økning hvert år mellom 2021 og 2023. Ifølge gravegruppen kan noe av motivasjonen være å spare tid, eller usikkerhet på egne engelskferdigheter.
— En omformulering av dine egne ord fra noen andres fagfellevurdering syns jeg er greit. Men jeg tror tilfellene vi har funnet er noe annet, sier Piniewski.
Gruppen mener artikkelen deres bare viser en brøkdel av problemet med plagiat i fagfellevurdering.
Nyeste artikler
Tove Magnæs Bolstad (1944 — 2024)
Mener lovforslag er et utilbørlig maktovergrep mot barn og unge
Vi må løse utfordringene sammen
Reformtsunami i dansk akademia: — Ikke prøv dette i Norge
Hoel: Fritt fram for innspill om læring i arbeidslivet
Mest lest
Han blir lova fast jobb, men universitetet veit ikkje kva jobben er
Havarert IT-system har kostet 166 millioner kroner
Harald Eia som viserektor: — Intellektuell klovn — Som hånd i hanske
Øyvind Vågnes (1972—2025)
Godkjente doktorgrad som brukte ulovlige data