Vrakede gir seg ikke uten kamp

Sju av de åtte som ikke ble innstilt av valgkomiteen gir seg ikke, og fortsetter kampen om vervene i ledelsen til Norsk studentorganisasjon.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valgkomiteen i Norsk studentorganisasjon (NSO) sin innstilling til de seks som skal lede organisasjonen på fulltid det neste året kom i dag.

Tretten av de fjorten som stilte til arbeidsutvalget i NSO stiller fortsatt til valg, så utfallet er fortsatt ikke gitt.

I sosiale medier har det siden vært både ris og ros, førstnevnte for manglende regional representasjon: Fem av seks innstilte kandidater er fra utdanningsinstitusjoner i Oslo-regionen.

Ikke enstemmig innstilling

Jeg er skuffet, men motivert. Veldig motivert, og gir meg ikke uten kamp.

Mats Johansen Beldo

Når jeg først har stilt meg til disposisjon til landsmøtet er det opp til landsmøtet å bestemme om det vil ha de egenskapene jeg tilbyr eller ikke.

Pål Adrian Ryen

Mens Hans Christian Paulsen ble innstilt, har de to andre lederkandidatene, Pål Adrian Ryen og Mats Johansen Beldo (bildet), bekreftet overfor Khrono at de opprettholder kandidaturene sine.

Beldo sier til Khrono at han synes at innstillingen er litt merkelig, og fremhever at innstillingen på både leder og nestleder ikke er enstemmig.

Dette betyr at mindretallet av valgkomiteens fem medlemmer ikke ville ha dem som er innstilt. Likevel kunne disse ha tatt ut dissens, for å tydeliggjøre uenigheten, eller valgkomiteen kunne ha innstilt på flere kandidater - en delt innstilling.

— Jeg skulle gjerne sett at det var delt innstilling når innstillingen begrunnes med et jevnt løp, sier han og fortsetter:

— Jeg er skuffet, men motivert. Veldig motivert, og gir meg ikke uten kamp.

— Hva synes du om den geografiske spredningen i innstillingen?

— Jeg skulle gjerne sett mer geografisk spredning. Det er svært gode kandidater fra alle hjørner av landet, både vest og nord og midt, svarer han og fortsetter:

— Jeg synes det er rart når det står tydelig, svart på hvitt, at geografi er noe man vurderes på.

Eneste kandidaten som studerer

Beldo sier han er fast bestemt på at NSO trenger en leder som er samlende, tydelig og som ser helheten i student-Norge:

— Den lederen er jeg. Og jeg er den neste som er heltidsstudent, skyter han inn, og forteller at selv da han satt på fulltid som nestleder for Studentparlamentet ved UiT Norges arktiske universitet studerte han samtidig på fulltid.

— Jeg vil som leder jobbe aktivt for å inkludere mer av organisasjonen i det politiske arbeidet. Vi er et langt land med engasjerte studenter og sterke medlemslag spredt over enorme områder. Uten en sterk og samlet studentbevegelse og en sterk og samlende leder kan man ikke drive politisk påvirkningsarbeid, sier han og legger til at han gleder seg til landsmøtet til helgen:

— Og jeg håper at landsmøtet vil vise meg tilliten som NSOs neste leder.

Vanskelig jobb for valgkomiteen

Pål Adrian Ryen, den tredje lederkandidaten og sittende nestleder av NSO, opprettholder også kandidaturet sitt.

— Hva tenker du om innstillingen?

— Valgkomiteen hadde en vanskelig jobb. Jeg vil selv påstå at vi er høyt kvalifiserte kandidater. Jeg skulle gjerne sett at jeg fikk innstillingen selv, men nå er det opp til landsmøtet å velge hvem som skal representere NSO det neste året, svarer han, og legger til:

— Når jeg først har stilt meg til disposisjon til landsmøtet er det opp til landsmøtet å bestemme om det vil ha de egenskapene jeg tilbyr eller ikke.

— Hva synes du om den geografiske sammensetningen i innstillingen?

— Valgkomiteen har gjort sine vurderinger, som de må stå for. Det er ingen tvil om at kandidatene er høyt kvalifiserte, og så var det denne helheten valgkomiteen da foretrakk.

Riktig mann til jobben

Han mener han er riktig kandidat til lederjobben:

— Jeg håper at landsmøtet vil ha de egenskapene jeg har - jeg kjenner organisasjonen, jeg vet hvordan den fungerer, og som person evner jeg å se dem rundt meg og inkludere dem jeg jobber med i arbeidet som må gjøres på en god måte, sier han, og fortsetter:

— Det er valgår, vi skal sette agendaen for å få våre saker opp og frem, og vi skal legge grunnlaget for det forholdet NSO skal ha til politikerne de neste fire årene. Vi skal utfordre dem, men samtidig trekke dem til oss. Til denne jobben er jeg riktig mann.

Respekterer valgkomiteens innstilling

Kandidat til fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig, Ole-Jacob Oosterhof er den eneste som ikke opprettholder kandidaturet sitt.

— Jeg er at det blir vanskelig å overtale landsmøtet, og at det skal veldig mye til å bli valgt inn når man ikke blir innstilt. Så da trekker jeg meg heller tilbake og nyter et fint landsmøte istedenfor å bruke masse energi på det. Det er også det magefølelsen sier, så da følger jeg den og respekterer valgkomiteens innstilling.

Med det er det da følgende som stiller til valg på helgens landsmøte:

Bedre geografisk dekning enn på papiret

Valgkomiteleder Synne Trudesdotter Grønvold forteller at geografisk tilhørighet er ett av mange hensyn valgkomiteen skulle ta.

— Jeg vil si at vi har truffet godt på mange forskjellige punkter, men som jeg sa i innstillingen: Det handler om det beste teamet for året NSO skal inn i, sier hun, og fortsetter:

— Vi er veldig fornøyd med det teamet vi har innstilt på fordi vi ser at vi har hatt en god prosess og et godt vurderingsgrunnlag. Dette er veldig kompetente og faglig dyktige mennesker. Det er verdt å nevne at når man skal velge seks personer er det vanskelig å treffe på alle punkter. Geografi er kun ett av dem.

Hun mener det er bredere geografisk dekning enn innstillingen gir inntrykk av, og viser til at Christine Adriane Svendsrud har utdanning fra tidligere Høgskolen i Gjøvik, og at Anne Helene Bakke har hele graden sin fra NTNU, hvor hun også satt i Studenttingets arbeidsutvalg med Jone Trovåg.

Håper landsmøtet ser vurderingsgrunnlaget

— I et politisk utfordrende år så er dette beste gjengen vi kan få, sier Grønvold.

Hun mener man i tillegg har sett helt forbi sentralstyret:

— Innstillingen til sentralstyret leverer på alle regioner, utdanningsinstitusjoner, perfekt kjønnsbalanse, de har forskjellig utdanningsbakgrunner og variasjon i fartstid i organisasjonen. 

Samtidig mener hun det er positivt med så mye engasjement når folk ikke får sine favoritter innstilt.

— Og så er det positivt at så mange opprettholder kandidaturene. Jeg håper imidlertid organisasjonen ser vurderingsgrunnlaget vårt og arbeidet vi har gjort og tar det med i vurderingen av det spennende valget til helgen.

Kunne gjort en bedre jobb

Jone Trovåg ble ikke innstilt til nestledervervet, men sier på Twitter at han vil opprettholde kandidaturet sitt. Han er ikke helt fornøyd med den regionale sammensetningen i valgkomiteens innstilling.

— Hva synes du om at fem av seks kandidater er fra Oslo-regionen?

— Det mener jeg er veldig uheldig, både fordi valgkomiteen sa geografisk spredning var viktig, men også fordi det finnes flinke folk i organisasjonen utenfor Oslo også, sier han og legger til:

— Det handler ikke om at jeg ikke er innstilt, men jeg synes de har gjort en for dårlig jobb. Fem fra Oslo i arbeidsutvalget er uheldig for dynamikken i organisasjonen.

— Har valgkomiteen feilet?

— Det vil jeg ikke si, men de kunne gjort en bedre jobb.

— Men er regional representasjon viktigere enn dyktige kandidater?

— Det er ikke nødvendigvis viktigere, men er en balansegang. Når det er så skjevt så går det på bekostning av organisasjonen. Kandidatenes egnethet er det viktigste, men man kan ikke ignorere spredningen heller. Med to eller tre utenfor Oslo kunne man sagt at man har tatt hensyn, men én represent er ikke helhetsinntrykket til organisasjonen, svarer Trovåg og legger til:

— Det blir nå opp til landsmøtet å sette sammen et godt arbeidsutvalg, og jeg ser frem til gode debatter til helgen.

Bakke er fortsatt en NTNU-er

Marte Øien, leder for Studenttinget ved NTNU, og Trovågs etterfølger som leder, vil ikke si noe på vegne av NTNU-studentene før delegasjonen har diskutert innstillingen senere mandag.

— Selv har jeg stor respekt for den jobben valgkomiteen har gjort. Jeg tror ikke det er så enkelt å sitte der.

— Hva synes du om den geografiske sammensetningen?

— Det er ingen hemmelighet at det ikke er spesielt god geografisk spredning, men jeg vet ikke hva valgkomiteen har lagt vekt på, sier hun og legger til:

— Jeg anser Anne Helene Bakke som en NTNU-er fortsatt, så NTNU er representert gjennom henne. Hva valgkomiteen har tenkt utover det vet jeg ikke, og vil jeg ikke spekulere i.

Fornøyd, men ikke innstilt

— Jeg synes de har innstilt på en god bunke med solide kandidater, som min første tanke, sier nestleder-kandidat Ida Austgulen, og fortsetter:

— Men jeg savner kanskje litt mer geografisk spredning. Når det er sagt er alle de innstilte gode kandidater, og jeg skjønner at det har vært en god vurderingsprosess.

Austgulen ble heller ikke innstilt, men opprettholder også kandidaturet sitt.

— Jeg er fortsatt motivert og forberedt på å stå løpet ut, sier hun.

— Hva synes du om at Anne Helene Bakke ble innstilt foran deg som nestleder?

— Anne Helene er en knallgod kandidat. For min egen del skulle jeg gjerne vært innstilt selv, men når jeg ikke ble det ser jeg absolutt at hun er en god kandidat, svarer hun, og legger til:

— Jeg ønsker alle lykke til i den kommende uken, det blir et spennende valg.

Vestlandet synes det er trist

Kristine Elsa Krokli, leder for Studenttinget på Høgskulen på Vestlandet, er ikke fornøyd med innstillingen:

— Jeg synes det er litt trist og tror det er mange gode kandidater i dem som kommer fra utenfor Oslo-området. Valgkomiteen sier selv at de skal prøve å ta hensyn til regionene i hele Norge, men det virker ikke som om de gjør det nå, sier hun, og fortsetter:

— Dette er selvsagt kjempekjekt for de som er innstilt. Jeg kjenner ikke alle, men de er helt sikkert flinke.

(Foto: Camilla Nysveen)

Hun synes imidlertid det er trist at de ikke har klart å få til en helhetlig regional representasjon i innstillingene.

— Jeg håper alle kandidatene opprettholder kandidaturene sine slik at landsmøtet får velge, sier hun og legger til at hun ønsker alle kandidatene et godt valg.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS