Studenttinget har allerede utarbeidet mye god politikk, men mye er datert før fusjonen, sier NTNUs nye studentleder, Marte Øien, som opprinnelige kommer fra Høgskolen i Sør-Trøndelag. Foto: Mikkel Walle

Ny leder for NTNU-studentene

I dag går Marte Øien inn i heltidsverv som leder for Studenttinget ved landets største universitet. Hun ser fram til å bli ferdig med NTNU-fusjonen og heller jobbe med politikk igjen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra i dag,  1. januar 2017,  tar Marte Øien (26) over etter Jone Trovåg som leder for Studenttinget på Norges største universitet, NTNU.

— Jeg tror det blir et veldig spennende år. Endelig får vi begynt å jobbe med andre ting enn organisastoriske saker og strukturendringen det året som har vært. Det blir bra å kunne fokusere på det politiske igjen, sier hun til Khrono.

God, men formelt utdatert politikk

Øien startet som fag- og forskningsansvarlig i arbeidsutvalget på tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag, og som følge av fusjon og nyvalg til Studenttinget ved nye NTNU ble hun nestleder der fra 1.januar 2016.

— Studenttinget har allerede utarbeidet mye god politikk, men mye er datert før fusjonen. Nå er tre høgskoler også med og det må nok gjøres en del for å tilpasse dette til nye NTNU, sier hun.

Valgkomiteen kan ta en mer aktiv rolle i valgkampen og komme med klare premisser for hvordan man oppfører seg i en valgkamp.

Marte Øien

 Snakk gjerne deg selv opp, men ikke ved å snakke andre ned.

Marte Øien

— Da du stilte til arbeidsutvalget til Norsk studentorganisasjon i vår ville du ha andre opptakskrav enn karakterer, er det også aktuelt lokalt?

— Jeg synes det er like reelt på lokalt nivå, men hvordan man arbeider for det vil jeg tro blir annerledes. Men jeg kan ikke si så mye mer om det da vi ikke har vedtatt politikk på det, sier hun og fortsetter:

— Det vil nok komme en sak på det, og dersom Studenttinget ønsker det vil vi nok forsøke å få til et forsøksprosjekt på det lokalt på NTNU.

I kvalitetsmeldingen som legges fram senere i januar kommer det forslag om at de enkelte utdanningsinstitusjonene kan bestemme sine egne opptakskrav, så der kan det eventuelt ligge muligheter. 

Les også: Isaksen lar høgskoler og universitet selv avgjøre opptakskrav

Kritisk til valgprosessen nasjonalt

Øien stilte i vår til fagpolitisk ansvarlig i arbeidsutvalget til Norsk studentorganisasjon (NSO), men valgte å ikke opprettholde kandidaturet sitt da hun ikke ble innstilt av valgkomitéen. Dette begrunnet hun delvis med strategiske årsaker, fordi hun gjerne ville se noen av de andre kandidatene valgt, men også av en mer alvorlig grunn:

— Jeg synes deler av valgkampen fram til nå ikke har vært helt heldig og noe av det har ikke vært bra, sa hun til Khrono da, uten at hun ville gå mer inn på hvem eller hva det handlet om.

— Mener du at det må gjøres noe med valgkulturen i NSO?

— Ja. Valgkomiteen kan ta en mer aktiv rolle i valgkampen og komme med klare premisser for hvordan man oppfører seg i en valgkamp.

— Hvilke premisser?

— Det handler om å drive en fair valgkamp: Snakk gjerne deg selv opp, men ikke ved å snakke andre ned. Det er tøft å stille til valg, med spørsmål og meninger om deg som person i mange måneder. Dersom motkandidater da går og snakker deg ned for å fremme seg selv så blir det enda tyngre, sier Øien.

En jobb å gjøre på inkludering

Øien tar egentlig bachelor i statsvitenskap, men har sist år sittet på fulltid som nestleder for Studenttinget, og nå blir det altså ytterligere et år på fulltid som leder. Hun har bakgrunn fra sykepleien på gamle Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Under debatten om den nye organiseringen av Studenttingets ledelse understreket hun at perioden arbeidsutvalget velges for, et kalenderår, i praksis vil frata opp mot 9500 studenter fra de innfusjonerte høgskolene muligheten til å stille. Vedtaket endte med et kompromiss, der de stedlige lederne i Ålesund og Gjøvik ble en del av arbeidsutvalget.

— Synes du vedtaket ivaretar disse studentenes deltakelse?

— Sånn som det er i dag, nei. Mange av studieretningene ved de gamle høgskolene er styrt av rammeplaner som gjør det vanskelig å sitte fra jul til jul, svarer Øien.

Samtidig ønsker hun ikke noen omkamp på dette og viser til respekt for demokratiet og vedtaket som er gjort.

— Men dette er absolutt noe vi vil arbeide sammen med fagmiljøene om, slik at vi neste høst kan få gode kandidater fra disse utdanningene også, fortsetter hun og viser til utdanninger primært ved de tidligere høgskolene i Gjøvik, Ålesund og Sør-Trøndelag.

Etablere NTNU

Det er ikke bare for studentdemokratiet sin del påtroppende studentleder Øien mener det er en jobb som må gjøres.

— Jeg tror noe av det viktigste vi må få til er en felles identitetsfølelse, og jobbe med merkevaren NTNU og få samkjørt det faglige, slik at tilbudet blir likeverdig i alle tre byene. Det skal ikke være noe skille mellom byene og noen forskjell mellom hvilken del av NTNU man studerer ved.

— Men er dette studentenes jobb?

— Det er et felles ansvar studentene og ansatte imellom. Organiseringen av Studenttinget har vært en stor diskusjon i arbeidsutvalget, og jeg tror det har skapt reaksjoner i Ålesund og Gjøvik. Der har vi en jobb å gjøre for å rette det opp igjen, avslutter Marte Øien.

Med seg i studentledelsen på NTNU får Øien Magnus Johannesen som fagpolitisk ansvarlig og nestleder, Johannes Bjartnes som internasjonalt ansvarlig, og Lars Bjørnar Vist som læringsmiljøpolitisk ansvarlig.

Ole-Jacob Oosterhof og Gjermund Kvernmo Langset, lokale ledere for henholdsvis Gjøvik og Ålesund, er valgt for studieår og vil være en del av arbeidsutvalget fram til sommeren.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS