Lurt av useriøst tidsskrift
Morten Dæhlen og Hans Petter Graver er to av rundt 50 forskere som har publisert artikler i det kritiserte tidsskriftet Public Service Review. Dæhlen innrømmer at han ble lurt.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Rundt 50 norske forskere registrerte i perioden 2010-2013 flere artikler i forskningsdatabasen Cristin, der en eller flere var publisert i det omdiskuterte tidsskriftet Public Service Review, skriver Uniforum, avisen ved Universitetet i Oslo (UiO). Rektor Ole Petter Ottersen har tidligere karakterisert virksomheten til tidsskriftet som kriminell, og advart mot lignende tidsskrifter.
UiO, NTNU og Høgskolen i Hedmark
Ifølge papirutgaven til avisen er det flest forskere fra Universitetet i Oslo på lista, fulgt av NTNU og Høgskolen i Hedmark på de neste to plassene. Høgskolen i Oslo og Akershus har ingen på lista.
Blant flere kjente UiO-navn er Morten Dæhlen. dekan ved Det matematisk-vitenskapelige fakultet og Hans Petter Graver, dekan ved Det juridiske fakultet.
Dæhlen advarer andre
Vår nye politikk, som går ut på at vi skal publisere i open access-tidsskrifter (...) gjør at det nå er større grunn til å være på vakt.
Hans Petter Graver
Vær på vakt og be om skriftlig doku-mentasjon.
Morten Dæhlen
– Jeg ble lurt, innrømmer Dæhlen, som har publisert til sammen fire artikler i tidsskriftet.
– Dette var greie artikler, som jeg også har brukt i andre sammenhenger, men det jeg fikk fra Public Service Review, var noe annet enn jeg ble forespeilet, innser han.
– Vær på vakt og be om skriftlig dokumentasjon, oppfordrer Dæhlen.
Han husker ikke hvor mye han betalte for publiseringen, men mener det ikke dreide seg om store summer.
Graver slapp å betale
Dekan Hans Petter Graver hevder på sin side at han ikke betalte for artikkelen han registrerte i 2012.
Han understreker at det dreide seg om en kort artikkel om juristutdanningen, som ikke kan ses som vitenskapelig publisering, men som informasjon fra fakultetet.
Graver tror ikke betaling for verdiløs publisering er et problem ved hans fakultet fordi det her ikke har vært vanlig å betale for publisering. Dette kan imidlertid være i ferd med å endre seg.
– Vår nye politikk, som går ut på at vi skal publisere i open access-tidsskrifter, det vil si åpne tidsskrifter hvor forskerne er med på å dekke forlagenes utlegg, gjør at det nå er større grunn til å være på vakt, advarer han.
Graver anbefaler forskere å bruke Cristin til å sjekke hvorvidt ulike tidsskrifter gir publiseringspoeng.
– På den annen side bør vi jo også gi nye tidsskrifter mulighet til å etablere seg, legger han til.
– Ser du at navnet ditt kan ha blitt brukt til å lokke andre til å betale for publisering i Public Service Review?
– Det kan tenkes, men jeg vet ikke nok om Public Service Review til å kunne karakterisere dette som verdiløs publisering, sier han.
Professor Storsul forsøkt lurt
Blant de mange forskerne som har blitt oppringt av en telefonselger fra det aktuelle tidsskriftet er professor og leder ved Institutt for medier og kommunikasjon, Tanja Storsul.
Hun bekrefter at det dreide seg om svært pågående markedsføring.
— Selgeren fortalt meg at det var en ære å bli kontaktet og at artikkelen min ville bli publisert sammen med artiklene til flere prominente personer, blant dem en kjent politiker, forteller hun.
Prisen Storsul ble bedt om å betale var 7.000 euro, for en artikkel over tre sider. Dette var ifølge selgeren redusert pris på grunn av kort tid til deadline.
Medieprofessoren reagerte på at hun ikke hadde hørt om tidsskriftet, og ba om dokumentasjon på epost som viste at det virkelig dreide seg om et seriøst, vitenskapelig tidsskrift med stor leserkrets.
— Da ble det stille, konstaterer hun.
Forstår at noen blir lurt
Rektor Ole Petter Ottersen (bildet over) ved UiO har selv opplevd å bli oppringt av selskapet, men uten å gå på limpinnen.
— Jeg blir opprørt av den aggressive og useriøse markedsføringen våre ansatte her blir utsatt for, og oppfatter dette som kriminell atferd, kommenterer han overfor Uniforum.
Ottersen kan forstå at noen har latt seg lure.
— Forskere står fritt til å velge sine egne kanaler, og det er ikke alltid så lett å gjennomskue bedrageriet. Det beste vi kan gjøre er å skape oppmerksomhet om dette, gjennom ledelseslinjen og mediene, sier han.
Les også: Betaler millioner for verdiløs publisering
Hvorfor universitetsledelsen ikke gikk massivt ut og advarte mot Public Service Review og liknende aktører etter hendelsene i 2013, kan Ottersen ikke svare på.
— Det ble ikke gitt ut informasjon fra sentralt hold, så vidt jeg vet, men vi oppfordret enhetene til å skape bevissthet rundt dette, sier jurist Mina Monsen Ragnøy til Uniforum.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!