Nesten 70 prosent av de ansatte ved Høgskolen i Oslo og Akershus er kvinner. To av tre professorer er menn. Foto: Benjamin A. Ward/HiOA

Departementet etterlyser plan for likestilling ved høgskolen

Likestilling. Kunnskapsdepartementet krever at høgskoler og universitet har handlingsplan for likestilling. HiOA mangler en slik plan, men det kommer. Om et år eller to.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges universiteter og høgskoler er pålagt av Kunnskapsdepartementet () å utarbeide handlingsplaner for likestilling. Handlingsplanene skal sammenfatte de høyere utdanningsinstitusjonenes strategi for likestilling. Målet skal blant annet være å bedre kjønnsbalansen i akademia.

Kommunikasjonssjef Egil Knudsen i forklarer:

Vi er pålagt å ha en handlings-plan for likestilling. Vi jobber derfor med å få dette på plass så raskt som mulig.

Marianne Nalum

— Institusjonene for høyere utdanning har et krav om rapportering av planlegging og tiltak for likestilling. Men en rekke institusjoner har slurvet på dette området. Det har blitt tatt opp av departementet i årlige etatsstyringssamtaler, sier Knudsen.

Knudsen forteller at Universitets- og høgskolerådet har utarbeidet en guide for hvordan rapporteringen skal gjøres.

— Nå satser vi på at institusjonene følger opp sin del av ansvaret, sier han.

Men pålegg til tross: Siden Høgskolen i Oslo (HiO) ble slått sammen med Høgskolen i Akershus (HiAk) 1. august 2011, har ikke den nye høgskolen, Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) hatt en handlingsplan for likestilling.

Ett år etter sammenslåingen er arbeidet med en handlingsplan kommet i gang.

Har begynt arbeidet

— Vi er pålagt å ha en handlingsplan for likestilling. Vi jobber derfor med å få dette på plass så raskt som mulig, sier seniorrådgiver ved HiOA Marianne Nalum.

Hun leder høgskolens arbeid med å utvikle en handlingsplan for likestilling.

— Hvorfor har det tatt så lang til å komme i gang med arbeidet?

– Vi var nødt til å få på plass det nødvendige i fusjonen, før vi kunne begynne arbeidet med handlingsplanen, sier Nalum.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har en svært skjev fordeling mellom kvinner og menn blant sine vitenskapelige ansatte. Over dobbelt så mange kvinner som menn jobber ved høgskolen. Samtidig er det langt flere menn enn kvinner i de høyeste vitenskapelige stillingene.

Nalum forteller at det nå jobbes med å kartlegge hva som er de største utfordringene knyttet til likestilling, både sentralt og lokalt.

— Dette må gjøres før vi kan utarbeide nye mål, sier hun.

Nalum kan ikke si noe om hva som vil vektlegges i den nye planen da de først vil innhente innspill fra de ulike fakultetene. Hun regner med at den nye handlingsplanen vil være på plass om ett til to år.

Må skreddersy tiltak

Rektor ved HiOA, Kari Toverud Jensen, skriver i en e-post til Khrono at en utfordring for høgskolens likestillingsarbeid er at de ulike utdanningstilbudene har svært ulike utfordringer når det gjelder likestilling. «Det innebærer at tiltak for å fremme likestilling til en viss grad må 'skreddersys' – det trengs ulike tiltak på ingeniørutdanningen enn på førskoleutdanningen».

Ingeniørutdanningen har svært få kvinnelige ansatte. På barnehagelærerutdanningen er utfordringen det motsatte – der mangler de menn.

Også Toverud Jensen opplyser om kartleggingsarbeidet. Hun skriver at det «skal gi oss et bedre utgangspunkt for å se hva ledere på de ulike nivåer i vår institusjon bør fokusere på innen sine ansvarsområder. Som rektor ved HiOA, ser jeg at vi har oppnådd gode resultater gjennom flere års satsning. I vårt videre arbeid med likestilling ved HiOA, vil vi nå gjennomgå status på alle nivå, for å iverksette tiltak for å bli enda bedre», skriver hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS