Styret ved NTNU gikk i dag inn for fusjon med tre høgskoler, med knappest mulig flertall i eget styre. Foto: Kristoffer Furberg/Universitetsavisa

NTNU blir størst

Med knappest mulig flertall vedtok styret ved NTNU å slå seg sammen med Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Gjøvik og Høgskolen i Ålesund.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved NTNU tok i dag den vanskelige fusjonsavgjørelsen, og bestemte at de ønsker Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Gjøvik og Høgskolen i Ålesund velkommen til å bli en del av NTNU, også kjent som Norges Tekniske og Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim. Dermed får tre høgskoler til universitetsstatus - og Høgskole-Norge minker ytterligere.  Og statsråd Torbjørn Røe Isaksen har så langt fått det som han ville. 

Spenningen var stor, og temperaturen høy under møtet, ifølge Universitetsavisa på twitter. Forslaget om fusjon ble vedtatt med knappest mulig flertall, seks mot fem stemmer. Det var de fem ansatterepresentantene som var mot forslaget om fusjon

— Vi blir delt. Men i et demokrati er det flertallet som avgjør, sa styreleder Svein Richard Brandtzæg rett før voteringen. 

Kjempe-NTNU

Universitetsavisa var til stede under det viktige møtet, og Khrono fulgte møtet via dem på twitter. De kaller det det viktigste styremøtet for NTNU siden 1996, da Norges Teknisk Høgskole (NTH) og Allmennvitenskapelige høgskole (AVH) fusjonerte. Også den gang var de ansatte mot fusjonen. 

Vi blir delt. Men i et demokrati er det flertallet som avgjør.

Svein Richard Brandtzæg

En fusjon er aldri enkel, og prosessen starter virkelig først etter dette styre-vedtaket. 

Marianne Synnes

Spekulasjonene i forkant av avgjørelsen har vært mange, og mange har allerede spådd at det var denne fusjonen som ville bli resultatet. Det vil si at NTNU blir en gigantinstitusjon, med over 36.000 studenter og 6.500 ansatte. 

— Jeg skulle selvsagt helst hatt et samlet styre med meg. Samtidig har jeg respekt for at dette er en komplisert sak med ulike syn i organisasjonen. Vi oppnår ikke enstemmighet, men nå skal vi gjøre som best vi kan i arbeidet videre, sier NTNUs rektor Gunnar Bovim til UA umiddelbart etter avstemningen.

LES OGSÅ: NTNU-gigant med 36.000 studenter

Ålesund er fornøyde

Rektor ved Høgskolen i Ålesund, Marianne Synnes er veldig glad for dagens styrevedtak. 

— Det er dette vi ønsket skulle skje, og vi er veldig glade for at styret valgte denne modellen.  Jeg tror at vi sammen kan fylle samfunnsoppdraget vårt på en bedre måte enn i dag, sier Synnes til Khrono.

Hun understreker likevel at det er først nå det virkelig vanskelige arbeidet begynner. 

— En fusjon er aldri enkel, og prosessen starter virkelig først etter dette styrevedtaket. Vi må finne gode løsninger som gagner alle enhetene i den nye institusjonen, for å få til et best mulig samarbeid, sier Synnes. 

(Rektor ved Høgskolen i Ålesund, Marianne Synnes. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

«Spenstig modell» 

Rektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, Helge Klungland, ser fram til å jobbe fram den nye utdanningsinstitusjonen, ifølge en pressemelding som kom onsdag kveld. 

— Vi ser fram til å sammen bygge det nye universitetet. Dette blir en spenstig modell i utdanningslandskapet. Jeg ser noen utfordringer knyttet til fagprofiler og geografisk avstand, men disse skal vi absolutt klare å løse, sier rektor Helge Klungland ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Også styrelederen til Høgskolen i Sør-Trøndelag, Kari Kjenndalen, som også er fungernde fakultetsdirelktør ved HiOA er godt fornøyd med dagens resultat. 

— En fusjon med NTNU har vært vårt primære ønske hele tiden, så vi er godt fornøyd med at det blir flertall for dette, sier Kjenndalen til Khrono. 

— Vil dere konkurrere direkte med Høgskolen i Oslo og Akershus om de beste studentene nå? 

— Storbyskolene rekrutterer godt uansett så jeg tror ikke det blir kamp om studentene mellom et fusjonert NTNU og HiOA, sier HiST-styreleder Kari Kjenndalen.
 
— Har muligheten for unviersitetsstatus vært avgjørende for dere i dette valget? 
 

— Nei, HiST har ikke hatt noen ambisjoner om å bli universitet før dette dukket opp, sier Kjenndalen.

— Utsatt som liten

Jørn Wroldsen, rektor ved Høgskolen i Gjøvik, er også glad for dagens avgjørelse. 

— Jeg er glad. Nå har NTNU vedtatt det vi håpet at de skulle vedta, sier Wroldsen. 

Han er ikke redd for at NTNU Campus Gjøvik kommer til å drukne i den nye kjempe-institusjonen. 

— Man er alltid utsatt når man er liten, men jeg tror at med de riktig premissene lagt inn i den nye institusjonen, og den satsingen vi håper å få til gjennom å gå i dialog, så tror vi at dette er til fordel for alle sammen, sier Wroldsen til Khrono.  

Rektor ønsket fusjon 

Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, har vært i tvil, men anbefalte styret å stemme for fusjon. I innstillingen til styret skriver han blant annet: «Styret mener at en fusjon mellom NTNU og en eller flere høgskoler vil være  riktig for å utvikle NTNU i et lengre tidsperspektiv».

Før lederseminaret og samlingen på Oppdal var det grovt sett slik at studentrepresentantene har fusjon med HiST som førsteprioritet, ansatterepresentantene ikke vil ha noen fusjon og de eksterne representantene ønsket en full flercampusmodell, med et mulig unntak fra det nyeste styremedlemmet, Nina Refseth som skal på sitt første styremøte i NTNU dag, og dermed ikke hadde flagget standpunkt offentlig. 

— Vi har hatt gode prosesser og mange møter. Vi har registrert mange og gode synspunkter, sa styreformann Richard Brandtzæg, da han åpnet dagens styremøte.

(Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

De ansatte raste

Som ventet var de ansatte svært skeptiske til fusjonen. Ifølge Universitetsavisa tok ansattrepresentant Kristin Mehlum Eide ordet tidlig i møtet, og fremmet motstand mot fusjon fra en samlet ansattgruppe.

Mehlum Eide understreket til slutt i sitt innlegg at de ansatte ved NTNU føler både avmakt og frustrasjon. Ansattrepresentant Helge Holsen, matematikkprofessor ved NTNU, sa i sitt innlegg at det er mange spørsmål som enda ikke er besvart, blant annet hvordan en fusjon vil gå utover forskningstiden til de NTNU-ansatte. 

Ansattrepresentant Bjarne Foss brukte svært sterke ord i sin omtale av fusjonsplanene. 

— Fusjon er et strategisk feilgrep, sa Foss under de ansattes presentasjon etter den innledende runden.  

De ansatte har fem av elleve stemmer i styret, og trengte derfor bare én stemme til for å få flertall for sitt forslag om å ikke fusjonere. 

Studentene avgjorde

Det var lenge knyttet stor spenning til hva studentrepresentantene i styret kom til å stemme. Elise Landsem var først ute av de to i den innledende runden, og hun uttrykket støtte til en fusjon mellom alle de fire institusjonene. 

Også studentrepresentant Kristian Tangene støttet forslaget om full fusjon, og viste blant annet til nasjonale hensyn som grunnen til at han gikk for et gigantisk NTNU

— Sammen står vi sterkere, sa Tangen under sitt innlegg. 

Gratulerer NTNU 

Assisterende Høgskoledirektør ved HiOA, Torbjørn Larsen, gratulerer NTNU og de tre andre høgskolene med dagens fusjon. 

— Er du redd for hardere konkurranse om HiOAs studenter nå? 

— Kampen om studentene vil etterhvert handle om hvem som har best kvalitet i utdanning og forskning, og akkurat nå har HiOA oppsummert at vi er store nok til å satse kun på kvalitet og ikke størrelse, sier Larsen til Khrono. 

Uten Narvik 

Høgskolen i Narvik har tidligere vært aktuell for å fusjonere med NTNU, men allerede i går indikerte Gunnar Bovim, at Høgskolen i Narvik var ute av kabalen. 

— Narvik er minst interessant, sa Bovim under gårsdagens NTNU-seminar på Oppdal i Sør-Trøndelag. 

LES OGSÅ: NTNU-rektor vil ha fusjon uten Høgskolen i Narvik 

Rektor ved Høgskolen i Narvik, Arne Erik Holdø, mener det er synd at Nord-Norge-institusjonen ikke lenger er interessant for NTNU.

—  Rent faglig mener vi at en fusjon mellom Narvik og NTNU ville vært en styrke på samme nivå som Ålesund og Gjøvik, sier Holdø til Khrono. 

Når Narvik nå er ute av leken for NTNU sin del, er det en fusjon med Universitetet i Tromsø som er neste på lista for Høgskolen i Narvik.

Les kunnskapsministerens kommentarer: Hadde vært enklere med et enstemmig vedtak

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS