Roger Bakken er universitetslektor på yrkesfaglærerutdanningen på campus Kjeller, OsloMet. Han har sammen med noen andre skrevet brev om Kjeller-saken til styret med tittelen «Vi vil ikke isoleres på Kjeller» . I følge Bakken støtter 80 prosent av de ansatte på hans institutt innholdet i brevet. Foto: Eva Tønnessen

Stor spenning blant Kjeller-ansatte før dagens styreavgjørelse om flytting

Flytting. Torsdag 25. oktober skal styret i OsloMet igjen behandle spørsmålet: Bli på Kjeller eller flytte til Lillestrøm. I tillegg skal styremøtet også ansette rektor for neste periode.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Styremøtet som behandler flyttesaken, men som også skal ansette rektor på OsloMet for den neste perioden, kan du følge direkte nederst i saken. Flytttesaken behandles rett etter lønsj. Møtet starter 09.00)

Kjeller (Khrono): Torsdag 25. oktober behandler igjen styret for OsloMet en sak om campus Romerike. I fire år har saken rullet fram og tilbake. Flytte til Lillestrøm? Eller ikke? Og hvem skal flytte? Skal andre utdanninger enn i dag ha tilhold på Romerike? Hva blir billigst, og hvor dyrt blir det egentlig å flytte? Dette har vært noen av mange spørsmål som har vært debattert.

Les også: Alle Khrono sine saker og innlegg om Kjeller vs Lillestrøm

Til møtet i morgen, torsdag 25. oktober, innstiller rektor Curt Rice på at man skal bli på Kjeller, forlenge dagens leieavtale og sikre oppussing/ombygging av lokaler på sikt, samtidig som man også sikrer muligheter for framleie av store deler eller hele arealet man leier av Hemfosa på Kjeller.

Les også: Rice anbefaler å bli på Kjeller heller enn å flytte campus til Lillestrøm

Vil til Lillestrøm: Samlokalisering

Fakta

OsloMet campus Kjeller

OsloMet leier lokaler av Hemfosa Samfunnsbygg på Campus Kjeller.

Det er cirka 260 ansatte og rundt 3500 studenter på campus Kjeller.

Bruttoarealet er 27.135 kvadratmeter. Av dette er vel 11. 000 kvm kontorarealer, 13. 000 kvm studentarealer og 2.617 kvm garasje i underetasjen.

Etter fusjonen mellom Høgskolen i Akershus og Høgskolen i Oslo i 2011 har flere utdanningstilbud og administrative funksjoner blitt flyttet til Pilestredet i Oslo.

De viktigste faglige miljøene på Kjeller i dag er produktdesign, sykepleie- og vernepleieutdanning og yrkersfaglærerutdanning.

Ledelsen for daværende Høgskolen i Oslo og Akershus, nå OsloMet, har i lengre tid diskutert og vurdert flytting av campus på Romerike til Lillestrøm.

Statsbygg har anbefalt en slik flytting.

Leieavtalen på Kjeller går ut i 2023.

Rektor Rice anbefaler nå styret ved OsloMet å vedta at leieavtalen på Kjeller reforhandles allerede fra 2019.

Hemfosa ønsker en langsiktig leieavtale på minimum 20 år.

Toget fra Nationaltheatret i Oslo sentrum til Lillestrøm stasjon tar 17 minutter. Etter et par minutters ventetid kommer buss nummer 100, merket Kjeller, og i løpet av 10 minutter er vi oppe ved stoppested Forskningsparken, og derfra tar det rundt 5 minutter å gå opp til OsloMets bygninger og campus på Romerike.

I kantina treffer vi så Roger Bakken. Han er universitetslektor og jobber på Institutt for yrkesfaglærerutdanningen (YLU).

Instituttet hans er et av fire institutter som er helt eller delvis lokalisert på Kjeller. YLU har hele sin aktivitet på Kjeller, det samme gjelder Institutt for produktdesign. I tillegg har Institutt for adferdsvitenskap mesteparten av bachelorundervisningen sin (vernepleierutdanningen) på Kjeller, og Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid har en av sine tre sykepleierutdanninger lokalisert på Kjeller.

— Vårt fremste ønske er en samlokalisering med øvrige institutter ved fakultetet vårt (Lærerutdanning og internasjonale studier, LUI), starter Bakken.

— Å splitte lærerutdanningene på ulike campuser har store ulemper både faglig og pedagogisk for oss som i dag er lokalisert på Kjeller, sier Bakken og fortsetter:

— Som et sekundært alternativ, mener vi at lokalisering på Lillestrøm vil være bedre enn Kjeller, noe som også gir rektor Curt Rice den støtten han etterlyste i Khrono 11. juni 2018.

80 prosent støtter opp om brev som uttrykker ønske om å flytte

Bakken forteller at en rekke ansatte i midten av august sendte et brev til ledelsen ved OsloMet, samt alle styremedlemmer og ordføreren i Skedsmo.

— Vi har spurt sånn uhøytidelig de ansatte om de slutter opp om brevet vårt, og rundt 80 prosent har svart positivt på dette, forteller Bakken.

Se brevet: Vil ikke isoleres på Kjeller

Bakken forteller at han er helt overbevist om at det vil være en berikelse for OsloMet om campus Romerike blir plassert i Lillestrøm sentrum framfor Kjeller.

— Det er ingen tvil om at det vil bli en mye nærmere kobling til våre campus både i Sandvika og i Pilestredet. Jeg tror det vil dra opp både den faglige og kulturelle aktiviteten på campus og vi vil få et mye mer levende studiested enn det som er tilfelle i dag.

— Men dere mister en del, eksempelvis parkering?

— Men det er utmerkede kollektive forbindelser til Lillestrøm. Parkering eller ikke kan ikke være avgjørende for hva som er best for den faglige utviklingen av vårt universitet, mener Bakken.

Han håper styret tenker seg nøye om når de behandler saken torsdag.

Vil bli på Kjeller: — Må ha 5000 kvadrat på bakkeplan

Mikkel Wettre, Eric Nrodkelly, Mikael Omlid, og Dag Ranheim Fossum Af Darre. Foto: Eva Tønnessen

På Institutt for produktdesign treffer vi Mikkel Wettre, Eric Nrodkelly, Mikael Omlid, og Dag Ranheim Fossum Af Darre i pauserommet.

— Hvorfor vil dere bli på Kjeller?

— Det handler først og fremst om arealer og våre lokaler. Vi trenger 5000 kvadratmeter på bakkeplan. det vil aldri få hvis vi flytter til Lillestrøm, sier Omlid, og fortsetter:

— I dag har vi på produktdesign en helt unik designutdanning, og vi hevder oss i toppen også internasjonalt.

Han trekker fram at man har en materialbasert og ikke en skjermbasert utdanning ved OsloMet.

Jeg tror flytting til Lillestrøm vil dra opp både den faglige og kulturelle aktiviteten på campus og vi vil få et mye mer levende studiested enn det som er tilfelle i dag.

Roger Bakken

— Selv om våre maskiner digitaliseres blir de ikke noe mindre av den grunn. Hvis vi skal flyttes til mindre arealer og ikke kunne være på bakkeplan må hele utdanningen vår endres. Det er mange som driver skjermbasert innen designutdanning, og vi vil bare bli en av svært mange tilbud, mens vi i dag har en helt unik posisjon og utdanning, mener Omlid.

De tre andre rundt bordet nikker i takt med Omlids argumenter.

— Jeg går i dag fra stasjonen og opp hit. Det tar 25 minutter, og er en helt aldeles utmerket morgentur. Det er ikke så langt og kronglete ut hit som mange vil ha det til, legger Dag Ranheim Fossum Af Darre til.

Vil til Lillestrøm: Uklart hva vi som egentlig skulle skje

I andre etasje i gangene hos sykepleierutdanningen treffer vi Kari Anne Hakestad, Line Aasen og Kirsten Vistnes. De mener alle tre at det uten tvil vil være langt bedre for OsloMet å flytte til Lillestrøm enn å bli værende på Kjeller.

OsloMet-ansatte på Kjeller: Kari Anne Hakestad, Line Aasen og Kirsten Vistnes. Foto: Eva Tønnessen

— Dere kommer litt sent på banen med disse meningene. Hvorfor det?

— Det har vært for mange uklarheter i saken underveis, starter Line Aasen. Og Kari Anne Hakestad legger til:

— Det har vært veldig vanskelig å vite hva vi skal ta stilling til fordi noen ganger har det vært snakk om at vi på sykepleieutdanningen skulle flyttes til Pilestredet og at lærerutdanningen skulle samlokaliseres i Lillestrøm. Så var det snakk om ingeniørfag. Det har også vært for mange uklarheter rundt hva slags bygg det har vært snakk om, mener Hakestad.

De tre legger til at de i likhet med Mona Elisabeth Meyer og Ellen Nygard som skrev innlegg på Khrono for noen få dager siden er overrasket over den vendingen saken har tatt.

Les også: Flytt campus til Lillestrøms bykjerne

— Fram til forsommeren i år har vi oppfattet det slik at ledelsen har vært tydelig på at de ønsket flytting. Det er vel det som har gjort at mange av oss ikke har følt behov for å heve vår røst i særlig grad, sier Vistnes.

— Kan ikke bare ta hensyn til produktdesign

Fakta

Her er vedtaksforslaget rektor Curt Rice foreslår i Kjeller-saken

Gitt saksforholdene, og med henvisning til OsloMets samfunnsansvar og universitetsstyrets ansvar for å forvalte offentlige ressurser på best mulig måte, anmodes universitetsstyret å gi rektor i oppdrag å ferdigforhandle en fornyet leieavtale med Hemfosa Samfunnsbygg AS i dagens lokaler på Kjeller, med virkning fra 1. januar 2019. I forlengelsen av dette bes styret også om at rektor igangsetter et arbeid for å avklare fremtidig faglig virksomhet og fysiske utviklingsbehov for å sikre en offensiv tilstedeværelse for OsloMet på Kjeller.

Kilde: Styrepapirene til møte 25. oktober OsloMet

Våre sykepleierutdannere synes også det er litt ille at det kanskje er ett fagmiljø som blir tungen på vektskålen i denne saken nå.

— Produktdesign utdanner langt færre kandidater enn de 150 sykepleierne vi utdanner årlig. Det er på tide at alle fagmiljøer på Kjeller blir hørt, sier Vistnes.

— Hvorfor er det så viktig at man flytter til Lillestrøm?

— Vi ønsker oss et levende lærested og studiemiljø. Et campus der studentene trives og ønsker å tilbringe mye tid, sier Aasen.

Haakestad og Vistnes legger til:

— I dag er det det mørkt og stille på campus Kjeller på ettermiddag og kveld, men også ofte på dagtid. Det arrangeres få kulturelle og faglige begivenheter. Vi er sikre på at en nærhet til toget og sentrum i Lillestrøm sterkt vil bidra til å styrke lærestedet, til det beste både for studenter og ansatte. Et godt studiemiljø gir god læring og vil være til det beste for hele universitetet.

Her kan du følge dagens styremøte på OsloMet:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS