Jørgen Kosmo fra dagens pressekonferanse der Riksrevisjonens Dokument 1 ble lagt fram. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Refser manglende tiltak på bruk av midlertidige stillinger

Riksrevisjonen kritiserer Kunnskapsdepartementet for ikke å redusere bruken av midlertidige ansatte nok i universitets- og høgskolesektoren. — Noe midlertidighet må man ha, mener statsråden, hvis man skal bli best i verden.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med Forskerforbundets leder Petter Aaslestad og statsråd Torbjørn Røe Isaksen).

I dag ble Riksrevisjonens såkalte Dokument 1 offentliggjort. Dokument 1 er Riksrevisjonens rapport til Stortinget om den årlige revisjon og kontroll av departementene og de statlige virksomhetene. 

Riksrevisjonen har følgende merknader til Kunnskapsdepartementet for 2012:

  • Manglende overordnede tiltak for å redusere bruken av midlertidige stillinger i universitets- og høgskolesektoren
  • Manglende etablering av råd for samarbeid med arbeidslivet i universitets- og høgskolesektoren
  • Manglende etterlevelse av lov og forskrift om offentlige anskaffelser

 Riksrevisjonen trekker også fram at flere virksomheter på universitets- og høgskolesektoren har fortsatt utfordringer med hensyn til å etterleve regelverket for bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet. Riksrevisjonen skriver videre at departementet forvalter dette regelverket og at departementet bør dermed avklare de problemstillingene virksomhetene har.

De største utfordringene gjelder korrekt klassifisering av prosjekter og tilstrekkelig belastning av kostnader, skriver Riksrevisjonen til Kunnskapsdepartementet.

To høgskoler med vesentlige merknader

Både høgskolen i Bergen og Høgskolen i Buskerud er blant de 25 offentlige etater som har fått såkalt vesentlige merknader av Riksrevisjonen.

Det kan være vanskelig å få til forskning i verdensklasse, slik som vi ønsker, innenfor rammene av den norske arbeidsmiljø=loven.

Torbjørn Røe Isaksen

På denne lista finnes ikke Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

På sitt junimøte behandlet høgskolestyret for HiOA for lukkede dører et brev fra Riksrevisjonen, «Revisjon av regnskapet og budsjettdisponeringen 2012».

Khrono har nå bedt om å få oversendt brevet fra Riksrevisjonen og korrespondansen mellom HiOA og Riksrevisjonen, som har vært unntatt offentlighet inntil Dokument 1 ble offentliggjort i dag.

Forslag til tiltak 

Riksrevisjonen anbefaler at Kunnskapsdepartementet vurderer følgende tiltak:

  • Ta stilling til de anbefalingene som arbeidsgruppen nedsatt av departementet har kommet med om midlertidige stillinger, og å synliggjøre hvilke hensyn som skal veie tyngst ved iverksettelse av eventuelle tiltak
  • Følge opp at de virksomhetene som ennå ikke har etablert RSA (Råd for samarbeid med arbeidslivet) og/eller tilhørende strategier, sørger for at det blir brakt i orden så raskt som mulig
  • Påse at virksomhetene styrker den interne kontrollen i forbindelse med anskaffelser og vurdere om virksomhetene bør sentralisere innkjøpsfunksjonen

— Kritikkverdig av departementet

Riksrevisjonen har også tidligere år tatt opp problematikken rundt midlertidige stillinger. Det er et uttalt mål at tallet på midlertidige stillinger i sektoren skal ned, da den er mye høyere i universitets- og høgskolesektoren enn ellers i arbeidslivet.

Riksrevisjonen skriver i rapporten som ble lagt fram i dag at de finner det kritikkverdig at departementet ikke har iverksatt tilstrekkelige tiltak for å redusere tallet på midlertidige ansatte.

 «Riksrevisjonen har merket seg at statsråden ikke tar stilling til Riksrevisjonens anbefaling knyttet il midlertidige stillinger. Dette gjelder målet om redusert midlertidig tilsetting i vitenskapelige stillinger, sett i forhold til målet om økt ekstern finansiering av prosjekter som normalt er av midlertidig karakter. Statsråden omtaler heller ikke problemstillingen knyttet til oppsigelser fra stillinger som ikke er gjenstand for kunngjøring, innstilling og formell ansettelse. I flere tilfeller vil oppsigelse fra slike stillinger gi fortrinnsrett til annen ledig stilling i virksomheten. Dette kan medføre at det ulovfestede kvalifikasjonsprinsippet ved tilsetting settes til side.»

Statsråden som det vises til over her er tidligere statsråd Kristin Halvorsen (SV) - nylig avgått i den rødgrønne regjeringa.

(Saken fortsetter under bildet).

— Vanskelig med arbeidsmiljøloven

Den ferske kunnskapsministeren, Høyres Torbjørn Røe Isaksen (bildet over) deltok i dag på et seminar i regi av Forskerforbundet og møtte store deler av universitets- og høgskolesektoren samlet for første gang. Den utstrakte bruken av midlertidig ansatte var også blant temaene som ble tatt opp der i dag, tirsdag.

Unio-leder Anders Folkestad spurte kunnskapsminister Isaksen hva han vil gjøre med problemet. Også Marianne Asen (Ap), som sitter i Kirke-,  utdannings- og forskningskomitéen, var bekymret over at så mange i sektoren ikke får fast jobb.

— Dette er noe vi vil ta opp i tildelingsbrevene og ulovlig midlertidighet vil vi selvsagt ikke ha, sa Røe Isaksen.

Han sa likevel at en viss midlertidighet kan være nødvendig.

— Det kan være vanskelig å få til forskning i verdensklasse, slik som vi ønsker, innenfor rammene av den norske arbeidsmiljøloven, sa han.

— Dobbelte av arbeidslivet ellers

Forskerforbundets leder Petter Aaslestad er kritisk til departementets og statsrådens holdning til utfordringen ved midlertidighet i denne sektoren.

— Vi er selvfølgelig enig i at «noe midlertidighet» er greit, men det er langt fra det som er situasjonen i sektoren, sier Aaslestad.

— Bruken av midlertidighet er omtrent det dobbelt av det øvrige arbeidslivet og det går utover rekrutteringen. Det er alvorlig, blant annet fordi det skjer i en tid hvor forskningsinnsatsen skal økes og utdanningsbølgen kommer. I tillegg bør hensynet til kvalitet og uavhengighet  i forskningen og undervisningen tilsi at sektoren tilsetter midlertidig i mindre grad enn arbeidslivet forøvrig, sier Aaslestad.

Status i sektoren i 2012 er i følge Forskerforbundet: 

  • Midlertidige vitenskapelige stillinger på universitet og høgskoler: 18,8 prosent
  • Midlertidige i saksbehandlerstillinger på universitet og høgskoler: 14,8 prosent
  • Snitt i bruk av midlertidighet i arbeidslivet forøvrig: 8,4 prosent 

(Saken fortsetter under bildet).

Har undervist midlertidig i 26 år

Når det gjelder Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har ikke Riksrevisjonen gått spesifikt igjennom midlertidige ansettelser og timebetalte her. Khrono skrev en sak om dette tidligere i år, der vi blant annet intervjuet Linda Cartridge (bildet over), som har drevet midlertidig undervisning i 26 år i høgskolesystemet. For ett år siden henvendte hun seg til høgskolens administrasjon og ba om en liten fast prosentstilling, men fikk til svar at det ikke var noen ledige stillingshjemler. 

— Det har ikke skjedd noe mer i saken etter at jeg ble intervjuet i Khrono, utenom at jeg har fått mye støtte og positive henvendelser fra kolleger og kjente, sier Linda Cartridge til Khrono i dag.

I 2012 hadde HiOA 168 midlertidig ansatte og 55 timeansatte. Begge tallene er omregnet til hele årsverk slik at antall personer på midlertidige kontrakter er mye høyere.  

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS