universitetsstatus

Retningslinjer for å søke om å bli universitet er utsatt

De nye retningslinjene som de vitenskapelige høgskolene har ventet på for å kunne søke om å bli universitet, er forsinket.

Ved Norges idrettshøgskole er de helt klare for å søke om å bli universitet så fort det er mulig, og de forventer en statusendring i løpet av høsten.
Publisert Sist oppdatert

Den opprinnelige planen var at Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) skulle publisere nye veiledere for institusjonsakkreditering innen utgangen av første kvartal 2025. 

FAKTA

De vitenskapelige høgskolene

Er klare til å søke

  • Norges idrettshøgskole
  • VID vitenskapelige høgskole
  • MF vitenskapelig høyskole

Til styrebehandling

  • Norges handelshøyskole

Usikre / ikke styrebehandlet

  • Høgskolen i Molde, vitenskapelig høgskole i logistikk
  • Kunsthøgskolen i Oslo
  • BI 

Ikke aktuelt enda

  • Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo
  • Norges musikkhøgskole

Inkludert i retningslinjene skal det være en forenklet prosedyre for vitenskapelige høgskoler som vil søke om akkreditering som universitet, men retningslinjene er nå forsinket noen måneder.

Flere av de vitenskapelige høgskolene venter bare på dette for å kunne ferdiggjøre sine søknader. Mange av dem har sagt at de forventer at de blir universitet i løpet av høsten. 

Dette gjelder både Norges idrettshøgskole, MF vitenskapelig høyskole og VID vitenskapelige høgskole. Andre som diskuterer tilsvarende, er Norges handelshøyskole.

Høyskolen Kristiania er ikke en vitenskapelig høgskole, men har lenge hatt som mål å bli Norges første private arbeidslivsuniversitet.

— Vår tidsplan er at vi skal søke innen 2028. Før søknaden kan sendes, må Kristiania oppfylle kravet om gjennomstrømming på doktorgradsprogrammene våre, som er relativt nystartet, opplyser kommunikasjonssjef Guro Aardal Hagen.

Endringer av forskrifter

Nokut skriver til Khrono at de er lei for at arbeidet med nye veiledere er forsinket, men at de allerede har orientert de institusjonene som har etterspurt veilederne.

— Forsinkelsen skyldes flere forhold, blant annet at Kunnskapsdepartementet sendte «Forslag til endringer i forskrift til universitets- og høyskoleloven» på høring den 21. mars, med høringsfrist 20. mai. Høringen omfatter også forslag til endringer i krav for institusjonsakkreditering, noe som påvirker arbeidet med Nokuts veiledere, skriver fungerende kommunikasjonssjef Kristian Bergh i en e-post til Khrono.

Kunnskapsdepartementet har på sin side opplyst at det tar sikte på at endringene i  regelverket skal tre i kraft fra 1. august 2025.

Nokut tar likevel sikte på å publisere den nye veilederen for universitetsakkreditering før sommeren 2025. 

— De vitenskapelige høyskolene som har tatt kontakt er orientert om dette, og vi vil gi beskjed til institusjonene så snart endelig publiseringsdato er fastsatt, skriver Bergh.

Kan ta tid

Nokut sitter i dag på tre søknader om endring av status som institusjon. Den ene er fra Oslo Nye Høyskole og Steinerhøyskolen som vil bli akkreditert som høgskoler, og den tredje er Høgskulen på Vestlandet som vil bli universitet. Alle vil bli saksbehandlet etter de nye reglene som trådte i kraft 1. januar 2025.

— Søknader om institusjonsakkreditering blir behandlet i den rekkefølgen de kommer inn. Hvor lang tid det tar før vi kan starte saksbehandlingen avhenger av hvor mange saker vi har inne. Saksbehandlingstiden avhenger også av kompleksiteten i søknaden, sa Vinje til Khrono i januar. 

Hun la til:

— Søknader om akkreditering som universitet er de mest ressurskrevende vi får, og inntil nå har ikke Nokut mottatt slike søknader så ofte. Det er derfor vanskelig å si noe generelt om hvor lang saksbehandlingstiden er i slike saker. 

Vinje minnet om at den forrige søknaden om akkreditering som universitet som Nokut behandlet, var søknaden fra Høgskolen i Innlandet. Nokut mottok søknaden i desember 2022 og startet saksbehandlingen i juni 2023. Nokuts styre fattet vedtak i saken i september 2024.

Powered by Labrador CMS