universitetsstatus

MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge

MF vitenskapelig høyskole og VID vitenskapelige høgskole planlegger å søke om universitetsstatus i vår og i sommer og konkurrerer om å bli Norges første private universitet.

Sammenstilt bilde av portretter av Vidar Haanes og Bård Mæland,
Hvem blir først? Både MF vitenskapelig høyskole, med Vidar Haanes i spissen, og VID vitenskapelige høgskole, med Bård Mæland i spissen, jakter universitetstatus, og kan dermed bli det første private universitetet i Norge.
Publisert

Fra 1. januar 2025 trådte nye regler for å bli universitet i kraft. Det kreves nå ett doktorgradsprogram i stedet for fire, og det blir langt enklere for de ni vitenskapelige høgskolene, private som offentlige, å bli universitet.

FAKTA

Universitetslandskapet

Ved inngangen til 2025 har Norge:

  • 11 universiteter
  • 9 vitenskapelige høgskoler, der 3 er private
  • 4 statlige høgskoler
  • 6 private høgskoler med institusjonsakkreditering
  • Høgskoler med akkreditering for enkeltstående studietilbod

Fremst i løypa ligger MF vitenskapelig høyskole og VID vitenskapelige høgskole.

Den forenklede prosedyren betyr at de vitenskapelige høgskolene selv redegjør overfor Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) for hvordan de oppfyller kravene til akkreditering som universitet. 

De skal kun dokumentere krav som er nye i forhold til de tidligere kravene til vitenskapelige høgskoler, samt at de holder høy internasjonal kvalitet, går det fram av forskrift til universitets- og høyskoleloven.

To private tripper for å få sendt søknader

— Vi har planer om å søke i løpet av våren. Vi antar at det ikke er noe vi trenger å få på plass før søknad sendes. Vi regner med at det kommer tydeligere retningslinjer fra Nokut for søknadsprosessen når det gjelder vitenskapelige høyskoler i løpet av våren, svarer rektor Vidar Haanes på spørsmål om når MF har planer om å bli universitet.

VID vitenskapelige høgskole tar sikte på å søke i august.

— VID planlegger å søke om å bli akkreditert som universitet i 2025, trolig i august. Vi har startet arbeidet og vil i løpet av mars tilpasse tidsplanen til den nye veilederen som Nokut har lovet å ferdigstille i første kvartal, svarer rektor Bård Mæland på det samme spørsmålet.

Han legger til at de er spent på hvor forenklet prosessen i praksis blir for vitenskapelige høyskoler, selv om Kunnskapsdepartementet har lagt en klar føring om forenkling i forskriften. 

— Nokut har videre tydeliggjort i kommunikasjon med oss at de ikke endelig vil behandle en universitetssøknad før VID har fått sitt kvalitetssystem godkjent i den fjerde runden som startet for flere institusjoner nå i januar. VID legger til grunn at disse prosessene blir koordinert slik at institusjonene får en effektiv behandling av sine søknader, sier Mæland.

Jobber med veiledning til de nye kravene

Direktør i Nokut, Kristin Vinje, sier til Khrono at de for tiden har to søknader om institusjonsakkreditering til behandling og en som starter opp i løpet av våren. To av søknadene gjelder akkreditering som høgskole (Steinerhøyskolen og Oslo Nye Høyskole) og én søknad gjelder akkreditering som universitet (Høgskulen på Vestlandet). 

Søknadene fra Oslo Nye Høyskole og Høgskulen på Vestlandet vil bli saksbehandlet etter de nye reglene som trådte i kraft 1. januar.

— Søknader om institusjonsakkreditering blir behandlet i den rekkefølgen de kommer inn. Hvor lang tid det tar før vi kan starte saksbehandlingen avhenger av hvor mange saker vi har inne. Saksbehandlingstiden avhenger også av kompleksiteten i søknaden, sier Vinje og legger til:

— Søknader om akkreditering som universitet er de mest ressurskrevende vi får, og inntil nå har ikke Nokut mottatt slike søknader så ofte. Det er derfor vanskelig å si noe generelt om hvor lang saksbehandlingstiden er i slike saker. 

Vinje minner om at den forrige søknaden om akkreditering som universitet som Nokut behandlet, var søknaden fra Høgskolen i Innlandet. Nokut mottok søknaden i desember 2022 og startet opp saksbehandlingen i juni 2023. Nokuts styre fattet vedtak i saken i september 2024.

Starter opp vurdering av HVL denne våren

Nokut mottok søknaden om akkreditering som universitet fra Høgskulen på Vestlandet i juni 2024 og har hatt dialog med institusjonens ledelse om oppstart for saksbehandling av søknaden. 

— Vi har tidligere signalisert at oppstart for saksbehandlingen blir i løpet av våren 2025, noe vi fortsatt står ved. Vi har ikke satt noen sluttdato så tidlig i prosessen, ettersom saksbehandlingen ikke har startet opp og siden det er grundige sakkyndige vurderinger som skal gjøres, sier Vinje. 

Nokut jobber for tiden med en veiledning om hvordan de nye akkrediteringskravene i universitets- og høyskoleforskriften skal forstås, basert på Kunnskapsdepartementets høringsnotat og Nokuts egen forvaltningspraksis. 

— I tillegg vil Nokut utdype overgangsreglene for vitenskapelige høgskoler som søker om akkreditering som universitet. Den nye veiledningen er forventet å være ferdigstilt innen første kvartal 2025, opplyser Peter Brandstrup, som er kommunikasjonssjef i Nokut.

Rektor på idrettshøgskolen, Lars Tore Ronglan.

Venter på Nokut

Rektor Lars Tore Ronglan ved Norges idrettshøgskole skriver til Khrono at de skal ha en dialog med Nokut når retningslinjer/veiledning for den forenklede prosessen er klare. 

— Vi starter søknadsarbeidet når vi har fått nødvendige avklaringer fra Nokut. Det er vanskelig å skissere tidsplanen før vi har dette avklart, sier Ronglan.

Ved idrettshøgskolen vedtok styret 11. desember å starte arbeidet med en universitetssøknad.

Molde: — Ikke styrebehandlet

Elin Mordal er rektor ved Høgskolen i Molde, som er en offentlig vitenskapelig høgskole.

Rektor Elin Mordal, Høgskolen i Molde har ikke noen tidsplan for universitetssøknad ennå.

— Vi har foreløpig ingen tidsplan, og mulig universitetssøknad er ikke behandlet i høgskolestyret. Jeg har ingen detaljerte punkter på hva som må være på plass før en eventuell søknad. Vi er i en vurderingsprosess nå, og ser at mulighetsrommet har endret seg, sier Mordal.

Marianne Skjulhaug, rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, skriver at spørsmålet om de skal søke om å bli universitet, er en relevant diskusjon høgskolen hennes skal ta.

— Jeg kan ikke forskuttere utfallet av en slik diskusjon allerede nå og heller ikke når eller om, vi vil sende en søknad, sier Skjulhaug.

NHH: Må styrebehandle

— Norges handelshøyskole (NHH) tilfredsstiller reglene for å bli universitet ut fra kriteriene knyttet til doktorgradsprogram, inntak og uteksamineringer. En søknad om å bli universitet må behandles i styret først, og vi har foreløpig ikke laget en tidsplan for når det eventuelt vil skje, opplyser direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Geir Mikalsen ved NHH. 

Musikk og arkitekt: Ingen planer nå

Rektor ved Norges musikkhøgskole (NMH), Astrid Kvalbein, sier at de ikke har noen konkrete planer om å søke om å bli universitet.

— Men vi følger med på utviklingen og er i dialog med andre vitenskapelige høgskoler om spørsmålet, sier Kvalbein.

Ved Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo sier de at de ikke har noen planer om å sende søknad i denne omgang.

BI: Bestemmer i løpet av våren

Rektor Karen Spens ved Handelshøyskolen BI sier at høgskolens styre i løpet av våren skal ta stilling til BIs ambisjoner og eventuelle søknad for å bli universitet.

— Nokut har uttalt at en veileder skal komme. Denne må vi ta hensyn til i det videre arbeidet, sier Spens.

Kristiania: Søker innen 2028

Høyskolen Kristiania er ikke en vitenskapelig høgskole, men har lenge hatt som mål å bli Norges første private arbeidslivsuniversitet.

— Vår tidsplan er at vi skal søke innen 2028. Før søknaden kan sendes, må Kristiania oppfylle kravet om gjennomstrømming på doktorgradsprogrammene våre, som er relativt nystartet, skriver kommunikasjonssjef Guro Aardal Hagen.

Selv om det skal være tilstrekkelig med ett doktorgradsprogram etter de nye reglene, må dette dekke det vesentlige av fagtilbudet. Dette gjør at institusjoner som har et bredt fagtilbud, slik som Høyskolen Kristiania og Høgskulen på Vestlandet, i praksis må ha mer enn én doktorgradsutdanning.

Powered by Labrador CMS