akkreditering

Idrettshøgskolen skal søke om å bli universitet

Det besluttet høgskolens styre på torsdagens styremøte.

— I realiteten vil jeg si at vi på mange måter er det vi kan kalle et spesialuniversitet innenfor vårt fagområde, sier rektor Norges Idrettshøgskole, Lars Tore Ronglan.
Publisert Sist oppdatert

Vedtaket som et enstemmig styre ved Norges idrettshøgskole (NIH) stilte seg bak lyder:

FAKTA

Norges idrettshøgskole

  • Norges idrettshøgskole (NIH) er en statlig, vitenskapelig høgskole med særskilt nasjonalt ansvar for utdanning og forskning innen idrettsvitenskap. Tilbyr bachelor-, master- og ph.d.-grader innen idrettsvitenskap
  • Holder til ved Sognsvann i Oslo, med Olympiatoppen Toppidretssenteret som nærmeste nabo.
  • Har rundt 2200 studenter og 240 ansatte.
  • At den er en vitenskapelige høgskole, innebærer at den er en spesialisert utdanningsinstitusjon på universitetsnivå som fokuserer på et avgrenset fagområde
  • Den har samme fullmakter og ansvar for utdanning, forskning og forskerutdanning som et universitet, men innenfor sitt spesifikke felt.
  • Idrettshøgskolen har ett doktorprogram.

«NIH starter arbeidet med en søknad om akkreditering som universitet når nødvendige kriterier og veiledninger er klare fra NOKUT sin side.»

Idrettshøgskolen er allerede en vitenskapelig høgskole, som betyr at det er en institusjon på universitetsnivå, men innenfor et smalere fagområde. 

— I realiteten vil jeg si at vi på mange måter er det vi kan kalle et spesialuniversitet innenfor vårt fagområde, som er idrettsvitenskap, uttalte rektor og styreleder Lars Tore Rongland til Khrono før styremøtet. 

Nye regler fra nyttår 

Bakteppet er at regjeringen har endret kravene til å bli universitet fra 1. januar 2025.

Blant annet får de vitenskapelige høgskolene en forenklet søknadsprosess.

Dagens krav for vitenskapelige høgskoler er allerede tett opp mot de nye universitetskravene.

Og med de nye reglene holder det med ett doktorgradsprogram for å bli universitet, så lenge det dekker vesentlige deler av institusjonens faglige profil.

I sakspapirene som styret fikk på bordet, står det at «det vil ikke innebære store substansielle endringer» å bli universitet. NIH får ikke økt autonomi eller bedre rammebetingelser.

Som vitenskapelige høgskole har de allerede den samme selvstendige myndigheten til å opprette studier innenfor idrettsvitenskap som dagens universiteter har mer generelt.

Handler mye om navnet

Mye koker ned til det å få «universitet» i navnet.

— Nasjonalt har det ikke veldig stor betydning. Men det har en betydning internasjonalt. Vi har omfattende internasjonalt samarbeid, og i det samarbeidet gir et en mer presis for forståelse av hva vi er for noe, hvis vi for eksempel heter «Norwegian University of Sports Sciences», uttalte Rognan på onsdag, og  understreket at de ikke har landet på noe navn ennå.

I sakspapirene står det: 

«Å tilhøre universitetskategorien er et selvstendig argument for å søke, for en insitusjon som i praksis allerede er et spesialuniversitet innen vårt fagområde».

Og videre:

«Å hete «University» vil være positivt for vårt internasjonale utdannings- og forskningssamarbeid, siden det gir våre samarbeidspartnere en mer presis og entydig forestilling om NIH som institusjon».

Powered by Labrador CMS