student og toppidrettsutøver

Religionstudenten Don slår hardt fra seg

Jessheim-karen Don Emini er på plass i Serbia for å delta i VM i boksing. Med seg i sekken har han skolebøkene fra Universitetet i Oslo (UiO).

Don Emini benytter tiden mellom treningsøktene til å studere religion og samfunn.
Publisert

For 21-åringen fra Jessheim har det aldri vært noe alternativ å legge studiene til siden for å satse hundre prosent på idretten.

— Dette fungerer fint for meg, men samtidig er det viktig å understreke at dette vil være forskjellig fra person til person, avhengig av hvilke mål man har her i livet, sier Don Emini.

Don Emini sammen med landslagssjef Per Arne Skau.

«Oi»

Emini mener at han kan gjøre begge deler samtidig, men at det krever ekstra innsats. I høst tok han fatt på religion- og samfunnsstudier ved Universitetet i Oslo.

Da han fortalte underviserne at han drev med boksing på internasjonalt høyt nivå ved siden av studien, var det flere som sperret opp øynene, ifølge Emini selv.

— De reagerte først med et «oi», for så å se smilende på meg med store øyne. De fikk sjokk, humrer 21-åringen, som er norsk mester både i junior- og seniorklassen og som allerede har deltatt i tre europamesterskap.

På plass i Beograd

Når Khrono intervjuer Emini over telefon, er han på plass i Beograd i Serbia for å delta i VM i boksing.

Dagene det ikke er kamp, trener han to ganger, men han understreker at han også får tid til å studere en hel del.

— Det blir litt som hjemme egentlig. Dagene går med til trening, spising og lesing. Det er travelt og slitsomt til tider, men jeg begynner å komme inn i det nå. Da jeg begynte på UiO i høst, kom jeg direkte fra militæret, og før det hadde jeg et friår etter videregående der jeg jobbet. Dermed var jeg nok litt ute av studietrening i høst, forteller Emini.

Som toppidrettsutøver er han avhengig av et godt samspill med UiO, slik at han ikke går glipp av for mye undervisning.

— Underviserne og rådgiverne ved universitetet er veldig greie, og ikke minst flinke til for eksempel å legge ut PowerPoint-presentasjonene etter forelesningene. Dermed klarer jeg å holde følge foreløpig i hvert fall, sier Emini, som kommer til å fortsette å studere hundre prosent ved siden av satsingen mot å bli en av verdens beste boksere.

Plan A og plan B

— Jeg har ambisjoner på skolen også. Jeg har en plan A og en plan B. Disse planene er satsingen på skole og satsingen på boksingen.

— Men jeg vet ikke hva som er plan A og hva som er plan B, og det er heller ikke så viktig. Det viktigste er at man har flere strenger å spille på. Skulle jeg nå veldig langt i boksingen, men så plutselig bli skadet, så har jeg utdanningen i bakhånd. Og dersom studiene etter hvert blir så spennende at det går utover boksing, så går det greit også, sier Emini reflektert.

Eminis mål er å bli lærer, i første omgang på ungdomsskolen eller videregående. På veien mot det målet kan det bli flere mesterskapsdeltakelser på internasjonalt høyt nivå for Jessheim-karen.

I 2024 er det OL i Paris, og Emini innrømmer at den store drømmen er å ta OL-medalje.

— OL er den store kronjuvelen for oss boksere. En gullmedalje i OL, er det største man kan oppnå.

Powered by Labrador CMS