USA
Rektor trekker seg etter å ha blitt frikjent for forskningsjuks
En etterforskning viste at forskningen til rektor ved Stanford University, Marc Tessier-Lavigne, hadde betydelige feil, men han ble frikjent for forskningsjuks.
— Selv om rapporten tydelig tilbakeviser anklagene om svindel og uredelighet, har jeg tatt beslutningen om å trekke meg som president med virkning fra 31. august.
Det skriver Marc Tessier-Lavigne, rektor ved amerikanske Stanford University, i et brev til ansatte og studenter.
Det har stormet rundt den kanadisk-amerikansk nevroforskeren de siste månedene.
I desember ble en uavhengig gruppe forskere satt til å etterforske anklager om vitenskapelig uredelighet i 12 av rektorens forskningsartikler. Nå er gjennomgangen ferdig, og Tessier-Lavigne blir i stor grad frikjent for de mest alvorlige anklagene.
Det skriver en rekke amerikanske medier, inkludert New York Times.
Han har likevel valgt å trekke seg fra jobben som øverste leder ved det prestisjetunge universitetet. Han skal fortsette ved universitetet som biologiprofessor.
Gikk gjennom 50.000 dokumenter
Selv om granskingen har frikjent ham for vitenskapelig uredelighet, har gjennomgangen av hans vitenskapelige arbeid avdekket betydelige feil i studier han hadde ansvaret for gjennom flere tiår.
Den omfattende 89-siders rapporten fra den uavhengige forskningsgruppen er basert på over 50 intervjuer og en gjennomgang av over 50.000 dokumenter.
Konklusjonen er at medlemmer av Tessier-Lavignes forskningsgrupper hadde manipulert forskningsdata på «en upassende måte» og hadde mangelfulle vitenskapelige praksiser, noe som førte til betydelige feil i fem artikler der Tessier-Lavigne var hovedforfatter.
Den mest alvorlige anklagen handlet om falske datasett i en Alzheimer-studie fra 2009. Ifølge anklagen skulle Tessier-Lavigne ha visst at dataene var forfalsket og forsøkt å skjule dette. Denne anklagen ble avvist av granskingsgruppa, som ikke fant bevis for at datasettene var falske.
Likevel fastslo gjennomgangen at 2009-studien, utført mens han var ansatt som leder i bioteknologiselskapet Genentech, hadde flere problemer og var under den standarden man kan forvente, spesielt for en så potensielt viktig artikkel.
Takker rektoren
Tessier-Lavigne skriver videre i sitt brev at han er takknemlig for at granskingsgruppen konkluderte med at han ikke hadde forfalsket data.
— Som jeg ettertrykkelig har sagt, har jeg aldri sendt inn en vitenskapelig artikkel uten å ha trodd at dataene var korrekte og nøyaktig presentert. Dagens rapport støtter dette, sier rektoren.
Styreleder ved Stanford, Jerry Yang, skriver i et brev at de har godtatt Tessier-Lavignes oppsigelse, og er enig med ham i at det er best for universitetet å finne en arvtager.
— Styret takker Tessier-Lavigne for hans syv år med engasjement og tjeneste som Stanfords rektor, hvor han oppnådde en rekke fremragende prestasjoner, skriver Yang.