USA

Høyesterett avviste sletting av studiegjeld, nå varsler Biden nye grep

Et konservativt flertall i høyesterett avviste Joe Bidens plan for sletting av studiegjeld. 

Fra en markering utenfor høyesterett fredag forrige uke.
Publisert Sist oppdatert

USAs president Joe Biden varsler nye forsøk på å slette studiegjeld for millioner av amerikanere etter at han fredag led et sviende nederlag i høyesterett. 

Det var i august Biden og utdanningsminister Miguel Cardona presenterte sin plan for sletting av studiegjeld. Alle som tjener under 125.000, eller er i husholdninger med en samlet inntekt på under 250.000 dollar, skulle få slettet 10.000 dollar. Studenter som hadde mottatt såkalte «pell grants», nesten alle kommer ifølge det amerikanske utdanningsdepartementet fra familier med inntekter på 60.000 dollar eller mindre, skulle få slettet opp til 20.000 dollar.

Med planen skulle det ettergis gjeld for 430 milliarder amerikanske dollar. 26 millioner har allerede søkt om å få slettet gjeld, 16 millioner har fått ja. 

Konservativt flertall 

Fredag satte høyesterett ned foten, de mener presidenten ikke hadde myndighet til å ettergi studiegjelden.  

Bidens plan ble blant annet utfordret rettslig av en allianse av riksadvokater fra seks delstater ledet av republikanerne — Arkansas, Iowa, Kansas, Missouri, Nebraska og South Carolina — som blant annet argumenterte for at enhver plan for sletting av studiegjeld skulle ha vært godkjent av kongressen. 

De fikk støtte i høyesterett av et flertall bestående av seks konservative stemmer, mot stemmene tre liberale dommere. 

En av de tre liberalt orienterte dommerne, Elena Kagan, leverte ifølge The Guardian en skarp dissens der hun argumenterer for at de seks delstatene ikke hadde rett til å saksøke og kalte dem «klassiske ideologiske saksøkere».

Som NTB påpeker viser kjennelsen noe av innflytelsen Donald Trump fortsatt har. Han rakk å utpeke tre konservative dommere som president, deriblant Amy Coney Barrett, som ble nominert av Trump og senere tatt i ed som erstatter for feministikonet Ruth Bader Ginsburg. 

Som Khrono har skrevet om tidligere skal Barrett og hennes allierte i akademia ha hatt den mektige posisjonen i sikte i lang tid. «Hun er blitt forberedt for dette øyeblikket hele veien», uttalte en tidligere kollega av den konservative dommeren ved Notre Dame Law School til Politico

45 millioner med gjeld

For Biden var planen for gjeldsslette svar på et sentralt løfte fra valgkampen. Han har stått under press for å oppfylle et løfte om å slette opp til 10.000 dollar i studiegjeld for alle lånetakere i landet. 

— Vi har jobbet for denne dagen i lang tid, nå er den her, slo senator Elizabeth Warren fast da planen var presentert.

Studiegjelden i USA er enorm. Samlet er det snakk om 1,6 billioner dollar, fordelt på over 45 millioner personer. Alle får ikke slettet gjelda med Bidens plan. En av tre sitter med mindre enn 10.000 dollar i studiegjeld, mer enn halvparten skylder mindre enn 20.000, tre av fire skylder under 40.000.

Over halvparten av den totale gjelden er hos folk som skylder 60.000 dollar eller mer. 

Ifølge Det hvite hus ville 90 prosent av gjeldssletten ha gått til lånetakere som tjener mindre enn 75.000 dollar i året.

Presset forsvinner ikke

Presset mot Biden om å få gjort noe med studiegjelda forsvinner ikke med kjennelsen i høyesterett, presidenten varsler nå at det kan bli et sentralt spørsmål i valgkampen. 

— Dagens beslutning har stengt en vei, nå vil vi følge en annen. Jeg kommer aldri til å slutte å kjempe for deg, sa Biden etter kjennelsen og varslet at han vil bruke «alle tilgjengelige verktøy».

Samme budskap ble servert av senator Warren.

— Kampen er ikke over. Presidenten har flere verktøy for å slette studentgjeld, og han må bruke dem, slo hun fast i en melding på twitter.

Warren har på sin side reist et krav om gjeldsslette på opp mot 50.000 dollar, noe om er blitt avvist av Biden, som under valgkampen sa at han ikke ville slette milliarder for «folk som har gått på Harvard og Yale og Penn». Han ble imøtegått av amerikansk fagbevegelse, som i et brev til Biden slo fast at nær 90 prosent ikke har gått på slike prestisjeskoler, og at nær halvparten har gått på offentlige skoler.

De slo dessuten i bordet med en meningsmåling fra 2020, som viser at sletting av studiegjeld har bred støtte i USA. 

Varslet «ny vei»

Etter fredagens kjennelse annonserte Biden, ifølge CBS, at han har bedt utdanningsminister Cordona starte en prosess for gjeldsslette, gjennom en lov kjent som Higher Education Act. 

— Jeg annonserer i dag en ny vei, i samsvar med dagens kjennelse, for å gi gjeldsslette for så mange som mulig, så raskt som mulig. Vi vil forankre dette i en annen lov enn min opprinnelige plan, den såkalte Higher Education Act. Denne veien er juridisk forsvarlig. Det kommer til å ta lengre tid, men etter mitt syn er det den beste gjenstående veien for å gi så mange som mulig gjeldsslette, sa Biden ifølge CBS.

Han annonserte en nedbetalingsplan kalt «Saving on a Valuable Education», med månedlige betalinger begrenset til fem prosent av inntekten, det halve av dagens nivå.

Powered by Labrador CMS