Regjeringen snur - går inn for å lovfeste studentombud
Ja til ombud. Regjeringspartiene snur. #metoo-kampanjen har gjort dem positive til lovfesting av studentombud. Dermed blir det trolig et enstemmig Storting som sier ja til studentombud for alle landets studenter.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med kommentar fra Mats Beldo i NSO, samt Nina Sandberg fra Arbeiderpartiet).
Regjeringspartiene Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet går inn for å lovfeste retten til studentombud for alle studenter i Norge. Dermed er det ikke bare flertall på Stortinget, men trolig enstemmighet, om at studenter skal ha en lovfestet rett til tilgang på studentombud landet rundt.
Arbeiderpartiet fremmet i oktober i fjor forslag om lovfesting og forslaget ville fått flertall selv uten regjeringspartiene, men nå er altså alle partiene for.
Les også: Flertall for studentombud
Leserinnlegg
I et leserinnlegg i Khrono skriver representanter i Utdannings- og forskningskomiteen fra Venstre, Frp og Høyre at de nå ønsker å sikre alle landets studenter tilgang til studentombud.
Selv om vi har vært skeptiske til å lovfeste retten til studentombud så har vi ikke vært motstander av ombud
Iselin Nybø
«Vi håper at ved å gi alle studenter tilgang på et studentombud vil man senke terskelen for flere til å melde fra om kritikkverdige forhold som seksuell trakassering eller urettferdig behandling som faller mellom alle stoler av formelle organer. Det har oppstått situasjoner hvor vi ser at det kan være vanskelig for studenter å melde fra til ansatte, eller organer ved institusjonene. Derfor ser vi behovet for en uavhengig aktør studentene kan rådføre seg med uten å være bekymret for eventuelle negative konsekvenser.» Det skriver komiteleder Roy Steffensen (Frp), medlemmene Turid Kristensen (H) og Tina Shagufta Munir Kornmo (V).
Les også hele leserinnlegget her.
Nybø positiv
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) sier til Khrono at hun stiller seg bak forslaget.
— Ja, jeg stiller meg bak stortingspartiene og går for en lovfesting nå, først og fremst med begrunnelse i #metoo-sakene, sier Nybø og legger til at ingen har vært imot studentombud.
— Partileder i Venstre, Trine Skei Grande, sa under valgkampen at hun synes stortingspolitikerne er ombud gode nok?
— Selv om vi har vært skeptiske til å lovfeste retten til studentombud så har vi ikke vært motstander av ombud, sier Nybø.
NSO: Endelig gjennomslag!
Lovfesting av rett til studentombud har lenge vært en kampsak for Norsk studentorganisasjon (NSO), og leder Mats Johansen Beldo er veldig fornøyd.
— Dette var jo en kjempenyhet, sier han og legger til:
— Og det var på tide!
— Når det er sagt må jeg si at man må ta hatten av for ny statsråd som viser at man nok en gang lytter til studentene. #metoo-kampanjen har absolutt vist at studentene har behov for tilgang på juridisk kompetanse mer enn noen gang, sier Beldo.
Det er godt for NSO å endelig kunne få et skikkelig gjennomslag.
Mats J. Beldo
Argumentasjonen fra motstandere av lovfesting av studentombud har vært at det svekker institusjonenes autonomi.
— Jeg mener tvert imot, det styrker institusjonenes autonomi. Dette er en kjempenyhet og veldig bra at det ikke blir en kampvotering i Stortinget, men at alle partiene nå går inn for det. Vi har hatt kontrinuerlig møter med alle partiene siden forslaget ble nedstemt i juni i fjor. Det er godt for NSO å endelig kunne få et skikkelig gjennomslag, sier NSO-lederen.
Hierarkiske strukturer
— Miljøet ved norske universiteter og høgskoler i dag er i all hovedsak godt. Samtidig kan vi ikke legge skjul på at det finnes sterke hierarkiske strukturer og asymmetriske relasjoner mellom studenter og ansatte, som gjør at behovet for en uavhengig aktør studentene kan søke råd hos er tilstede, sier Roy Steffensen (FrP), leder av Stortingets utdannings- og forskningskomité.
Per dags dato finnes det 10 studentombud, samtlige ved store statlige universiteter og høyskoler.
— Når vi nå går inn for å lovfeste dette er det viktig å understreke at det bør være rom for fleksibilitet i hvordan universitetene og høyskolene velger å organisere dette. Det kan være fornuftig at flere mindre både offentlige og private institusjoner går sammen om å tilby ombud til sine studenter i samme region. Det viktigste er at vi gir alle studenter lik tilgang på et uavhengig ombud, sier Tina Shagufta Munir Kornmo (V), medlem av utdannings- og forskningskomiteen.
Aps forslag
Og det er nettopp dette som ligger inne i Aps forslag til Stortinget.
Ordlyden er:
«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag til lovendring som pålegger alle høyere utdanningsinstitusjoner å etablere et studentombud, enten alene eller i samarbeid med andre institusjoner».
— Dette er så flott! Som en av forslagsstillerne er jeg veldig glad for at Arbeiderpartiet har fått gjennomslag for lovfesting av studentombud. Det er gledelig at regjeringen snur, og ser at uavhengig studentombud vil være viktig for å trygge studentenes rettigheter. Dette vil gjøre studiehverdagen bedre for studenter i hele Norge. Jeg gleder meg på vegne av studentene, og Norsk studentorganisasjon fortjener en særlig takk, som en viktig bidragsyter i dette, og pådriver for studentenes rettssikkerhet over flere år. Nå ser jeg fram til en rask lovendring, slik at et stort behov ute på lærestedene snarest mulig kan fylles, sier Aps Nina Sandberg.
Universitets- og høgskolerådet har tidligere stilt seg positive til studentombud, men understreket at lovteksten må åpne for at mindre høgskoler kan samarbeide om et ombud, for eksempel. Det blir det etter all sannsynlighet muligheter for nå.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!