Nina Sandberg og Martin Henriksen i Arbeiderpartiet besøkte Høgskolen i Oslo og Akershus i går og gjentar nå forslaget lovfestet rett til tilgang på studentombud for alle landets studenter. Foto: David Engmo

Flertall for studentombud

Arbeiderpartiet fremmer i dag på nytt lovforslaget om at alle studenter skal ha lovpålagt tilgang til et uavhengig studentombud. Denne gangen kan forslaget få flertall.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert med kommentar fra Norsk studentorganisasjon.)

Onsdag 25. oktober fremmer Arbeiderpartiet forslag i Stortinget om at alle landets studenter skal ha lovfestet rett til tilgang på studentombud ved høyere utdanningsinstitusjoner i Norge, både ved de private og de offentlige.

Sist gang forslaget var oppe falt, det, etter at Venstre stemt imot. Men hvis de samme som stemte for i forrige stortingsperiode, gjør det samme denne gangen, vil det være flertall for forslaget.

Martin Henriksen og Nina Sandberg i Utdannings- og forskningskomiteen har tro på at forslaget vil få flertall denne gangen, ettersom SV, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti har vært positive tidligere. 

KrF er med

Hvis Kristelig Folkeparti fortsatt står ved det de sa for få måneder siden, så er det flertall for forslaget på Stortinget nå, sier Henriksen.

Og Kristelig Folkepartis nye representant i utdanningskomiteen, Hans Fredrik Grøvan, bekrefter overfor Khrono at de fremdeles er positive til studentombud. Det samme gjelder Senterpartiet. 

Mona Fagerås fra Sosialistisk Venstreparti sier at også de fortsatt støtter et krav om studentombud, og påpeker at de var blant forslagsstillerne i vår, da det ikke ble flertall.

Vi har grunn til å tro at behovet for studentombud er stort.

Nina Sandberg

Under sommerens debatt rundt seksuell trakassering i akademia ble også studentombudenes rolle trukket fram som viktig av flere. 

Les også: Studentombudene ønsker å bli mer synlige

Lavterskeltilbud til studentene

I forslaget sitt skriver Ap-representantene at studentombudene i dag opererer som et lavterskeltilbud for studentene, blant annet i saker som trakassering, til mer ordinære saker hvor studentene føler seg urettferdig behandlet, for eksempel under sensur på eksamen eller begrunnelse av sensur. Representantene viser også til at utdanningsinstitusjonene selv må få lov til å finne den egnede måten å organisere ombudet på. 

— Vi har grunn til å tro at behovet for studentombud er stort, sier Nina Sandberg, tidligere forsker i NIFU og nå stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Og hun viser til økningen av henvendelser hos blant annet studentombudet ved Universitetet i Oslo.

Både Sandberg og partikollega Martin Henriksen understreker at lovforslaget deres også omfatter de private høyere utdanningsinstitusjonene. 

— I dag er det stort sett større offentlige høgskoler og universitet som har studentombud. Handelshøyskolen er den minste. Men det er ingen private som har ombud ennå, sier Henriksen under et besøk på Høgskolen i Oslo og Akershus i går. HiOA fikk sitt studentombud i 2015.

Snart halvparten

En fersk opptelling Khrono har gjort viser at snart halvparten av de høyere utdanningsinstitusjonene som ligger under Kunnskapsdepartementet har studentombud. Ombud nr 11 kan være på vei inn i 2018, dersom studentene ved Nord universitet får det som de vil. Universitetet i Oslo var først ute med ombud i 2013 og det ferskeste ombudet finner vi på NTNU fra og med oktober i år.

Universitets- og høgskolerådet har tidligere stilt seg positive til studentombud, men understreket at lovteksten må åpne for at mindre høgskoler kan samarbeide om et ombud, for eksempel. 

Og Ap-representantene har tatt høyde for dette i forslaget om studentombud som fremmes i dag. Ordlyden er: 

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag til lovendring som pålegger alle høyere utdanningsinstitusjoner å etablere et studentombud, enten alene eller i samarbeid med andre institusjoner».

Venstre skeptiske

I et intervju med Khrono i sommer sa Venstre-leder Trine Skei Grande at hun ikke så behovet for studentombud, fordi hun mente det var en ordning for politikere som løp fra ansvaret sitt.

(Foto: Ketil Blom Haugstulen)

— Jeg er kritisk til inflasjon i bruken av ombud. Ombud er for dem som ikke har stemmerett og fører til at politikerne kan vise til at ting er ombudenes jobb. Det er min fordømte plikt å være studentenes ombud - jobbe for dem og høre på dem, sa Grande den gangen.

Pressesjef i Venstre, Jan-Christian Kolstø, sier at Venstres holdning til studentombud ikke har endret seg siden den gang. Men nå har altså ikke Venstres stemme noe å si. 

Skei Grande fikk under valget kritikk fra samtlige studentombud på Vestlandet for ikke å forstå hvilken rolle studentombudene har. 

Les også: Kritikk av Skei Grandes holdning til studentombud

Studentenes kampsak

Et nasjonalt påbud om studentombud har vært en kampsak for Norsk studentorganisasjon (NSO) over lengre tid.  

— Dette er et svært viktig for å styrke studentenes rettsikkerhet. Vi er veldig fornøyde med at Arbeiderpartiet fremmer dette forslaget nå, og håper at Stortinget vedtar dette forslaget, sier Mats Beldo, leder i NSO, i en pressemelding fra studentene.

Han legger til:

— Vi forventer at partiene som forrige gang stemte for forslaget ikke har endret mening, og at dette kommer til å gå gjennom på Stortinget i høst.

Beldo trekker fram at en lovfesting av studentombud er helt avgjørende for at alle studenter skal ha like rettigheter, muligheter og nødvendig rettsikkerhet, uavhengig av hvor de studerer.

— I dag har vi en skjevhet hvor bare noen studenter har tilgang til et ombud, mens andre ikke. Dette forventer vi at Stortinget gjør noe med, sier Beldo.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS