Dramatisk uke på KHIO
Rasismebråk på Kunsthøgskolen: — Prøver å rotte mine medstudenter sammen mot meg
KHiO-Student Vebjørn Pedersen fortviler etter at en masterstudent ved skolen skrev mobiliseringsbrev der han beskrives som en trygghetsrisiko. Nå kan det bli varslersak.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med svar fra KHiO.)
— Det her er å blåse det så sinnsykt ut av proporsjoner. Jeg leser det som om at jeg skulle være en voldelig forbryter. Det her er ganske ille. Det høres ut som om de planlegger et lynsjemøte. Det er ekkelt at man prøver å samle tilsynelatende hele grafikklinja mot meg.
Det sier student ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), Vebjørn Pedersen. Han viser til en epost som skal ha blitt sendt ut til hans medstudenter ved grafikk og tegne-linja ved høgskolen.
En masterstudent går langt i å omtale Pedersen som en trussel, en som sprer hat og som ikke bør tolereres. Derfor inviterte masterstudenten medstudenter til et møte på trappene utenfor hovedinngangen til skolen klokken 15 torsdag.
«We need to support each other and stay together facing this person, and come up with a collective plan... I don't feel safe because I don't know him and don't know where lies the line after which he decides to put words/posts to action, and act in a violent way against any of us», skriver masterstudenten i eposten.
Langvarig debatt
Det har blåst kraftig ved Kunsthøgskolen denne høsten, etter en mer eller mindre åpen brevveksling mellom flere studenter, stipendiater og rektor Måns Wrange rundt rasisme ved skolen.
I et av brevene var det et opprop signert av rundt 140 studenter, hvor det krevdes blant annet BIPOC-representasjon (Black, Indigenous and People of Colour) blant ansatte, studenter, avdelinger og grupper.
Studentene bak oppropet skrev også at de ønsker at det innføres obligatorisk antirasistisk opplæring for ansatte og studenter.
Pedersen og fire andre medstudenter tok etterhvert til motmæle og uttrykte bekymring for den akademiske friheten ved høgskolen.
Det hele toppet seg denne uka. Mandag stod Pedersen frem i Klassekampen som arkitekten bak Instagram-kontoen Sannhetsministeriet, hvor det siden sommeren har blitt publisert flere såkalte «memes» som retter kraftig skyts mot oppropet til de rundt 130 studentene og mot rektor Måns Wrange.
Dagen etter valgte rektor Wrange å si opp, noe han begrunnet det med familiære årsaker og den langvarige debatten rundt hans egne forslag til mangfolds- og antidiskrimineringsarbeid ved KHiO.
— Nå virker det som at det er ganske kaos. Det virker som at det nå går alle veger. Det har gått greit fram til nå, men nå er det betent, sier student Pedersen, som nå betegnes som en trussel.
— Jeg ville aldri utøvd vold mot noen
Pedersen sier han ikke forstår hvordan masterstudenten kan karakterisere han som en trussel. Han understreker på nytt, slik som i intervjuet i Klassekampen mandag, at meningen med Instagram-kontoen hele tiden har vært å lage satire av debatten ved høgskolen.
— Masterstudenten skriver at jeg har oppfordret til vold, men det har jeg ikke gjort. Det har jeg passet på at jeg ikke har gjort. Jeg ville aldri ha utøvd vold mot noen, det er helt, helt tåpelig. Det har fått andre, folk som kjenner meg, til å reagere. De vet at jeg er en veldig rolig fyr, som aldri ville begynt å være voldelig mot medstudenter. Dette er bare frekke memes, sier Pedersen.
Han mener at det som står i eposten er et bevis på det som har vært hans poeng hele veien, at meningsmangfoldet og ytringsrommet er smalt ved høgskolen.
— Dette beviser bare poenget mitt. Nå har jeg vært ganske hard, men dette viser at meningsmotstand ikke blir tolerert. Og nå skal det samles en aksjon mot en person, som tydeligvis ikke tolereres? Dette gjør jo at kanskje jeg ikke kan føle meg trygg på skolen, sier Pedersen.
Pedersen viser også til hendelsen hvor skolen valgte å utsette et planlagt seminar, etter at arrangøren ifølge Morgenbladet, fikk «aggressive og til dels truende» meldinger, fordi Pedersens meningsfelle Magnus Vanebo skulle delta.
Morgenbladet skriver blant annet at Vanebo har opplevd hets, ryktespredning og sensurforsøk.
Avvist av studenter
Khrono møtte torsdag Pedersen i trappene rett i nærheten av hovedinngangen til Kunsthøgskolen like før det planlagte møtet. Selv valgte han å gå like før møtet skulle starte klokken 15, men etter det Khrono kunne se, dukket det ikke opp noen studenter til møte.
Da Khrono likevel prøvde å komme i kontakt med en gruppe studenter som satt i trappen, for å høre om situasjonen ved skolen, ble vi avvist.
Studentene nektet å motta noen spørsmål, og Khrono en god dag videre.
Vi har prøvd å nå masterstudenten som inviterte til møtet både på telefon og SMS, uten å lykkes.
— Tydelig at han var sint
— Gjør alt dette at du kanskje tenker å legge ned Instagram-kontoen?
— En del av meg har lyst å fortsette av prinsipp, men jeg har ikke lyst til å skape masse trøbbel heller, sier Vebjørn Pedersen.
— Har denne masterstudenten konfrontert deg med sine bekymringer direkte?
— Ja, i går — eller det var ikke akkurat en konfrontasjon, det ble sagt ting mens han gikk. Det var tydelig at han var sint og ikke interessert i å høre hva jeg hadde å si. Han kalte meg pingle fordi Instagram-kontoen har vært anonym og vridde på ordene mine, sier Pedersen.
Gjennom debatten som har foregått ved høgskolen denne høsten, har Pedersen hele tiden etterlyst argument som kan underbygge påstandene om at det foregår diskriminering ved skolen.
Pedersen mener medstudentene har hatt flere muligheter til å uttale seg om dette.
— Debatten har pågått i månedsvis, men det har ikke kommet klare fakta på bordet. Jeg sliter med å se for meg en institusjon hvor det å ha en minoritetsbakgrunn er mer velkomment enn ved KHiO, sier Pedersen, som selv er same.
Blir varslingssak
— Hvorfor står du i dette?
— For meg så var det på en måte det eneste riktige å gjøre. Jeg har fulgt med på hvordan dette har utviklet seg i USA de siste årene og sett at det ikke går særlig bra. Landet er i en krisesituasjon. Jeg vil ikke at det skal bli slik som der, derfor var det viktig å ta et hardt standpunkt med en gang, og det har vært verdt det, sier Pedersen.
Nå håper han at Kunsthøgskolen tar eposten fra masterstudenten på alvor.
— Jeg har fått svar fra dekanen (Markus Degerman, journ.anm.) om at saken er sendt videre til varslingsmottaket. Da går det vel den saksgangen det burde gå. Jeg anser det som veldig alvorlig at det er en som mener at jeg ikke burde tolereres og forsøker å rotte mine medstudenter sammen mot meg. Så jeg forventer at ledelsen tar dette seriøst, sier Pedersen.
Kunsthøgskolen svarer
På spørsmål om hvordan høgskoleadministrasjonen nå går fram med saken til Vebjørn Pedersen som ble sendt til varslingsmottaket, svarer KHiO:
— Høgskolen har gode varslingsrutiner som blir behandlet i våre interne organer. Vi har også tilbud om hjelp til studenter, blant annet gjennom ordningen med et uavhengig studentombud. KHiO vil aldri behandle, eller kommentere, konkrete varslingssaker gjennom media.
Endringslogg:
Fredag 30. oktober, klokken 20.03: Lagt inn kommentar fra KHiO om varslingssaken fra Vebjørn Pedersen.
Lørdag 31. oktober, klokken 08.51: Presisering rundt arrangementet Magnus Vanebo skulle delta i.