slutter i jobben

Rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo sier opp

— For øyeblikket er KHiO en skute uten kaptein. Og det er ganske kritisk i en storm der Kunsthøgskolen har fått et omdømmeproblem, sier hovedtillitsvalgt for NTL, Anders Hamre.

Det har vært mye uro rundt Kunsthøgskolen i Oslo siden svenske Måns Wrange tiltrådte som rektor.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Måns Wrange har informert styret om at han sier opp stillingen som rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Det vil bli avholdt ekstra styremøte torsdag 29. oktober for å drøfte prosessen med valg av nytt rektorat, skriver høgskolen på sine egne nettsider tirsdag kveld.

Meddelelsen fra rektor Wrange ble først gitt i et styremøte tirsdag, Wrange sendte selv ut en e-post til studenter og ansatte etter møtet.

«Kjære studenter og ansatte, Jag har idag meddelat KHiOs styre att jag har sagt upp stillingen som rektor på Kunsthøgkolen i Oslo».

To årsaker

I e-posten fremgår det at Wrange går av som rektor av to årsaker:

  • En kritisk familiesituasjon som krever mer tilstedeværelse i Stockholm hvor Wrange egentlig bor - en situasjon som har blitt svært vanskelig for rektoren som følge av pandemi-restriksjoner og som ifølge Wrange ikke lenger kan vente.
  • Den andre årsaken er debatten rundt Wranges forslag til mangfolds- og antidiskrimineringsarbeid ved KHiO. I mailen til ansatte og studenter skriver Wrange at hans forslag har blitt kritisert som identitetspolitikk og som en politisering og ideologisering av utdanningene ved KHiO. Han mener han blir tatt til inntekt for én gruppe studenter og at det gjør jobben vanskelig.

Jag inser nu att jag har blivit så förknippad med kritiken där det kan uppfattas som att jag som rektor har tagit ställning för en grupp studenter mot en annan på KHiO.

Måns Wrange, rektor , i en e-post

I e-posten, oversatt fra svensk til norsk av Khrono, skriver Wrange:

— I debatten har jeg forsøkt å nyansere diskusjonen og samtidig være tydelig med min prinsipielle holdning til at arbeidet med mangfold og likestilling skal være en demokratisk prosess på flere ulike plan som skal involvere alle studenter og ansatte. Men jeg ser nå at jeg har blitt såpass forbundet med kritikken at det kan oppfattes som at jeg som rektor har tatt stilling med en gruppe studenter mot en annen ved KHiO. Det kommer derfor til å bli svært vanskelig for meg å fortsette å arbeide som rektor, utover min tre måneders oppsigelsestid, uten at framtidige forslag om utvikling på KHiO risikerer å bli tolket gjennom et politisk filter. Jeg tror derfor det er bedre for KHiO om en person som kan betraktes som mer nøytral i denne debatten tar over som rektor.

Ble valgt i fjor — fikk polarisert debatt

Det er ikke lenge siden Wrange begynte som rektor ved kunsthøgskolen. I april i fjor vant kandidatparet Måns Wrange og Anne-Linn Akselsen rektorvalget med 60,6 av stemmene, og han tiltrådte i stillingen i august 2019.

Hovedtillitsvalgt for NTL ved KHiO, Anders Hamre, sier til Khrono at han har full forståelse for at Wrange har sagt opp, men at han synes det er synd.

— Men realiteten er at han nesten ikke har vært i Oslo siden utbruddet av koronaviruset, og han har med dét mistet den ønskede kontakt med grasrota. Å styre en kunsthøgskole fra Stockholm er ikke lett, og jeg syns det er trist at han må trekke seg. Han er godt likt av mange og jeg forstår at på grunn av en kritisk familiesituasjon, mediestorm og de utfordringer KHiO står i ble det for krevende, sier han.

Men realiteten er at han nesten ikke har vært i Oslo siden utbruddet av koronaviruset, og han har med dét mistet den ønskede kontakt med grasrota.

Anders Hamre, tillitsvalgt KHiO

Wrange var ikke tilgjengelig for intervju tirsdag kveld.

Uro om identitetspolitikk

Det har også vært mye uro rundt KHiO siden Wrange tiltrådte som rektor. Flere studenter mener identitetspolitikk er i ferd med å true den akademiske friheten ved høgskolen.

«Vi vil ha kunnskap, ikke ideologi. Kvalitet, ikke politikk. Perspektiver, takhøyde og redelighet, ikke indoktrinering», skrev en rekke studenter i et mye omtalt leserinnlegg i Morgenbladet i sommer.

Reaksjonen kom etter at flere stipendiater i kjølvannet av Black Lives Matter-debatten tok til tok opp at et kunstverk av Vanessa Beecroft som henger i fellesarealene ved Kunsthøgskolen, var rasistisk og sexistisk.

De tolv stipendiatene ville også at høgskolen skulle opprette et offentlig rom «for å diskutere eventuelle temaer som dukker opp rundt spørsmål om rasisme, sexisme, forskjeller, inkludering, maktmisbruk, og alle de ismene vi står overfor i akademiet og vårt sosialkulturelle politiske samfunn».

Rektor Wrange skrev selv at han syntes verket var problematisk og det etter en åpen debatt om verket burde flyttes.

— En skute uten kaptein

Anders Hamre, tillitsvalgt Kunsthøgskolen i Oslo.

Anders Hamre i NTL mener at når det eksploderte i media klarte ikke Wrange å ta de nødvendige grepene.

— Debatten gikk mellom studentene, eksterne og rektor i media, mens de faglige ansatte og administrasjonen ventet på at debatten skulle tas opp internt og vi kunne kartlegge problemet. Rektor startet nok med gode intensjoner, men har druknet i det og andre utfordringer, sier han.

— For litt siden sa direktøren opp, nå sier rektor opp. Hvordan ser du på det?

— For øyeblikket er KHiO en skute uten kaptein. Og det er ganske kritisk i en storm der Kunsthøgskolen har fått et omdømmeproblem. Etter dagens styremøte sitter vi kun igjen med den fungerende direktøren, sier Hamre.

Både direktør og rektor på oppsigelse

Direktør ved Kunsthøgskolen Annemarie Bechmann Hansen bekrefter overfor Khrono at hun ble varslet om at Wrange vurderte å gå av.

— Det stemmer at Wrange varslet meg om at han ville gå av etter en oppsigelsesperiode. Han informerte meg for ikke så lenge siden om at han gikk med tankene om å slutte, sier Hansen til Khrono.

Direktør ved Kunsthøgskolen Annemarie Bechmann Hansen

I starten av september ble det kjent at direktør Hansen selv hadde sagt opp sin stilling. Dermed sitter både direktør og rektor ved KHiO på oppsigelse.

— Du skal selv gå av snart. Nå har man også rektor på oppsigelse. Hvor alvorlig er det?

— Jeg sa opp i september fordi jeg skal til en annen stilling i Statped, så det er helt udramatisk. At Wrange som bor i Stockholm med sykdom i familien finner det vanskelig å komme til Norge under covid-19-restriksjonene er forståelig, sier Hansen.

— Hva skjer framover?

— Styret skal diskutere situasjonen torsdag, men at det er en krevende situasjon for skolen, er det ingen tvil om. Samtidig er det oppsigelsestid på tre måneder, så det er ikke sånn at han har forlatt skolen.

Direktøren sier det nå må lyses ut nytt valg.

— Hva blir det første å gjøre på jobben i morgen tidlig?

— Jeg sitter på jobben nå. Nå skriver vi et notat til styret om valgordningen vår, hva som må til og hva som skjer. Det er det vi må ta tak i nå. Rektor har jo selv informert alle, sier Hansen.

Kunsthøgskolen i Oslo har de siste årene hatt flere metoo-saker. Kort tid etter at Wrange hadde tiltrådt inngikk han forlik med en av lærerne som var anklaget for seksuell trakassering og unngikk dermed rettssak mot høgskolen.

Powered by Labrador CMS