Gutta på HiOA er bekymret for den kvinnedominerte høgskolen når så mange jenter rapporterer om psykiske problemer, men det kan finnes mørketall på mannssiden, mener Nicolai Berge Hansen sammen med Tor Erlend Bognæs. Foto: Ismail Özkan

Gutta er bekymra for «kvinne»-høgskolen

Mange flere kvinner enn menn blant studentene sliter psykisk. Det gir grunn til stor bekymring for HiOA som er så kvinnedominert, mener gutta.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dobbelt så mange kvinner som menn blant studentene rapporterer om psykiske problemer, og veksten blant de som melder om trøbbel er størst blant kvinner viser rapporten SHoT 2014

Tor Erlend Bognæs og Nicolai Berge Hansen, begge andreårsstudenter på revisjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), synes tallene er både overraskende og bekymringsfulle.

— Dette er særlig skumle tall for HiOA, som har en så stor andel av kvinner, men også for høyere utdanning generelt, synes Bognæs.

— Hvorfor tror dere så mange flere kvinner oppgir at de sliter med psykiske plager enn menn?

— Det er vanskelig å svare på, men det kan hende at kvinner i større grad tør å si fra om psykiske problemer og plager. Da kan det hende at det finnes mørketall på mannssiden, foreslår Hansen, og Bognæs legger til:

— Det kan også hende at kvinner generelt har lettere for å snakke om problemer og følelser, mens terskelen er høyere mellom menn.

Tallene kommer fram i en stor undersøkelse om studentenes helse og trivsel, kalt SHoT,  som samskipnadene i de tre største byene har tatt initiativ til. 

Fokus på «det perfekte»

Det er mye fokus på at man skal leve «det perfekte» livet.

Veronica Haukeland

Mange kvinner har lavere mestrings-følelse enn faktisk   mestring.

Therese Eia Lerøen

I kantina der de fleste sykepleierstudentene på campus Pilestredet, HiOA, holder til, treffer vi Victoria Haukeland og Signe Stræte Bjørnstad (bildet under). De er førsteårsstudenter på sykepleie og er også overrasket over tallene. De to tror grunnen til at kvinnelige studenter sliter mer, er sammensatt.

— Det er mye fokus på at man skal leve «det perfekte» livet, sier Haukland, og Bjørnstad fyller ut:

— Man skal trene mer, se bra ut, ta en god utdanning, få en godt lønnet jobb og ha den perfekte familien. Når man merker at man ikke kan leve opp til alt det, da blir det vanskelig.

— Bør satse på mer veiledning

— Det er oppsiktsvekkende at det er så mange som 1 av 5 som sliter med dette, og det viser virkelig at dette er et problem vi må ta tak i, mener Therese Eia Lerøen, fagpolitisk ansvarlig i Norsk Studentorganisasjon (NSO). 

Lerøen har tidligere sittet i både Høgskolestyret og Studentparlamentet på HiOA.

— Vi tror dette handler om dårlig faglig selvtillit, spesielt hos kvinnene, som er rart med tanke på at andelen som fullfører studiene er høy. Det kan bety at mange kvinner har lavere mestringsfølelse enn faktisk mestring, resonnerer Lerøen (bildet under).

Hun tror løsningen på det økende problemet er å satse på oppfølging og veiledning av studenter.

— I studiebarometeret oppgir studenter at det de savner mest er oppfølging og veiledning, og alle ville tjene på at samskipnadene og institusjonene satset mer på dette. Det kan bidra til å øke den faglige selvtilliten og senke mestringspresset, sier Lerøen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS