Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har kommet med kriterier for hva som skal til for å få noen av pengene som er satt av til tiltak for å bedre studentenes psykiske helse. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Isaksen vil betale for studenthelse-tiltak

Kunnskapsdepartementet satte av 5 millioner til tiltak for å bedre studentenes psykiske helse i Statsbudsjettet. Nå er tilskuddsordningen klar.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor høst ble det satt av 5 millioner kroner til tiltak for å bedre studentenes psykiske helse. Nå er tilskuddsordningen på plass, med kriterier for hva som skal til for å få tildelt midler. 

— Vi er veldig glade for at det nå blir en ordning der samskipnadene kan søke om penger til spesifikke tiltak. Nå gjelder det å få ut budskapet, slik at samskipnadene får vite om ordningen, sier Jørgen Ringen Andersen, velferds- og likestillingsansvarlig i Norsk studentorganisasjon (NSO). 

Den nye ordningen skal fremme studentenes psykiske helse ved å bevilge penger til konkrete tiltak. Det er studentsamskipnadene, eller universiteter og høyskoler som samarbeider med samskipnadene, som kan søke om pengene. 

Et supplement til samskipnadene

De 5 millionene som er satt av skal gå til helsefremmende og forebyggende tiltak, utvikling av tjenestetilbud eller prosjekter som bidrar til å heve kunnskapen om studenters helse og trivsel, ifølge Kunnskapsdepartementet.

Nå gjelder det å få ut budskapet, slik at student-samskipnadene får vite om ordningen.

Jørgen Ringen Andersen

Det viktigste helsearbeidet gjøres allerede i samskipnadene, som også har hoved-ansvaret.

Torbjørn Røe Isaksen

Studentenes Helse og Trivselsundersøkelse (SHoT) fra 2014, viser blant annet at hver 5. student har alvorlige psykiske symptomplager.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier pengene er ment som et supplement til de helsetjenestene som allerede tilbys studenter.

— Denne ordningen kan bidra til å stimulere til bedre arbeid for psykisk helse, og bidra til prosjekter vi kan høste erfaringer av lokalt. Det viktigste helsearbeidet gjøres allerede i samskipnadene, som også har hovedansvaret, sier Isaksen, og legger til:

— Dette er et tema som alle samarbeidspartiene er opptatte av, og som NSO har løftet for å få på dagsorden. 

Enkeltbevilgning

Jørgen Ringen Andersen i NSO (bildet under) sier at man alltids kan spekulere i om 5 millioner er nok til dette formålet:

— Det er usikkert hvor mye dette får å si på sikt, ettersom det er ført som en engangsbevilgning i statsbudsjettet. Vi må se denne ordningen i sammenheng med behovet for øremerkede midler gjennom helseforetakene slik at studentsamskipnadene og kommunene får et tilstrekkelig tilbud for studentene.

Kunnskapsminister Isaksen sier at de vil høste erfaringer fra denne ordningen og siden evaluere den. Hva slags tiltak disse pengene kan gå til, har han ingen forslag til.

— Nei, det får bli opp til søknadene vi får inn.

Kommer til å søke

Espen Munkvik, velferdsdirektør i Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit), sier de kommer til å søke om midler via ordningen.

— Det er flere samskipnader som antageligvis vil søke. Vi har allerede gått i forhandlinger med NTNU for å se hva vi kunne tenkt oss å bruke midlene til, sier Munkvik.

Han forteller at Sit har gått i forhandlinger med studentsamskipnadene i Oslo og Bergen for å se på resultater av SHoT-undersøkelsene fra 2010, 2014 og den som kommer i 2018.

— Vi vil finne ut av hvorfor studenter sliter mer nå enn tidligere. 

Munkvik understreker viktigheten av å ta imot studenter på en god måte.

— Vi må finne ut hva som trengs for at studentene skal føle seg godt ivaretatt, for det medfører en økt sjanse for at de blir værende utover i studieløpet, sier han.

— Utgjør en forskjell

Nina Langeland, kommunikasjonsdirektør i Studentsamskipnaden i Oslo og Akerhus (SiO), er positiv til ordningen.

— Det er svært positivt at Kunnskapsdepartementet har satt av disse midlene til prosjekter som styrker studentenes psykiske helse. Det er viktig arbeid, sier Langeland.

Om SiO kommer til å søke midler og i tilfelle til hva, sier Langeland at de vil komme tilbake til.

Jørgen Ringen Andersen i NSO mener denne ordningen kan ha mye å si for studentene:

— Hvis ordningen brukes på en god måte utgjør dette en stor forskjell. Det er mange studenter som sliter. Særlig hvis disse midlene går til målrettede forebyggende tiltak, vil det både i dag og på sikt bedre situasjonen for mange studenter, sier Jørgen Ringen Andersen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS