spionasje

PST advarer stor forsknings­delegasjon på tur til Kina

En stor forskningsdelegasjon fra Nord Universitet skal besøke Kina, og PST advarer mot rekruttering fra kinesisk etterretning. 

Nord universitet, campus Stjørdal.

I neste uke reiser en stor delegasjon med forskere fra Nord Universitet i Bodø til Kina. Med seg på turen har de norsk-russiske forskere. PST advarer mot at forskerne kan bli forsøkt rekruttert, ifølge NRK.

Sammen med rektor skal 11 personer fra Nord Universitet besøke et universitetet i Shanghai. I forkant av reisen har PST fått forespørsel fra Nord om å gi råd til reisen. 

— Kina er et land som PST ser på som en aktør som er villig til å bruke sine etterretningstjenester for å oppnå mål i Norge. Det handler både om å få tak i teknologi på ulovlig vis, og få tak i sensitiv informasjon om politiske prosesser. For oss her i nord handler det spesielt om nordområdepolitikk og Arktis. Og det gjør de jo gjennom å bruke sine etterretningstjenester og ulovlige virkemidler, gjerne på slike utenlandsreiser som dette, sier seksjonsleder for PST i Nordland, Vegard Pedersen til NRK.

PST mener Kina-turen gir anledning til at Kina kan forsøke å rekruttere kilder. Det kan også være mulig for Kina å overvåke elektronisk kommunikasjon, noe som gjør at forskerne må være forsiktige med hvordan de håndterer sensitiv informasjon. 

Leder for Nordområdesenteret ved Nord Universitet, Frode Mellemvik, mener dette er uproblematisk og ser ingen grunn til å mistenke at noen skal misbruke de norske forskerne på tur. 

Pågrep spion

I oktober i fjor ble en gjesteforsker ved UiT Norges arktiske universitet pågrepet av PST. De mente at mannen var en russisk spion. Selv sier mannen han er en brasiliansk forsker. Han ble siktet for grov etterretningsvirksomhet. 

Ett år etter pågripelsen sier PST at etterforskningen deres nærmer seg slutten. Mannen nekter fortsatt straffskyld i saken, og benytter seg av sin rett til ikke å forklare seg, opplyste hans forsvarer, advokat Marijana Lozic, til Khrono nylig. 

I august skrev Khrono om forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch sitt besøk til nettopp UiT, der hun la fram retningslinjer for internasjonalt samarbeid. Der påpekte Borch at verden har blitt mer farlig og uforutsigbart sted, og at risikoen for etterretning og behovet for å verne om kunnskapssektoren, får mer oppmerksomhet enn før. 

— Vi skal ikke lukke døra for internasjonalt samarbeid eller deling av informasjon. Men vi bør være mer føre var når det gjelder hvordan informasjon deles og hvem man inviterer inn på institusjonene, enten det gjelder forelesere, forskere, lærere eller studenter, sa Borch til Khrono. 

I de nye retningslinjene står det at de skal «være et hjelpemiddel for kunnskapssektoren til å utøve ansvarlighet i en geopolitisk kontekst med økte spenninger». I tillegg anbefales det at administrasjon bør skaffe oversikt over land som regnes av sikkerhetsmyndigheter til å være «land av bekymring», og hva slags samarbeid institusjonen eventuelt har med disse landene. 



Powered by Labrador CMS