Spionasje
PST vil utvise UiT-forsker. Mener han er russisk spion
PST ønsker å utvise en brasiliansk gjesteforsker ved UiT som de mener utgjør en trussel mot «grunnleggende nasjonale interesser».
Mandag formiddag ble den brasilianske statsborgeren pågrepet på vei til jobben som gjesteforsker ved UiT Norges arktiske universitet.
Det skriver NRK.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen i 30-årene er en «illegalist». Det vil si en person som fremstår som en vanlig borger, mens vedkommende egentlig jobber for utenlandsk etterretning.
— Vi har bedt om at en brasiliansk forsker ved UiT blir utvist fra Norge fordi vi mener han representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe til NRK.
— PST er bekymret for at han kan ha tilegnet seg et nettverk og informasjon om Norges politikk i nordområdene, sier hun videre.
«Spionmani»
De mener mannen egentlig er en russisk statsborger som er i Norge på oppdrag fra Russland.
Den russiske ambassaden i Oslo skriver i en e-post gjengitt av Aftenposten at ikke vet hva dette dreier seg om. De mener spionmani har vært aktivt fremmet i Norge.
— Det nevnes i denne sammenheng russiske fiskefartøyer, russiske forskningsskip, droneflyvninger, fotografering og liknende. Det gjelder helt forskjellige saker, men de har et felles emne: alt det russiske – enten det er offentlige etater, private selskaper eller enkeltpersoner – er mistenksomt og lukter spionasje, står det i e-posten fra ambassaden.
– Det at forskjellige saker kommer som på løpende bånd er uten tvil ikke tilfeldig. Alt dette er politisk bestilt, heter det i eposten.
Blir internert
Universitetsdirektør ved UiT, Jørgen Fossland, opplyser til Khrono at de er informert om saken.
— Personen det dreier seg om er gjesteforsker ved UiT, og altså ikke ansatt ved universitetet. Grunnet den pågående etterforskningen må øvrige spørsmål i saken rettes til PST, sier Fossland.
Mannen ble fremstilt i Nord-Troms og Senja tingrett tirsdag. Politiet ville ha han internert i inntil fire uker, noe de fikk medhold i.
Fordi det er en utlendingssak, blir mannen internert og ikke fengslet.
Retten viser til et forhåndsvarsel fra Justis- og Beredskapsdepartmentet av 20. oktober 2022, «hvor det fremkommer at departementet finner at utlendingen utgjør en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser».
Mannen kom til Norge på et forskeroppdrag ved Universitetet i Tromsø høsten 2021. Her har han blant annet forsket på nordområdene og hybride trusler, ifølge NRK.
Driver «ulønnet» arbeid
Mistanken mot mannen være begrunnet i opplysninger departementet har mottatt.
«Departementets vurdering er basert på opplysninger om at utlendingen er i Norge på oppdrag for russiske myndigheter og at han kan være russisk borger med uriktige brasilianske identitetspapirer. Det er ikke senere fremkommet noe som tilsier at departementets vurdering ikke er riktig. Tvert imot underbygges denne av tiltaltes opptreden i retten, og retten legger departementets vurdering til grunn.»
Det blir opplyst i rettspapirene at mannen driver ulønnet arbeid ved UiT.
Rektor Dag Rune Olsen ved universitetet sier til Khrono:
— Vi er gjort kjent med at en person som har sitt virke hos oss er pågrepet av politiet, og at det skjedde i går. Det er vi orientert om av politiet.
Til Dagbladet sier en av mannens kolleger at han har oppgitt å være halvt brasiliansk og halvt portugisisk og at han tidligere har studert i Canada.
— Jeg er ganske sjokkert over å høre om dette. Jeg er litt tatt på senga her, sier kollegaen til Dagbladet.
— Stiller seg helt uforstående
Khrono har ikke fått tak i mannens forsvarer, Thomas Hansen.
Men til Dagbladet sier han at han stiller seg helt uforstående til anklagene, og at han har begjært seg løslatt i dag.
På spørsmål om hvordan han opplever å være anklaget for dette, sier Hansen:
— Når man ikke er skyldig i anklager man står overfor, sier det seg selv. Han opplevde pågripelsen i går som sjokkerende, overraskende og at den kom helt ut av det blå, sier Hansen, som påpeker at de foreløpig har lite informasjon i saken, utover at det er framsatt krav om utvisning fra Norge.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024