statsstøtte
Private høgskoler har fått fem års utsettelse
Seks private høgskoler stod i fare for å miste statsstøtte, men har fått utsettelse fram til 2030.
En ny lov som trådte i kraft 1. januar 2020 innebærer at private høgskoler som ikke har institusjonsakkreditering fra Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen), ikke kan få statsstøtte. Loven innebar en overgangsordning på fem år, og trer dermed for alvor i kraft 1. januar 2025.
Denne overgangsordningen er forlenget til 2030, opplyser Kunnskapsdepartementet.
— I forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett for 2023 ble det vedtatt å forlenge overgangsordningen til og med 2030 for samtlige private høgskoler som får tilskudd fra Kunnskapsdepartementet, men som ikke har institusjonsakkreditering. Bakgrunnen for å forlenge overgangsordningen var at regjeringen vurderer det som krevende for små, spesialiserte institusjoner å oppnå kravet, og derfor vil gi institusjonene mer tid til arbeidet, opplyser departementet til Khrono.
En privat høgskole er i mål
Kunnskapsdepartementet viser til at det er Nokut som behandler søknader om institusjonsakkreditering, og at Nokut har utarbeidet en veileder for høgskoler med akkrediterte studietilbud som vil søke om institusjonsakkreditering.
Nokut godkjente akkrediteringssøknaden fra Høyskolen for ledelse og teologi i juni 2023, opplyser departementet.
Det samme bekrefter Arne Mella som er rektor ved denne høgskolen til Khrono.
— Vi ble akkreditert høgskole i fjor etter styrevedtak i Nokut 14. juni og vedtak i statsråd 15. september om endret status, så vi er heldigvis på plass, sier Mella til Khrono.
Glad for utsettelse
Rektor Dag Jørund Lønning ved Høgskulen for Grøn Utvikling på Bryne i Rogaland forteller at han og de ansatte ved høgskolen er svært glade for den utsettelse de fikk.
— Blant annet pandemien gjorde det vanskelig for oss å komme i mål med det som må på plass hvis vi skal klare å bli akkreditert, sier Lønning til Khrono.
— Målet vårt er selvsagt det, og nå har vi stor tro på at vi skal klare nettopp det med de nye tidsfristene vi har fått, sier Lønning.
Det er disse det gjelder
Disse fem høgskolene får i dag statsstøtte, men er ikke akkreditert som institusjoner — enn:
- Barratt Due Musikkinstitutt
- Bergen Arkitekthøgskole
- Høyskolen for dansekunst
- Høgskulen for grønn utvikling
- Steinerhøyskolen
Barratt Due og Høyskolen for dansekunst har søkt om unntak, men det er etter det Khrono har klart å bringe på det rene enda ikke avklart.
Bergen arkitekthøgskole er i prosess med Nokut. De søkte for et¨t år siden om å bli akkreditert som høgskole. Styret i Nokut behandlet søknaden 14. februar, og ifølge vedtaket gjenstår noe før akkrediteringen er i boks.
Konkret handler det om at høgskolen ikke i tilstrekkelig grad har dokumentert at ordninger for systematisk å kontrollere at alle studietilbud tilfredsstiller krav i forskrift om kvalitetssikring og kvalitetsutvikling.
10 uten statsstøtte
I tillegg er det ytterligere ti høgskoler som har studietilbud akkreditert gjennom Nokut, men som ikke mottar statsstøtte.
Tre av disse, Limpi, NSKI og Nordland kunst- og filmhøyskole, søkte over statsbudsjettet for 2022 om å få støtte. Alle tre fikk tommel ned.
I forslaget til statsbudsjett for 2022 er det blant annet presisert at unntak fra den nye loven skal praktiseres snevert, og at det særlige samfunnsmessige behovet for utdanningen må være stort.
— Regjeringa har pekt på helse- og sosialfag, realfag og teknologi og lærerutdanning som områdene med størst samfunnsmessige behov for kompetanse framover, het det i proposisjonen den gang, og regjeringen mener ingen av de tre bidrar her og derfor får de avslag.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år