Private rektorlønninger: BI-rektoren tjener mest av alle
Rektorlønn. BI-rektoren tjener 660.000 kroner mer enn den høyest lønnede rektoren på en statlig institusjon, men lønnsforsker mener utdanningsinstitusjonene holder et nøkternt rektorlønnsnivå.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Khrono har innhentet opplysninger om årslønnen til rektorene ved de største private høgskolene i landet.
Den lista topper BI-rektor Inge Jan Henjesand, som i fjor mottok 2.388.296 kroner i godtgjørelse fra institusjonen han leder. Dermed har BIs rektorlønn steget med mer enn 200.000 kroner siden Finansavisen laget en oversikt i februar 2017.
- Les også: Bovim i lønnstoppen blant rektorene
660.000 mer enn høyeste statlige lønn
BI-rektoren tjener nesten 800.000 kroner mer i året enn nestemann på lista over de private, Høyskolen Kristianias nyslåtte rektor Arne Krumsvik. Han har en årslønn på 1.600.000 kroner, opplyser høgskolen.
BI-rektorens lønn er 664.000 kroner høyere enn den høyeste statlige rektorlønnen, som går til NTNU-rektor Gunnar Bovim og lyder på 1.723.300 kroner i år.
BI er for øvrig også den klart største private høgskolen, med rundt 19.000 studenter, foran Høyskolen Kristiania, som etter fusjon med Westerdahls har 10.000 studenter.
Rektor Ingunn Moser ved VID Vitenskapelige høgskole, Lars Mathisen ved Lovisenberg diakonale høgskole og Cia Dunstrøm ved Bjørknes Høyskole tjener alle mellom 1,1 og 1,2 millioner kroner i året, opplyser institusjonene.
Ifølge BIs siste årsrapport mottok rektoren der også andre skattepliktige ytelser verdt 15.957 kroner i fjor, så samlet årslønn er rett over 2,4 millioner kroner. Rektor har også avtalefestet ett års forskningstermin med rektorlønn etter avsluttet rektorperiode. I årsrapporten omtales stillingen som «daglig leder (rektor)».
Les også: Krumsvik klar for landing på Kristiania
Styreleder: Konkurrerer globalt
Åse Aulie Michelet er styreleder for BI. Hun opplyser til Khrono at rektors lønn fastsettes av et samlet styre en gang i året.
Lønnsnivået henger sammen med at vi konkurrerer med internasjonale toppskoler om talenter, så en sammenligning med det norske nivået blir ikke nødvendigvis så relevant.
Åse Aulie Michelet
— Har du inntrykk av at rektorstillingen ved BI innebærer et annet eller større ansvar enn ved andre institusjoner, som virker inn på lønnsnivået?
— Jeg vil ikke måle rektorer opp mot hverandre, men det som er klart er at BI er en av Europas største handelshøgskoler, med utstrakt aktivitet internasjonalt. Lønnsnivået henger sammen med at vi konkurrerer med internasjonale toppskoler om talenter, så en sammenligning med det norske nivået blir ikke nødvendigvis så relevant, sier Michelet.
BI har ansatt en internasjonal kandidat i rektorstillingen tidligere: Danske Ole Stenvinkel Nilsson var BI-rektor i noen måneder i 2005, da med Henjesand som prorektor.
Forsker: Nøkternt nivå
— Det ser ikke ut som det er noen særlig stor forskjell på de private og offentlige rektorlønningene, med unntak av et par som skiller seg ut, som BI-rektoren, konstaterer seniorforsker Eivind Falkum ved AFI, Arbeidsforskningsinstituttet.
Han legger til:
— Jeg registrerer at BI-rektoren tjener nesten millionen mer enn NHH-rektoren. BI er jo en privat institusjon med andre budsjetter og ansvarsbeskrivelser enn NHH, og rektor der sitter nok med et mye større økonomisk ansvar enn rektorer ved offentlige institusjoner.
Falkum er blant annet ansvarlig for årets utgave av Ledelsesbarometeret, som kunne fortelle at snittlønna for en norsk leder er rundt 739.000 kroner.
Han mener at rektorlønningene totalt sett er heller lite spektakulære, både for privat og offentlig sektor:
— Hvis man sammenligner med lønnsnivået for akademisk ansatte, professorer for eksempel, virker dette lønnsnivået rimelig, man kan egentlig kalle det ganske nøkternt. Heller ikke i departementene eller direktoratene finner man lønninger som er så mye høyere enn dette, mens i statseide selskaper har vi nylig sett at lønnsnivået for toppledere er mye høyere igjen, sier Falkum.
Høyt snitt i statseide selskaper
Klassekampen skrev nylig om topplederlønningene i 40 statseide selskaper, der snittlønna nå er på 2,7 millioner kroner.
Hvis man sammenligner med lønnsnivået for akademisk ansatte, professorer for eksempel, virker dette lønnsnivået rimelig, man kan egentlig kalle det ganske nøkternt.
Eivind Falkum
Administrerende direktør Joachim Høegh-Khrohn i det statseide kapitalforvaltningsselskapet Argentum topper lista med en samlet inntekt på 6.918.000. Det er fire ganger så mye som statsminister Erna Solberg tjener: 1.680.277 kroner.
Tidligere i år omtalte NRK det høye lønnsnivået i helseforetakene, blant annet ved Oslo universitetssykehus (OUS). Der har alle i ledergruppa en snittlønn som hadde plassert dem blant landets best betalte rektorer: 1,6 millioner kroner.
Sykehusdirektøren ved OUS tjener best av alle ledere i Helse Sør-Øst: 2,2 millioner.
- Les mer: Khronos artikler om lønn
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!