Varsler gjennomgang av midlertidige kontrakter
Jeg tror det er ganske stor enighet i sektoren om at vi misbruker postdoktor-stillingene, kanskje til dels grovt, sier rektor ved UiB og mener hele sektoren bør ta en gjennomgang av bruken.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
En postdoktor skal være en innstegstilling, og forskerne som får sin lønn fra eksterne midler kan ansettes fast. Fungerer det slik ved Universitetet i Bergen (UiB) i dag? Rektor Dag Rune Olsen varsler en gjennomgang, skriver På Høyden.
— Jeg tror det er ganske stor enighet i sektoren om at vi misbruker postdoktorstillingene, kanskje til dels grovt. De går inn som en arbeidsressurs, uten at vi egentlig investerer det vi skal, i henhold til lovverket. Vi trenger en gjennomgang av postdoktorbruken vår. Ikke bare på UiB, men i hele sektoren, sa rektor Dag Rune Olsen da universitetsstyret diskuterte sak S 130/16 «Retningslinjer for innstegstillinger», torsdag 29.september.
Egen erfaring
Her sa Dag Rune Olsen at både UiB og universitetssektoren for øvrig trenger en kritisk gjennomgang av postdoktorenes tilsettingsvilkår:
— Jeg vet av egen erfaring at når man søker eksterne forskningsprosjekter, er det lett å be om en «postdok-ressurs». Da tenker man egentlig ikke på en postdoktor som skal ha en karriereutvikling. Man ber om en arbeidskraft med det kompetansenivået, men det er noe helt annet.
— Jeg har blitt gjort oppmerksom på at vi har lyst ut noen toårige postdoktorstillinger nå. Det er egentlig i strid med et styrevedtak på UiB, sa Dag Rune Olsen under møtet torsdag.
Vi har på ingen måte vært gode nok på å være profesjonelle
arbeidsgivere.
Dag Rune Olsen
— Vi har stoppet den, skjøt universitetsdirektør Kjell Bernstrøm inn.
Skal være kvalifiserende
— Men det er talende for hvordan vi tenker om postdok-stillinger, nemlig som en arbeidsressurs: «Jeg har to år med penger, dette arbeidet skal gjøres», og så lyser man ut en stilling. Det kunne vært en forskerstilling, eller noe annet. Men en postdoktorstilling skal være kvalifiserende for en fast stilling. Og det får du ikke til med det løpet der. Vi trenger en kritisk gjennomgang av stillingsbruken vår, sa Dag Rune Olsen.
Hva med forskerne?
Rektor Dag Rune Olsen deltok nylig på en paneldebatt på Litteraturhuset i Oslo arrangert av Norges forskningsråd. På agendaen sto midlertidige ansatte forskeres arbeidsvilkår.
I et intervju med Forskerforum lovet han å se nærmere på bruken av midlertidige tilsettingsforhold ved Universitetet i Bergen.
– Vi har på ingen måte vært gode nok på å være profesjonelle arbeidsgivere, sier rektor Dag Rune Olsen til Forskerforum.
Stillingskoden «forsker» brukes ofte på personer som er tilsatt for å utføre forskning finansiert av eksterne prosjekter. Dette kan være prosjekter som får midler fra ERC eller Forskningsrådet, og som varer over et bestemt tidsrom. Siden finansieringen er midlertidig, får forskerne ofte midlertidige kontrakter.
Brev til alle fakultetene
– I mange tilfeller er det ingen grunn til at forskere skal være midlertidig ansatt, sier Dag Rune Olsen til Forskerforum.
Alle fakultet ved UiB har fått et brev hvor det står at de skal gå gjennom rutinene for hvordan man ansetter forskere midlertidig når finansieringen kommer fra eksterne midler.
– Ofte har prosjektene varighet i både tre og fire år, og da er det overhodet ingen grunn til, og i hvert fall ingen lovhjemmel som tilsier, at de skal være midlertidig ansatt, sier rektor Olsen til Forskerforum.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!