Det er foreslått at hele politiutdanningens kutt skal taes i Oslo. Det reagerer mange sterkt på. Foto: Torkjell Trædal

Politiutdanning: Et fagmiljø står på spill

Politi. Lytt – tenk – en gang til. Det er ennå ikke for sent å snu, skriver høgskolelektor Hege Nilsen Barstad om forslaget om kutt i politiutdanningen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister! Justisminister! Stortingspolitikere! Vi har ropt, skrevet kronikker, delt og ytret oss på sosiale medier, latt oss intervjue, hatt møter med stortingspolitikere – og forgjeves forsøkt å få regjeringen i tale.

Forslaget om et nytt kutt i politiutdanningen, og dernest å ta hele kuttet i Oslo, er ikke bare et oppsiktsvekkende forslag; det er knapt begrunnet, og det hviler i tillegg på et tvilsomt juridisk grunnlag.

Prosessen har dessuten foregått på heller tvilsomme premisser – i hvert fall hvis vi legger til grunn at Norge er et demokrati.

Hege Nilsen Barstad

Det er i Oslo hovedtyngden av fagkompetansen sitter. Det er i Oslo hovedtyngden av forsknings- og pensumproduksjon skjer. Derfor er det viktig at Oslo ikke reduseres med 70 prosent, med den følge at fagmiljøet brytes opp.

Et høgskolestyrevedtak settes til side, uten faglig og juridisk begrunnelse. Justisministeren ber rektor om råd, for så å velge den løsningen rektor fraråder. Det blir stilt spørsmål ved de juridiske vurderingene.

En jussprofessor viser på svært overbevisende og pedagogisk vis at regjeringens vurderinger strider med styreforskriftens formulering og intensjon, men uten at det synes å gjøre noe inntrykk.

Prosessen har dessuten foregått på heller tvilsomme premisser – i hvert fall hvis vi legger til grunn at Norge er et demokrati. For det er jo Norge. Statsbudsjettet for 2020 vil kunne gjøre Politihøgskolen til en politiskole uten høgskolestatus. Dette er stikk i strid med overordnet krav og ambisjon om at politiet skal arbeide kunnskapsbasert.

Enda verre er det at prosessen bygger på skjult lobbyvirksomhet i Larvik kommune; en sammenblanding av lokale interesser og bruk av bekjentskaper, som så gjøres til rikspolitikk. Det kan neppe sies å være forenlig med åpne, demokratiske idealer.

Mye står på spill i denne saken; en politiutdanning, et fagmiljø, og til sist og ikke minst, rokker denne saken også ved grunnleggende demokratiske idealer.

Helt på tampen, før dere vedtar statsbudsjettet: Lytt – tenk – en gang til. Det er ennå ikke for sent å snu.

Innlegget er først publisert i Klassekampen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS