Alle bygningene på OsloMet skal få kvinnenavn, men rektor Curt Rice har foreløpig ikke fått inn så mange forslag. Foto: Benjamin Ward/OsloMet

Rice etterlyste kvinnenavn til bygg, har kun fått seks hittil

Navn. Så langt har OsloMet bare fått inn forslag på seks kvinnenavn til sine bygg på campus i Oslo og på Kjeller. Fristen går ut mandag 1. oktober.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OsloMet har kun fått inn seks navneforslag , men i tillegg ligger det flere forslag ute på Facebook, Twitter og i Khrono, i alt drøyt 20.

Kommunikasjonsdirektør Sverre Molandsveen ved OsloMet regner med at det vil komme flere forslag før fristen 1. oktober.

— Vi har vi fått svært få forslag så langt. Det er ikke så overraskende, da det sjelden kommer inn mye før fristen, sier han.

Ved å gi et bygg Marit Vogt-Svendsens navn vil Oslomet bidra til å anerkjenne hennes pionerinnsats og synliggjøre norsk tegnspråk som språk i Norge.

Språkrådet

Noen av byggene på OsloMet har allerede navn etter kvinnelige pionerer i akademia. Disse er Pilestredet 52 som heter Anna Sethnes hus, Pilestredet 44 heter Elisabeth Lampes hus, Pilestredet 48 heter Eva Balkes hus og Pilestredet 32 Andrea Arntzens hus. Pilestredet 50 er kalt opp etter Katti Anker Møller, mens Pilestredet Park 35 og 33 er oppkalt etter henholdsvis Gerd Hagen og Henriette Bie Lorentzen.

Språkrådet foreslår tegnspråkpioner

Av de seks forslagene som er kommet inn til OsloMet så langt er et forslag fra Språkrådet, støttet av Nasjonalt fagråd for tegnspråk og tolking, om at bygget Pilestredet 42 bør kalles opp etter tegnspråkpioneren Marit Vogt-Svendsen.

Språkrådet skriver i et brev til OsloMet at Vogt-Svendsens innsats innen tegnspråk ikke kan overvurderes.

«Hennes synliggjøring av tegnspråk og innhenting og spredning av kunnskap om tegnspråk har vært viktig også for å få anerkjent norsk tegnspråk som språk i Norge. Ved å gi et bygg hennes navn vil Oslomet bidra til å anerkjenne hennes pionerinnsats og synliggjøre norsk tegnspråk som språk i Norge», skriver Språkrådet.

Leder av Nasjonalt råd for tegnspråk og tolking , Gro Hege Saltnes Urdal, skriver i et innlegg i Khrono at «Vogt-Svendsens innsats er et uvanlig tydelig eksempel på hvordan utvikling av forskningsbasert kunnskap kan føre til samfunnsendringer til beste for en hel befolkningsgruppe.»

Ønsker Malalas hus

Instituttleder ved barnehagelærerutdanningen ved OsloMet, Mette Tollefsrud, mener at Pilestredet 42 bør kalles opp etter Malala Yousafzai, som fikk Nobels fredspris i 2014. I et innlegg i Khrono forteller hun at forslaget kom opp i fakultetsledermøte i desember i fjor, og at det er tidligere dekan Knut Patrick Hanevik ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier som skal ha æren for det.

Curt Rice har understreket at byggene skal oppkalles etter norske, kvinnelige pionerer fra de fagområdene OsloMet jobber med, og slikt sett er ikke Malala aktuell.

Foreslår kvinnelige mediepionerer

I tillegg til Marit Vogt-Svendsen, er det kommet fem andre navneforslag direkte til OsloMet, fire av dem fra Khrono-redaktør Tove Lie. Hun foreslår Norges første kvinnelige journalist, Birgithe Kühle (1762-1832) og den første kvinnelige avisredaktør Josephine Thrane, som var gift med Marcus Thrane. Lie viser til at Thrane inntar en sterk posisjon både i arbeiderbevegelsens historie og i pressehistorien, og at da Marcus Thrane satt fengslet eller var på agitasjonsreiser, bestyrte hun Arbeiderforeningernes Blad.

Videre foreslår Lie Jørgine (Gina) Anna Sverdrup Krog (1847-1916), som var redaktør av kvinnesaksbladet Nylænde og journalist under den spanske borgerkrigen, Gerda Grepp.

OsloMet har dessuten fått inn et forslag om Clara Holst, som var første kvinne som fikk doktorgrad ved Det Kongelige Frederiks Universitet. Hun var språkforsker i tysk språkvitenskap, og ble født for 150 år siden i år (i 1868) og vokste opp i Oslo ganske nær en del av OsloMets bygninger ligger i dag, ifølge forslagsstilleren.

Flere på Facebook

En del navneforslag er også kommet på Facebook, etter at Khrono la ut innlegget fra Curt Rice der han inviterte til navnedugnad.

Les også: Rektor Rice: Hva skal husene hete?

Her foreslås sykepleier Annie Skau Berntsen, opprinnelig fra Oslo men jobbet store deler av livet som misjonær og hjelpearbeider i Kina. Ifølge forslagsstilleren Knut Frydenlund, er ble hun arrestert av kommunistene to ganger og fortsatte deretter hjelpearbeidet fra Hong Kong.

«Kort fortalt en internasjonalt orientert sykepleier fra Oslo. Det burde jo passe ganske bra for OsloMet», skriver han.

Betzy Kjelsberg, Gro Harlem Brundtland og Karin Stoltenberg er tre andre navn i kommentarfeltet på Facebook, og dessuten Nanna With, landets første kvinnelige redaktør. Andre vil ha bygg som er oppkalt etter Lise Lindbæk , Eva Aaserud, Hanna Kvanmo, eller Unni Bleken. Det dukker også opp forslag som Plaza, Hilton og Towers, men ingen har så langt foreslått Rice Tower.

Flere fra bibliotek

Professor Nils Pharo ved OsloMet foreslår følgende navn i Khronos kommentarfelt:

Inger Cathrine Spangen, som er tidligere studieleder ved Bibliotekhøgskolen og Høgskolen i Oslo, Else Granheim, som er tidligere bibliotekdirektør, Gerd Wang som er tidligere rektor ved Statens bibliotekskole og Rikka Deinboll som utviklet skolebibliotekene i Oslo.

På Twitter er det også kommet et par forslag. Et av dem er at Stensberggata 26b bør kalles opp etter Natalie Rogoff Ramsøy (1924-2002), som var pioner innen norsk samfunnsforskning. Hun bidro blant annet til norsk yrkeshistorie og oppbygging av folketellingsdatabasene. Særlig kjent for sin forskning om sosial mobilitet, profesjons- og yrkessosiologi i 1950-90, skriver Rune Halvorsen på Twitter.

Inger Bruun, Norges første meteorolog, er også foreslått på Twitter.

Vil at navnet skal brukes

Rektor Curt Rice sier i sitt innlegg i Khrono at oppkalling etter fagpionerer vil være et fint bidrag til formidling av profesjonshistorie til OsloMets besøkende, og skape yrkesstolthet hos studenter og ansatte.

«Vi kan jo se for oss en informativ, visuell og digital presentasjon i foajéene for eksempel. En slik strategisk og gjennomført profilering vil kreve samarbeid og begeistring på tvers av universitetet vårt», skriver han og legger til at han ønsker at hele navnet på byggene skal brukes for framtiden, ikke bare adressen, som i dag.

Følgende bygg skal ha navn:

Kjeller, Kunnskapsveien 55. Selv om OsloMet kanskje skal flytte herfra, så skal det uansett være aktivitet der en tid framover. Tre av fire fakulteter har tilknytning til bygget; Fakultet for helsefag, Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier og Fakultet for teknologi, kunst og design.

Pilestredet 52. Dette bygget heter allerede Anna Sethnes hus, men i og med at det nå er blitt et studenthus kan det være aktuelt å gi det et nytt navn.

Pilestredet 42. Det tidligere Riksrevisjonsbygget, der Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier holder til, og Khrono.

Pilestredet 35. Her holder Fakultet for teknologi, kunst og design, og Fakultet for samfunnsfag til

Stensberggata 26. Senter for velferds- og arbeidslivsforskning og Institutt for adferdsvitenskap (HF) har aktivitet i bygget.

Pilestredet 46. Her holder rektor Curt Rice og fellesadministrasjonen til.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS