Daværende Høgskolen i Oslo og Akershus, nå OsloMet, overtok Pilestredet 42 fra Riksrevisjonen i januar 2017. Nå skal nbygget få navn i tråd med de andre byggene på campus Pilestredet. Instituttleder mette Tollefsrud frisker opp forslaget om at bygget bør hete Malalas hus. Foto: Nils Martin Silvola

Vil kalle det nyeste huset på OsloMets campus i Pilestredet for Malalas hus

Kvinnenavn. Byggene på OsloMets campus i Pilestredet har navn etter kvinnelige pionerer på fagfelt som er sentrale for universitetet. Instituttleder Mette Tollefsrud frisker opp forslaget om å bryte med tradisjonen å kalle sist ervervede hus «Malalas hus».

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pilestredet 42 skal få nytt navn og ansatte er bedt om å spille inn navneforslag. I kriteriene for navn kan vi lese at «byggene ved OsloMet skal oppkalles etter norske kvinnelige pionerer fra OsloMets fagområder og forskning». Malalas hus passer med andre ord ikke inn. Det er synd og jeg skal forklare hvorfor.

Et bygg som rommer lærerutdanning for barnehagelærere, grunnskolelærere, tospråklige lærere, internasjonale studier og et nasjonalt senter for flerkulturell opplæring hadde kledd et Malalas hus. Et universitet som fronter mangfold og internasjonalisering hadde også fortjent et Malalas hus. Så om vi for et øyeblikk glemmer kriteriene;

Å navngi huset etter Malala Yousafzai ville være symboltungt og gi et signal som adresserer vår faglige profil, vårt verdigrunnlag og ikke minst vårt studentmangfold.

Mette Tollefsrud

Vi kjenner Malala Yousafzai som fredsprisvinner og aktivist. Malala er den unge jenta vi er på fornavn med, som har blitt et symbol for håp og endring og sitt arbeid for jenters rett til utdannelse. Malala har snakket fra FN sin talerstol, hun har hatt samtaler med statsledere over hele verden og var søtten år da hun ble tildelt Nobels fredspris her i Oslo i 2014. Å gi Pilestredet 42 navnet Malalas hus, ville ta opp i seg verdier vi som et fakultet for lærerutdanning og internasjonalisering, og et universitet med en storbyprofil, mangfold og internasjonalt fokus som de fremste kjerneverdier, skal romme. Å navngi huset etter Malala Yousafzai ville være symboltungt og gi et signal som adresserer vår faglige profil, vårt verdigrunnlag og ikke minst vårt studentmangfold.

Om OsloMet fikk et Malalas hus ville skoleklassene som har omvisning på Nobels fredssenter få høre, at på OsloMet- storbyuniversitetet, der har de et hus oppkalt etter Malala Yousafzai. Det ville skape forbindelseslinjer mellom OsloMet og en institusjon som nyter respekt over store deler av verden.

Husene på Campus Pilestredet bærer i dag navnene til Andrea Arntzen, Eva Balke, Henriette Bie Lorentzen, Gerd Hagen, Elisabeth Lampe, Katti Anker Møller og Anna Sethne. Navn på norske kvinnelige pionerer hvis navn blir stående og som vi skal være stolte av.

Malala Yousafzai er født i Pakistan og er ifølge kriteriene uaktuell fordi hun er ingen norsk pioner. Gitt vår flerkulturelle befolkningssammensetning, universitetets verdigrunnlag og strategier mener jeg det er til ettertanke. Det er også verdt å tenke over at gitt kriteriene videreføres, vil det trolig ta en generasjon, eller kanskje to - før en kvinne med innvandrerbakgrunn, eller norskfødt person med innvandrerbakgrunn vil kunne bli vurdert som en kandidat.

Som et apropo er det meg bekjent bare et offentlig skilt som bærer navn etter en person med innvandrerbakgrunn i Oslo. Det er Rubina Rana gate på Grønland som kom på plass i 2006.

Det var ikke jeg som kom opp med forslaget da vi diskuterte navn på fakultetsledermøte i desember i fjor, det skal vår tidligere dekan Knut Patrick Hanevik få æren for. Det var før vi fikk kriteriene. Jeg mener fortsatt det er et det beste forslaget og iallfall verdt en vurdering.​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS