statsbudsjettet 2025
Penger til sletting av studiegjeld kommer først i 2026
Regjeringen løfter fram sletting av studielån i pressemelding om statsbudsjettet for 2025, men først i 2026 kommer pengene til ordningen.
I sin egen pressemelding om statsbudsjettet for 2025, trekker regjeringen fram en ny ordning som i hovedtrekk handler om at folk som bor i en av de 189 kommunene i sentralitetssone 5 og 6 i minst ett år, skal få slettet 25.000 kroner av studielånet i året fra januar 2026.
Men i budsjettet for 2025 har regjeringen ikke satt av en eneste krone til å slette studielånet til folk i distriktene. Tidligere har regjeringen uttalt at prislappen på ordningen ligger på rundt 1,3 milliarder kroner.
Ble lansert 18. september
Ordningen ble først lansert av finansminister Trygve Slagsvold Vedum (sp) og statsminister Jonas Gahr Støre på et pressetreff i bygden Hellesylt i Møre og Romsdal 18. september.
7. oktober ble ordningen løftet fram i pressemeldingen som handler om statsbudsjettet for 2025.
NRK har intervjuet stortingsrepresentant for Høyre, Margret Hagerup, om saken.
— Kreativ talltriksing. Dette er å føre velgerne bak lyset, er dommen fra rogalandskvinnen som sitter i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.
— Opp til velgerne
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) sier at regjeringen hele tiden har vært tydelige på at ordningen ikke skal tre i kraft før 1. januar 2026.
Med andre ord må dagens regjering bli sittende også etter stortingsvalget i 2025 dersom ordningen den har lansert skal tre i kraft.
På spørsmål fra NRK om hva som skjer dersom regjeringen ikke får fortsette, svarer Hoel at det da er opp til de som eventuelt skal overta å avgjøre.
— Det er opp til velgerne ved neste stortingsvalg om dette blir noe av eller ikke, sier statsråden.
«Regelrett galskap»
Regjeringen har i statsbudsjettet satt av 13 millioner kroner til systemutvikling av ordningen, skriver NRK.
Margret Hagerup i Høyre uttaler at sletting av studielån ikke er noe hennes parti har prioritert i deres budsjetter, og at de er skeptiske til effekten av dette.
Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby, kalte prosjektet «regelrett galskap» da det først ble lansert i midten av september.