ny studie

Overraskende mange forskere driver forskning på kanten av etikken

En ny studie blant nederlandske forskere har flere interessante funn.

Aldri før har så mange forskere svart på spørsmål om forskningsetikk og integritet i Nederland. Resultatene er overraskende.
Publisert Oppdatert

Over halvparten av de nederlandske forskerne driver regelmessig med tvilsomme forskningsmetoder, som for eksempel å skjule feil i forskningsdesignet eller å sitere litteratur selektivt.

Og videre: En av tolv innrømmer å ha fabrikkert eller forfalsket forskningsresultater i løpet av de siste tre årene.

Dette er blant resultatene i årets Dutch National Survey on Research Integrity, skriver Science.

Tror resultatene er nær virkeligheten

At åtte prosent innrømmer å ha begått alvorlige forskningsetiske brudd, er mer enn dobbelt så mange som rapporterte om det samme i tidligere studier, ifølge Science.

En av forskerne bak studien, Gowri Gopalakrishna, ved Amsterdam University Medical Center (AUMC), sier at de har brukt gode metoder for å sikre anonymiteten til respondentene i studien.

Gowri Gopalakrishna er en av forskerne bak den nye nederlandske studien.

Derfor tror hun også at de nederlandske forskerne som har svart på undersøkelsen, har vært ærlige i sine svar.

— Vi har god grunn til å tro at våre resultater er nærmere virkeligheten enn tidligere studier, sier Gopalakrishna til Science.

Flere respondenter enn noensinne

Rundt 60.000 nederlandske forskere på alle mulige felt, fra rundt 22 universiteter og forskningsinstitutter, ble spurt om å delta i undersøkelsen i fjor høst.

Flere av institusjonene ønsket ikke å ta del i undersøkelsen, i frykt for negativ publisitet.

Til slutt endte bare 6800 forskere opp med å svare på spørsmålene. Likevel er det flere som har svart på denne enn på tidligere undersøkelser rundt forskningsintegritet, skriver Science.

Antallet ansatte ved universitetene som deltok, er også på linje med tidligere undersøkelser.

Ikke alt er helt sort-hvitt

Et annet funn i studien er at det er PhD-studenter som i størst grad driver med tvilsomm forskningspraksis. 53 prosent av PhD-studentene som svarte på undersøkelsen innrømmer å ha deltatt i tvilsomme metoder i løpet av de siste tre årene, 49 prosent av de fast ansatte rapporterer om det samme.

Publiseringspress ble nevnt som den viktigste årsaken til at forskerne benytter tvilsomme forskingsmetoder, mens redselen for å bli oppdaget av fagfeller var blant de viktigste årsakene til at mange unngår slik praksis.

Elisabeth Bik, som er mikrobiolog og vitenskapelig integritetskonsulent, er ikke overrasket over funnene i studien.

Likevel mener hun at flere av de tvilsomme praksisene som blir nevnt i studien, ikke alltid bør bli sett på som svart-hvitt.

— Å utelukke avvikene fra resultatene dine er forfalskning, men noen ganger har du gode grunner til å gjøre det. Det er bra å ha disse reglene og tenke på dem, men å ikke alltid adlyde dem gjør deg ikke til en dårlig forsker, sier Bik til Science.

Nederlandske forskere ikke verre enn andre

Etter at det i 2011 ble kjent at den nederlandske psykologen Diedrik Stapel i flere år hadde fabrikkert og manipulert sine forskningsdata, har det vært stort fokus på forskningsetikk og integritet i Nederland.

Daniele Fanelli, som er forskningsetiker ved London School of Economics, sier til Science at den ferske nederlandske studien er en av de beste på området, og tror ikke nederlandske forskere er noe mindre etiske enn sine kollegaer andre steder i verden.

— I stedet tror jeg at forskere i Nederland er spesielt opptatt av forskningsintegritet, sier Fanelli til Science.

Powered by Labrador CMS