300 flere arrangementer på Arendalsuka 2018 enn 2017. Bildet er fra fjorårets uke. Foto: Siri Øverland Eriksen

Akademia har mer enn 100 arrangementer på Arendalsuka

Arendalsuka. Landets universiteter og høgskoler står for over 100 arrangementer på Arendalsuka i år. Det er ny rekord.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag skjer det igjen - for sjuende gang: Arendalsuka åpner. Arrangementet som i år kan skilte med over 1000 debatter og arrangementer er blitt kalt både «elitens mingleplass» og «leirskolen for voksne» eller «demokratiets dansegulv», som initiativtaker og tidligere kunnskapsminister Øystein Djupedal helst kaller det.

— Arendalsuka er blitt en stor og viktig arena for makt og politikk som verken organisasjoner, politikere eller redaksjoner kan se bort fra, sier professor Eli Skogerbø til NTB.

Over 100 arrangementer i regi av uh-sektoren

Landets universiteter og høgskoler er mer tilstede enn tidligere og akademia står som arrangør for over 100 arrangementer i år, ifølge en opptelling Khrono har gjort via arrangøroversikten og etter opplysninger fra de enkelte universitetene og høgskolene. Og da er ikke forskningsinstitutter regnet med.

Tallene er litt usikre fordi noen arrangementer er ført opp flere ganger, mens andre er utelatt fra listen.

Se også: Her er oversikten over alle de drøyt 100 arrangementene

UiA og UiO på topp

To universiteter skiller seg ut og står for omlag halvparten av debattene og arrangementene i regi av utdanningsinstitusjonene, og det er Universitetet i Oslo med 32 registrerte arrangementer, mens Universitetet i Agder (UiA) har 22 arrangementer, i tillegg til at Universitets- og høgskolerådets arbeidsgruppe mot mobbing og seksuell trakassering har et eget arrangement.

Denne arbeidsgruppen ledes av UiA-rektor Frank Reichert, og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø er en av deltakerne.

Norges største universitet, NTNU, har 7 arrangementer, men ellers har de fleste mellom 1 og 5.

Arendalsuka er også mingling og pubdebatter. Her fra fjorårets studentnach med Ansa- og NSO-.leder, samt Curt Rice, Nina Waaler og UiB-rektor Dag Rune Olsen. Foto: Siri Ø. Eriksen

Forskere og ansatte fra de fleste av landets høyere utdanningsinstitusjoner deltar på en lang rekke andre debatter og arrangementer på Arendalsuka i tillegg.

For mye Møllers Tran?

I fjor, som fersk og nytiltrådt rektor ved Universitetet i Oslo, var Svein Stølen på Arendalsuka et knapt døgn – for første gang.

I år slår han og UiO på stortromma og er ifølge programoversikten arrangører av over 30 debatter.

— Har dere tatt for mye Møllers Tran på Arendalsuka i år?

UiO-rektor Svein Stølen og fung. kommunikasjonsdirektør, Stein Roar Fredriksen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

— Universitetet i Oslo har samlet over 2000 arrangementer i året. I år legger vi en del av dem til Arendalsuka, sier Stølen.

Han understreker at ikke alt av arrangementer handler om høyere utdanning.

— Arendalsuka er delt opp i ulike tema, og vi er et universitet med stor bredde og vi er tilstede på Arendalsuka med dette, sier han.

— Men vil dere klare å få folk til å komme på alle disse arrangementene?

— Det gjenstår å se, men interessen er stor. Vi ser ikke for oss at det skal komme 1000 personer på hvert arrangement. Når vi snakker om religiøse ledere, treffer vi en offentlighet, ekstremise vil tiltrekke seg andre og livsvitenskap og SPARK atter andre, sier han, og legger til:

— Målet vårt er å sette agendaen på ulike områder, og vi har sterke folk og sterke meninger.

Stor representasjonskonto?

— Litt ondsinnede kommentatorer har sagt at mye handler om de uformelle møtene og hvor mange viktige personer man klarer å spandere øl på i løpet av uka. Hvor stort er representasjonsbudsjettet ditt denne uka?

Vi ser ikke for oss at det skal komme 1000 personer på hvert arrangement.

Svein Stølen

— Jeg har ikke noe representasjonsbudsjett, og legger ikke opp til det. Men det er viktig å snakke med folk. PR-bransjen står sterkt her, men nettopp derfor tenker jeg det er både bra og viktig at akademia er så tydelige tilstede med alt hva vi har å by på, sier Stølen.

— Den nye NSO-lederen sa også i Khrono at det er fint at universitetene kommer seg ned fra elfenbenstårnene sine og ned på Arendalsuka, hva sier du til det?

— Jøye meg, for noe tull. Det er lenge siden akademia satt i «elfenbenstårnene» sine og jeg kjenner meg ikke igjen i det. Jeg tar gjerne konkret kritikk på hva vi kan gjøre bedre, men elendighetbeskrivelser er jeg motstander av, sier Stølen.

UiO-rektoren skal selv delta i fire debatter, og har ikke satt noen konkret mål på hva UiO skal sitte igjen med etter storsatsingen.

De minste er fraværende

De eneste av universitetene og høgskolene som ikke prioriterer Arendalsuka er Høgskolen i Østfold og Høgskolen i Molde, mens Høgskulen i Volda og Universitetet i Stavanger bare har svært begrenset deltakelse.

Marit Boyesen (UiS), Dag Rune Olsen (UiB), Frank Reichert (UiA) og Ole Petter Ottersen (dengang UiO) på Arendalsuka 2016.

— Vi gjorde en sondering, men fant ut at vi ikke har kapasitet til å dra i oppstartuka for studieåret. Jeg som rektor må ihvertfall være tilstede og møte de nye studentene, sier rektor Steinar Kristoffersen i Molde.

Fra Høgskolen i Østfold blir det ingen deltakelse, så vidt informasjonssjef Tore Petter Engen er kjent med.

Prioriterer fadderuka

Rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda holder seg også hjemme, men dekan Audhild G. Rotevatn er deltaker på ett arrangement.

— Ellers har vi semesterstart samme uka, og jeg har prioritert fadderuka framfor Arendalsuka. Jeg tror det er viktigere for de nye studentene våre, sier Roppen.

Universitetet i Stavanger har heller ikke noe eget arrangement.

Strategi- og kommunikasjonsdirektør Anne Selnes opplyser at det likevel er vitenskapelig ansatte fra UiS som skal i ilden i arrangementer i regi av andre.

Skal ledelsen hos dere dit?

Jeg har prioritert fadderuka framfor Arendalsuka. Jeg tror det er viktigere for de nye studentene våre.

Johann Roppen

— Rektor og strategi- og kommunikasjonsdirektøren vil være tilstede i Arendal; førstnevnte torsdag og sistnevnte torsdag og fredag, opplyser Selnes.

Forsker på deltakelse

Høgskolelektor Ketil Raknes ved Høyskolen Kristiania har ledet et forskningsprosjekt om Arendalsuka i regi av POLKOM – Senter for studier av politisk kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. De har blant annet undersøkt hvilke organisasjoner som kommer på Arendalsuka og hva de får ut av å være der.

På et seminar under Arendalsuka torsdag ettermiddag skal Raknes sammen med Dag Wollebæk fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) og Øyvind Ihlen fra UiO legge fram resultater fra en større spørreundersøkelse som ble sendt ut i etterkant av Arendalsuka 2017.

Raknes vil ikke røpe noen resultater av undersøkelsen overfor Khrono, og heller ikke kommentere akademias sterke tilstedeværelse i år. Til Morgenbladet (for abonnenter) sier han at han mener det er bra at utdanningsinstitusjoner stiller sterkt og at de kan bidra med balanse i en i en uke preget av lobbyisme og pr.

— Forskere trenger møteplasser der de mer uformelt kan finne ut av ulike sektorer og ulike miljøers behov. Det kan være et problem i forskningshverdagen at forskere kan være langt fra feltet de skal tilføre kunnskap til, sier Raknes.

Flere akademikere enn politikere

Tidligere kunnskapsminister (2005-2007) Øystein Djupedal er en av stifterne av og initiativtakerne til Arendalsuka. Den tidligere SV-statsråden og fylkesmannen er nå ansatt som seniorrådgiver ved Universitetet i Agder og han leder også programkomiteen på Arendalsuka. Han er ikke overrasket over at akademia nå kommer for fullt inn på «dansegulvet» i sørlandsbyen.

Øystein Djupedal leder programkomiteen for Arendalsuka. Til daglig er han seniorrådgiver i UiA-ledelsens stab. Her fra starten på uka i fjor. Foto: Danny Santana, Arendalsuka

— Jeg er veldig godt fornøyd med at akademia er tyngere inne i år enn tidligere, og at Universitetet i Oslo kommer så tungt, tror jeg bare er starten, sier Djupedal til Khrono.

— Men det tok litt tid før universitetene og høgskolene skjønte at de kunne, eventuelt burde, være der?

— Det har vært flere akademikere enn politikere her. Selv om institusjonene ikke har hatt egne arrangementer, så har vi bestandig hatt mange akademikere med i debatter og på arrangementer, og det blir stadig flere forskere og færre politikere, sier Djupedal og legger til:

Det har vært flere akademikere enn politikere her.

Øystein Djupedal

— Målet er at folk skal være litt klokere etter at de har vært på Arendalsuka.

Midt i studiestart

— Men dette skjer jo midt i studiestart hvert år?

— Vi har nå avtalt med Universitets- og høgskolerådet at vi ikke skal legge de viktige universitets- og høgskoledebattene i begynnelsen av uka, slik at de kan gjøre unna studiestart i løpet av mandag og tirsdag. Det er en fin løsning.

— Det går fint for de som ikke har flercampus og må bruke hele uka på studiestart?

— Arendalsuka kommer til å være i uke 33 også framover, så de får planlegge etter det, sier Djupedal som er øverste sjef for over 1000 arrangementer i kommende uke.

Daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og nåværende minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, under Arendalsuka 2015. Foto: Tove Lie

Statssekretær Rebekka Borsch (V) i Kunnskapsdepartementet har noen travle dager i vente.

Fra tirsdag til torsdag skal hun delta i 11 ulike debatter, ifølge departementet. Statsråd Iselin Nybø vil være der torsdag og skal da delta på fem arrangementer.

Les også: Tidligere Khrono-saker fra Arendalsuka

FAKTA

Arendalsuka

Arrangeres for sjuende gang i år.

Per 9. august var det innmeldt 1082 arrangementer, sammenlignet med 788 ifjor.

Det er 556 forskjellige arrangører.

27 av disse er universiteter og forskningsinstitusjoner.

Ellers er det 111 ideelle organisasjoner som har arrangementer, 93 bedrifter og næringsliv, 81 interesseorganisasjoner, 42 er offentlige institusjoner, 37 arbeidstakerorganisasjoner, 29 næringslivsorganisasjoner, og 14 politiske partier. 122 er i kategorien «annen», da de samarbeider med flere aktører.

130 forskjellige arrangementssteder blir tatt i bruk under Arendalsuka.

Kilde: Arendalsuka

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS