Både læring og latter for UH-toppene under Arendalsuka

Arendalsuka er blitt et verksted der næringsliv, politikk og arbeidsliv møtes. I år var også universiteter og høgskoler mer hjertelig tilstede enn tidligere.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskole- og universitetstopper var mer til stede enn tidligere under årets Arendalsuka.

I et hav av arrangementer fra onsdag til tirsdag, er det ikke like lett for alle å få oppmerksomhet og gjennomslag i det som er blitt en stor nasjonal politisk møteplass på på tampen av sommeren, der både politiske partier, frivillige organisasjoner, næringsliv, arbeidsliv og etterhvert også akademia vil se og bli sett. 

I tillegg til mandagskveldens partilederdebatt, sendt direkte på NRK, var mandagen universitets- og høgskoledagen.

(F.v. Gunnar Bovim, Dag Rune Olsen og Mari Sundli Tveit). 

— Viktig synliggjøring

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, var en av få som var spontant tilstede i fjor. I år var det mer planlagt: 

— Det er et viktig arrangement, dette. Det er blitt ekstremt populært og snart ingen som ikke tør å være på Arendalsuka, sier rektor Olsen fra Bergen. Han har også vært litt medarrangør i år, gjennom sin posisjon i Universitets- og høgskolerådet, og deltok i flere debatter. 

— Det som jeg oppfatter som viktigst for oss er at vi er tilstede og snakker om de store og viktige tingene for universitets- og høgskolesektoren. Det er viktig å synliggjøre at vi er en del av det politiske feltet og for nasjonen Norge, og ikke minst: Synliggjøre oss for politikerne. 

Dette er en god møteplass mellom akademia, arbeidsliv og politikk.

Anne Husebekk

Det er blitt ekstremt populært og snart ingen som ikke tør å være på Arendalsuka.

Dag Rune Olsen

Det som skjedde under Arendalsuka vil sette sitt klare preg på høstens strategi-arbeid. 

Ole Petter Ottersen

Dagen om høyere utdanning på mandag var stimulerende.

Curt Rice

I fjor deltok også UiB-rektoren på studentnachspielet og «vant» dette. Men i år var det annerledes lagt opp så han gikk glipp av dette arrangementet som var tidlig i uka. 

Les også: Lang dags debattferd mot natt for Isaksen

Konferanse om kompetanse

Rektor ved Universitetet i Agder (UiA), Torunn Lauvdal, var initiativtaker til den store konferansen om Kompetanse for fremtidens Norge, som ble avviklet på mandag formiddag.

Les også: Mistilpasset utdanning?

Sammen med Forskningsrådet, Unio, NIFU og Universitets- og høgskolerådet fylte de kinosalen i sørlandsbyen, og Lauvdal er fornøyd med dagen og uka som sådan.

— Det skjer jo veldig mye på denne tida med studiestart og det hele. Men Arendalsuka har blitt en veldig fin møteplass. I fjor savnet jeg mer om høyere utdanning og tok derfor initiativet til mandagens seminar, sier Lauvdal i en kommentar til Khrono.  

— Mye av det som kom fram har man kanskje hørt før, men det er viktig å ha den løpende debatten og få den ut i offentligheten, sier hun. 

— I tillegg er jo Arendalsuka en veldig fin møteplass og vi møter mange i ulike nettverk, sier rektoren i Agder.

Hun går av som rektor ved årsskiftet, da tar Frank Reichert over stillingen ved Universitetet i Agder. 

Fornøyde i Bergen, Tromsø og Oslo

— Jeg er svært fornøyd med min første «Arendals-uke», sier rektor ved Høgskolen i Bergen, Ole-Gunnar Søgnen, og poengterer:

— Nyttig møteplass, gode seminarer, og arrangementet er lagt til et godt tidspunkt.

Også rektor Anne Husebekk ved UiT - det arktiske universitet, hadde tatt turen fra Tromsø til Arendal.

— Dette er en god møteplass mellom akademia, arbeidsliv og politikk.

Mange gode seminarer, mye folk og aktivitet i en liten sørlandsby, er hennes oppsummering.

— En gedigen politisk, faglig og sosial happening! Det som skjedde under Arendalsuka vil sette sitt klare preg på høstens strategiarbeid, sier rektor ved Universitetet i Oslo og leder i Universitets- og høgskolerådet, Ole Petter Ottersen (bildet under). 

(Rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen (midt i bildet) og rektor ved Høgskolen i Bergen, Ole Gunnar Søgnen (bak til høyre).

Opplæring for Bovim 

NTNU-rektor Gunnar Bovim har tatt det hele som opplæring:  

— Det er første gang jeg og NTNU deltar, så dette er opplæring. Men det er en fin arena for samtaler og interessante seminarer. Det gjenstår noe på å få oversikt og forutsigbarhet, hvor bør vi fra NTNU med fordel delta for å lære mest mulig og bidra med vår kompetanse, sier han, som legger til at det samlet sett har vært nyttig. 

— Men det er sikkert mulig å planlegge vår deltakelse bedre: Hvem skal dra, når og hvor skal vi være, sier han. 

HiOA med egen konferanse

Høgskolen i Oslo og Akershus la sin store kunnskapskonferanse til Arendal i år, for første gang. Den trakk også fullt hus og planene om et velferdsbarometer fra høgskolens forskere ble lagt fram blant annet. 

Les også: Vil lage barometer for velferd

Rektor Curt Rice er strålende fornøyd og stolt over hvordan HiOA markerte seg mandag. 

— Dette var den første gangen jeg besøkte Arendalsuka og jeg synes dagen om høyere utdanning på mandag var stimulerende. Det er bestandig nyttig å høre vår minister og fange opp de politiske prioriteringene hans. Det er nyttig å høre kolleger både fra andre institusjoner i universitets- og høgskolesektoren, men også dem som ser på oss utenfra, sier Rice.

HiOA-arrangementet, Kunnskapskonferansen, var meget godt besøkt mandag ettermiddag.

— Den hadde et innhold som matcher profilen vår perfekt, som en forskningsinstitusjon — snart et forskningsuniversitet — med tungt fokus på det som vi står for, nemlig en forskningsbasert tilnærming til profesjonsutdanninger og arbeidsliv, sier Rice (bildet over) som også rent personlig benyttet anledningen til å bli kjent med nye kolleger, for eksempel rektorene fra flere av landets øvrige høgskoler.

En fin tone blant rektorer

— Det er helt åpenbart en veldig fin tone i rektorkollegiet og jeg føler meg heldig som får slike gode kolleger å samarbeide med på det viktige nasjonale prosjektet som heter høyere utdanning og forskning, sier Rice. 

Studenter i debatt og på nachspiel

— Arendalsuka er et flott arrangement for å sparke i gang den politiske perioden. Det er viktig for Norsk studentorganisasjon (NSO) å være representert for å sikre at studentenes stemme også blir hørt i de politiske debattene, sier leder i NSO Therese Eia Lerøen (bildet over).

I tillegg mener hun det er en fin arena for å møte veldig mange av NSOs samarbeidsorganisasjoner, media og politikere.

— Det er en viktig arena både for politisk arbeid og det sosiale, sier hun en smule sliten etter fem sosiale og politiske dager, men er fornøyd med innsatsen og arrangementene.

 — Det var flere arrangementer i år som handlet om høyere utdanning og forskning og jeg håper på enda større oppmerksomhet rundt dette til neste år, med stor deltakelse fra studentene, sier hun. 

Studentnach

Det er tredje året NSO arrangerer studentnach under Arendalsuka. I år var arrangementet lagt til begynnelsen av uka og Khrono hadde ikke anledning til å være til stede. 

— I år igjen var det stinn brakke, spennende debatt og god stemning. Årets tema var fremtidens behov for kompentanse. Her spurte vi panelet blant annet om vi kan planlegge for hvilken kompetanse vi trenger, hva universiteter og høyskoler skal utdanne til og om vi trenger mer politisk styring av hva universiteter og høyskoler skal kunne tilby studier i, forteller den nyvalgte NSO-lederen, Therese Eia Lerøen. 
 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS