praksis

OsloMet-studenter engstelige for praksis

350 lærerstudenter på OsloMet skal ut i praksis. Flere er redde for koronasituasjonen, melder NRK.

De ansatte på lærerutdanning på OsloMet har i hovedsak hjemmekontor, så langt det går. Her instituttleder Vibeke Bjarnø.
De ansatte på lærerutdanning på OsloMet har i hovedsak hjemmekontor, så langt det går. Her instituttleder Vibeke Bjarnø.
Publisert

Totalt skal OsloMet ha over 700 studenter ut i praksis akkurat nå. På lærerutdanningen skal 350 av deres totalt 3200 lærerstudenter ut i praksis nå.

Saken skal ha blitt tatt opp i fagutvalget hos studentene, og deretter fulgt opp av studieledere med mer informasjon til studentene.

Det var NRK som først omtalte saken.

— Det har blant annet blitt lagt ut oppdatert informasjon fra praksisadministrasjonen på nettsidene, forteller instituttleder Vibeke Bjarnø.

Forstår studentenes bekymring

— Vi har stor forståelse for at studentene er usikre i den situasjonen vi er i, starter Bjarnø.

Hun legger til at OsloMet og lærerutdanninga tar smittevern på det største alvor, og følger løpende Folkehelseinstituttets anbefalinger.

— Det er satt inn mange ulike tiltak for å redusere presset på kollektivtransporten, slik at de som må bruke kollektivtransport kan gjøre det. Lærerstudenter i praksis, er en slik gruppe, sier Bjarnø til Khrono.

Bjarnø forteller at OsloMet har satt i verk følgende tiltak:

  • All fysisk undervisning for disse studentene er redusert til 25 prosent, resten er digitalt.
  • OsloMet deler denne uka ut vaskbare munnbind til alle studenter og ansatte.
  • Studenter som bor sentrumsnært, er forsøkt tildelt skoler som ligger motsatt vei av rushtrafikken.
  • Hovedregelen for de ansatte fortsatt er på hjemmekontor.

— Samfunnskritisk utfordring

Vibeke Bjarnø understreker at OsloMet ser det som en samfunnskritisk oppgave å sikre landet lærere, og at det kan få store konsekvenser om tusenvis av lærerstudenter blir forsinka i utdanningen sin.

— Situasjonen vi er i er utfordrende. Det krever at vi vurderer løpende fra dag til dag, av og til fra time til time. Dette ligger mye læring i å håndtere en slik situasjon. I læreryrket er også mye uforutsigbart og det skjer hele tida noe en ikke hadde forutsett, understreker Bjarnø.

Bjarnø forteller også at OsloMet samarbeider med flere hundre praksiskoler. De har også blitt enige med dem om hvordan man skal håndtere praksis ved eventuell overgang til kun digital undervisning, karantenesituasjoner med videre.

— Vi er pålagt å sikre at studentene innfrir de krava som stilles til dem. Alt dette kan ikke gjøres digitalt. Der det er mulig må vi ha lærerstudentene ute i praksis. Det er en grense for hvor mye avkortning av praksis som kan gjøres. Det er også svært utfordrende for pressa skoler å ta igjen et stort etterslep. Vi prioriterer derfor å gjennomføre praksis, og utsetter og avkorter den kun når det er absolutt nødvendig.

Powered by Labrador CMS