Ved å legge ny campus til Lillestrøm sentrum, slik det først ble signalisert, vil mye mer ligge til rette for å skape et ettertraktet og moderne studiested, skriver Skedsmo-ordfører Ole Jacob Flæten. Foto: Arbeiderpartiet

Ordfører om OsloMet: Løftebrudd å redusere tilbudet i Akershus

Kjeller. Å forringe tilbudet om høyere utdanning i Akershus er stikk i strid med de politiske intensjonene som lå til grunn for opprettelsen av Høgskolen i Akershus, skriver ordfører om OsloMets planer om å bli på Campus Kjeller.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da fusjonen mellom Høgskolen i Akershus og Høgskolen i Oslo ble et faktum, var det en forutsetning at høgskolemiljøet i Akershus ikke skulle reduseres eller forringes. Nå har man imidlertid begynt å snakke om muligheten for et redusert tilbud i Akershus, basert på kortsiktige vurderinger knyttet til kostnader og effektivisering.

Det handler om utvikling av en by og en region og økt utdannings-nivå for be-folkningen. Det handler også om omdømmet til utdannings-institusjonen

Ole Jacob Flæten

Er det ønske om å beholde/styrke OsloMet i Akershus, bør man legge fremtidsplaner som støtter opp om dette, ikke det motsatte. Å forringe tilbudet om høyere utdanning i Akershus er stikk i strid med de politiske intensjonene som lå til grunn for opprettelsen av Høgskolen i Akershus.

Les også: Flere artikler om Lillestrøm-saken i Khrono

Høgskolen i Oslo og Akershus fikk i år universitetsstatus, og navnet ble Oslo Metropolitan University, forkortet til OsloMet. Det består av to deler. En i Oslo sentrum (tidligere Høgskolen i Oslo) og en i Akershus (tidligere Høgskolen i Akershus). Sistnevnte ligger på Kjeller i Skedsmo kommune. I det siste har det gått en debatt om hvorvidt Akershusdelen bør forbli i dagens lokaler på Kjeller eller flytte inn til Lillestrøm sentrum når dagens leiekontrakt utløper i 2023.

Et moderne universitet bør ha en beliggenhet som gjør det lett tilgjengelig og som gjør det attraktivt for studenter og fagpersonale å søke seg dit. Et attraktivt og moderne universitet er lett tilgjengelig for alle. Det betyr god tilgjengelighet med kollektiv transport, et tilhørende levende studentmiljø, nærhet til servicetilbud og gode studentboliger tilgjengelig.

Med dagens beliggenhet på Kjeller er adkomst til universitet til dels bilbasert, eller man må belage seg på flere bytter for å nå det med kollektivtransport. Det finnes ingen servicetilbud til ansatte og studenter i nærområdet. Studentboligene som ble bygget ligger for usentralt til at studentene har funnet dem veldig attraktive.

Ved å legge ny campus til Lillestrøm sentrum, slik det først ble signalisert, vil mye mer ligge til rette for å skape et ettertraktet og moderne studiested. Lillestrøm er i vekst og en by som har mye å by på, både av daglige servicetilbud, men i stadig økende grad også av kulturelle- og andre fritidstilbud. Det er også splitter nye studentboliger under planlegging midt i sentrum.

Spørsmålet om fremtidig beliggenhet for OsloMet i Akershus handler om mer enn kortsiktig budsjetteffekt. Det handler om utvikling av en by og en region og økt utdanningsnivå for befolkningen. Det handler også om omdømmet til utdanningsinstitusjonen.

I et oppslag spør rektor Curt Rice «hvem kjemper egentlig for flytting til Lillestrøm»? Jeg stiller meg gjerne, med resten av kommunen, i spissen for denne «kampen».

Les også: OsloMet forhandler om en billigere løsning på Kjeller

Ved å beholde campus på Kjeller er vi redd det reduserer utdanningsmiljøet til en liten satellitt av OsloMet, mens ved å flytte inn til Lillestrøm sentrum kan man styrke universitets posisjon og attraktivitet som et fremtidsrettet, moderne og tilgjengelig universitet. Vi helt sikre på at det vil bli vinn-vinn-vinn for universitetet, studentene og regionen.​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS