Flere av de nye OsloMet-skiltene er satt opp uten tillatelse
Skilting. Flere av de omdiskuterte nye OsloMet-skiltene er satt opp uten tillatelse fra Plan- og bygningsetaten. Nå venter ekstragebyr og i ytterste konsekvens kan skiltene måtte fjernes.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I sommer har det pågått en storstilt oppdatering av skiltingen på OsloMet-campuser både i Oslo, på Kjeller og i Sandvika. Totalt 6300 skilt byttes ut, med et budsjett på 5 millioner kroner.
Men på fasadene til de verneverdige byggene i campus Pilestredet i Oslo har en rekke skilt blitt satt opp uten tillatelse fra Plan- og bygningsetaten. Dette gjelder Pilestredet 42, 46, 50 og 52.
Det bekrefter etatens kommunikasjonsdirektør Trude Isaksen overfor Khrono.
— Foreløpig har vi ikke gitt tillatelse til denne skiltingen, og vi har 12 ukers frist på å saksbehandle slike saker. Dette regnes fra det tidspunktet hvor søkerne hadde sendt inn de dokumentene vi trenger for å behandle saken. I praksis fikk vi komplette dokumenter i denne saken i slutten av juli, skriver Isaksen.
Samtidig opplyser Skedsmo kommune til Khrono at de ikke har mottatt noen søknad om skilting ved campus Kjeller. Også der har fasaden allerede blitt oppdatert med stort skilt over hovedinngangen.
Dersom det allerede er satt opp skilter på disse byggene, behandler etaten denne saken som alle andre ulovlige forhold.
Trude Isaksen
Tilleggsgebyr eller fjerning
Saken utløser i beste fall tilleggsgebyrer for OsloMet, uten at Plan og bygg i Oslo kan opplyse nøyaktig størrelse på et gebyr før saken er ferdig behandlet.
— Dersom det allerede er satt opp skilter på disse byggene, behandler Plan- og bygningsetaten denne saken som alle andre ulovlige forhold. Det betyr at man får mulighet til å søke om godkjenning. Dersom vi gir tillatelse i saken, får de et tilleggsgebyr for å ha satt i gang uten tillatelse. Dersom ett eller flere av skiltene ikke blir godkjent, må de fjernes, opplyser kommunikasjonsdirektør Isaksen.
— Hvor vanlig er det å gå i gang med slikt arbeid før man har fått tillatelse?
— Det er ikke særlig vanlig. Normalen er at man venter på tillatelsen man har søkt om før arbeidet går i gang.
Her kan man lese alle dokumentene i søknadsprosessen for skiltingen. Søknaden ble først registrert i slutten av mai, men forberedelsen av en uttalelse fra Byantikvaren gjorde at den ikke anses som komplett før i slutten av juli.
Det er firmaet Eurosign som er leverandør av skiltene, og som står oppført som søker.
Ingen søknad på Kjeller
Det er ikke bare i Oslo at arbeidet med skiltingen har gått i gang før endelig tillatelse.
Ved campus Kjeller i Skedsmo kommune har et stort OsloMet-skilt fått plass over hovedinngangen, uten at kommunen kan se å ha mottatt noen søknad.
Fra teknisk sektor i Skedsmo får Khrono opplyst at det praktiseres «sjanse til å rydde opp» ved å søke om tillatelse i etterkant, men at tilleggsgebyr pålegges også i Skedsmo. Pålegg om fjerning og tvangsmulkt er videre reaksjoner hvis søknaden så ikke blir godkjent.
Klare til studiestart
Asbjørn Seim er direktør for OsloMets Divisjon for digitalisering og infrastruktur.
Han forteller at de fleste nye skiltene i Pilestredet, som ved P32 og P35, har fått godkjennelse fra Plan- og bygningsetaten, og at noen andre skilt er satt i bero mens de venter på grønt lys.
— Noen skilt er imidlertid hengt opp slik at de er klare til studiestart denne uken når vi tar imot opp mot 20.000 studenter, selv om de ikke er endelig godkjent. Vi har forhåpninger om at også disse skiltene blir raskt godkjent. Verken naboer eller Byantikvaren har innsigelser mot skiltene, skriver Seim til Khrono.
Angående campus Kjeller melder Seim:
— Vi har også søknad om skilting for studiested Kjeller på vei til Skedsmo kommune.
Språkprotester
Som Khrono har omtalt tidligere, har skiltingen har skapt reaksjoner av andre årsaker også. To OsloMet-professorer reagerte i et innlegg på at det engelske navnet figurerer først, høyest og i fetest skrift på flere av skiltene.
Språkrådet har uttalt at de mener OsloMet bryter sine egne retningslinjer for språk med å skilte «først og fremst på engelsk».
Saken har blitt omtalt flere ganger i Dagens næringsliv, der kommentator Eva Grinde nylig tok til orde for at skiltene må fjernes og byttes ut.
Les også:
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!