Nybø møter motstand i Stortinget
Selvstyre. — Jeg ønsker å vise universiteter og høgskoler større tillit og gi mer selvstyre. Det er påfallende at Stortinget går imot dette i to konkrete saker nå, sier statsråd Iselin Nybø.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken blir oppdatert).
Alta (Khrono): Høyere utdannings- og forskningsminister, Iselin Nybø og regjeringen har havnet i mindretall i Stortinget i to saker som gjelder høyere utdanning og endringer i universitets- og høgskoleloven. Stortinget behandler sakene i dag, torsdag 31.mai.
Innføring av en mentorordning for alle studenter er den ene saken. Den andre handler om de høyere utdanningsinstitusjonenes rett til å bestemme opptakskravene sine selv.
Dagen før Stortinget skal behandle sakene er Iselin Nybø i Alta på seminar med ledelsen ved landets universiteter og høgskoler. Og hun legger ikke fingrene imellom på hva hun mener med stortingsflertallets holdning i disse to sakene.
Vil gi institusjonene mer selvstyre
— Jeg ønsker å vise universiteter og høgskoler større tillit og gi mer selvstyre. Det er påfallende hvis Stortinget går imot dette i to konkrete saker nå, sier hun til Khrono.
At stortings-flertallet har mer tillit til statsråden enn til landets universiteter og høgskoler når det gjelder hvem som skal ta opp som studenter, er litt spesielt.
Iselin Nybø
Hun opplyser at regjeringspartiene kommer til å fremme et forslag om å foreslå allerede i høst hvordan en mentorordning kan innføres, og onsdag pågikk det samtaler med Kristelig Folkeparti med håp om at de kan støtte forslaget og dermed gi fortgang i innføring av mentorordningen.
Hans Fredrik Grøvan, Kristelig Folkeparti, bekrefter overfor Khrono torsdag morgen at KrF fortsatt støtter flertallet i innstillingen fra utdanningskomiteen.
Her heter det at man ønsker å lovfeste mentorordningen, og at saken derfor bør bli endel av arbeidet med å revidere universitets- og høgskoleloven, noe som altså ikke er det Nybø ønsker seg.
— Men hvis det skulle dukke opp nye forslag i dag som vi også kan støtte kan vi være åpne for det, men det må være tilleggsforslag til flertallsinnstilling, sier Grøvan, som er KrFs talsperson på på høyere utdanning.
Stortinget åpner klokken 10 torsdag, og saken om «Endringer i universitets- og høyskoleloven» er sak nummer seks på dagsorden. Det handler blant annet om mentorskaen, NOKUTs oppgaver, eksamen og personvern mv..
Ingen grunn til å vente
Opposisjonen på Stortinget har flertall for å henvise trinnvis innføring av mentorordning for studenter til lovprosessen for revidering av universitets- og høgskoleloven. Og venstrestatsråden har håp om at de skal komme i mål slik at en mentorordning kan gjennomføres raskere enn det stortingsflertallet legger opp til nå.
— Det er ingen grunn til å vente med en mentorordning for studenter til 2021, sier Nybø, og hun mener at man ikke trenger en lang prosess med å lovfeste ordningen.
Viktig studentkrav
Flertallet i Utdannings- og forskningskomiteen (UF) på Stortinget vil at regjeringen skal «utrede og foreslå hvordan man trinnvis kan innføre en faglig mentorordning for alle studenter på bachelornivå i høyere utdanning.»
Forslaget kommer i komiteens innstilling til endringer av Universitets- og høgskoleloven, og støttes kun av opposisjonspartiene i komiteen.
— Jeg ser ingen grunn til at unviersiteter og høgskoler skal måtte vente med å innføre en mentorordning. Jeg har tillit til at de vil gjøre det. Sektoren har bedt om mer tillit, men det er det motsatte som nå er i ferd med å skje i Stortinget, sier Nybø.
Hun er også misfornøyd med at stortingsflertallet går imot forslaget om at universiteter og høgskoler selv, og helt lokalt, kan få lov til å bestemme sine egne opptakskrav i større grad.
— Her handler det også om tillit og mer selvstyre, som også stortingsflertallet sier nei til. Her mener de at det bare er statsråden og departementet som sentralt skal fastsette opptakskrav til studiene ved landets høyere utdanningsinstitusjoner.
Det er ingen grunn til å vente med en mentor-ordning for studenter til 2021.
Iselin Nybø
Mer ulikhet
— Opposisjonen er redde for at det skal bli ulike krav ved landets høyere utdanningsinstitusjoner?
— Det ligger jo i sakens natur. Med mer autonomi, kan det bli større ulikheter. Men at stortingsflertallet har mer tillit til statsråden enn til landets universiteter og høgskoler når det gjelder hvem som skal tas opp som studenter, er litt spesielt, sier hun.
— Diskuterer dere opptakskrav med Krf også, for å eventuelt få til et flertall for dette til torsdagens stortingsbehandling?
— Nei, dette er en mye mer teknisk sak som er vanskeligere å få til. Men jeg har et godt håp om at Krf skal snu i saken om mentorordning og få fortgang i den saken, sier Iselin Nybø.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!