Metoo i akademia

Opprop mot sexisme: «Det er vanskelig å veilede deg når du har en så erotisk utstråling»

689 personer har skrevet under på et opprop mot sexisme ved danske universiteter.

Flere historier og et opprop med nesten 700 signaturer viser at sexismen florerer ved danske universiteter.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Hvorfor er du her? Du bør stå hjemme på kjøkkenet i lærtøy og få noen slag på baken.»

Slik lyder en av flere episoder som er blitt tilsendt initiativtakerne bak et opprop som nesten 700 kvinner og menn i hele Danmark har signert.

Den danske avisen Politiken publiserte fredag hele oppropet.

Flere bransjer i Danmark, blant dem media, politikk og musikkbransjen, har den siste tiden ropt varsku mot en sexisme som florerer og lever i beste velgående.

Det var blant andre programleder Sofie Linde som fyrte opp under debatten, da hun tok et sterkt oppgjør med seksuell trakassering under en direktesendt prisutdeling på TV i starten av september.

Metoo-bevegelsen har nådd våre naboer i sør, snart tre år etter den preget nyhetsbildet i andre deler av den vestlige verden.

— Jeg er ikke sikker på at vi hadde turt det om det ikke var for de andre bransjene som gjorde dette først, sier en av initiativtakerne, professor ved Copenhagen Business School, Sara Louise Muhr til Danmarks radio (DR).

Professor Sara Louise Muhr er en av intiativtakerne til oppropet.

«Du er så lekker, kan jeg kjøre deg til et hotell?»

Muhr og 16 andre kvinner sendte ut en e-post til danske akademikere og oppfordret dem til å vise hvor stort omfanget av sexisme var ved universitetene. I e-posten skrev kvinnene blant annet:

«I den akademiske verden er vi mange som har opplevd og stadig opplever grensoverskridende, krenkende, sexistisk atferd fra andre, som ofte har posisjoner høyere oppe i det akademiske hierarkiet».

De ba mottakerne om å enten komme med sine historier eller skrive under på oppropet om de selv eller noen de kjente hadde opplevd å bli seksuelt trakassert.

I e-posten deler de flere innsendte historier:

  • På en julelunsj på instituttet mitt kom en eldre mannlig kollega opp til meg bakfra og hvisket meg i øret, at han hadde endret på bordplanen, slik at han satt i en perfekt posisjon til at kunne se på brystene mine
  • En kvinnelig phd-student står i kaffepausen under en konferanse og forteller en mannlig forsker om prosjektet sitt. En mannlig professor kommer bort til henne, og midt i samtalen hvisker han i øret hennes: «You got a piece of sugar on your lip and it looks so sweet that I can hardly resist to lick it off». Hun mister kaffekoppen. Professoren går. Den andre forskeren sier til henne, «Det skal du ikke ta ille opp, slik er han bare»
  • Veileder til student: «Det er vanskelig å veilede deg, når du har en så erotisk utstråling».
  • Mannlig pro-dekan til kvinnelig phd-student idet de kjører tilbake etter et akademisk seminar på konferansehotell: «Du er så lekker (han plasserer sin hånd tungt på låret hennes), kan jeg kjøre deg til et hotell?»
  • Leder til kvinnelig forsker: «Hvis du blir gravid, viser du oss at du ikke tar en forskerkarriere seriøst».

Professor Muhr sier til DR at flere har uttrykt takknemlighet for initiativet, da flere har trodd at de har stått alene.

Redd oppropet virker mot sin hensikt

Professor Charlotte Wien ved Syddanske universitet har jobbet med likestilling i akademia i mange år.

Likevel har hun ikke signert oppropet. Årsaken er at hun mener bransjen ikke er spesielt hardt rammet.

— Selvfølgelig kan man finne eksempler, men det er nok mindre her enn andre steder. De fleste kvinner har vært utsatt for noe som kan tolkes sexistisk, men som kanskje bare har vært et klønete forsøk på å flørte, sier Wien til DR.

Problemet oppstår først når eventuelle avvisninger får konsekvenser, for eksempel dersom en veileder skulle gi en dårligere karakter, mener Wien. Dette er noe som skal bekjempes med alle midler, ifølge professoren.

Nå er hun likevel redd for at metoo-historiene kan virke mot sin hensikt.

— Jeg frykter at det kommer til å føre til at likestillingskampen blir enda vanskeligere å kjempe, sier Wien til DR, da hun tror menn i større grad vil kunne velge bort kvinner til ulike stillinger.

Initiativtaker Muhr svarer at dersom det blir tilfelle, så vil det være et tydelig tegn på hvor stort og inngripende dette problemet faktisk er.

Formann i Danske Universiteter, Anders Bjarklev, lover at dette skal bli tatt på alvor.

Lover at det blir tatt på alvor

Nå håper de 17 initiativtakerne at det blir satt fokus på problemet og at universitetsledelsene tar grep.

Formann i samarbeidsorganisasjonen Danske Universiteter, Anders Bjarklev, lover overfor DR at dette nå skal bli tatt på alvor.

— Vi har nulltoleranse for denne typen adferd. Ingen skal oppleve det her på jobb eller i sitt studium, sier Bjarklev til DR.

Powered by Labrador CMS